Elhibázott karácsonyi ajándék - Mi a teendő?


A karácsonyi ajándékvásárlás és az ünnepek után meg szokott indulni a visszavásárlási láz, de sokan nem tudják mi ilyenkor a teendő. A tech.hu csapata utánajárt a problémának és megvizsgáltuk minden szempont szerint a lehetőségeket.

A fogyasztóvédelmi törvények szerint a kereskedőknek a vásárlástól számított harmadik nap után nem kell visszacserélniük a termékeket, de a boltok nagy része rugalmasan kezeli a törvényt az ünnepek után. A tech.hu által megkérdezett boltok nagy része az ünnepek után körülbelül januárig várja vissza a nem tetsző termékeket. Természetesen most nem azokról az ajándékokról van szó, amelyek gyári hibásak, vagy tönkre mentek, hanem azokról, amik egyszerűen nem nyerték el az ajándékozott tetszését. A törvények szerint mindenre három napunk van, viszont utánajártunk a dolognak.

Az egyik legnagyobb budapesti plázába látogattunk el, hogy megtudjuk a boltosok véleményét. A legtöbb butik, bolt, kereskedő azt nyilatkozta, hogy január közepéig várják vissza termékeket, de van egy-két feltételük. Kivétel nélkül mindenki elvárja, hogy blokkal, számláva tudjuk igazolni, hogy az ajándékot hol vásároltuk. Feltétel a hiánytalan csomagolás és az is, hogy semmilyen használatból eredő kár ne érje. Egy szóval mindenki olyan termékeket vár vissza, amiket még "újként" el lehet adni a jövőben. Miután mindegyik feltétel teljesül, még véletlenül sem jöhet szóba a pénz visszaadása. Minden bolt elvárja, hogy az ajándékok értékét vásárolják, így nem éri kár őket.

Az engedékenyebbeken kívül találtuk olyan kereskedőt, aki még blokk ellenében sem hajlandó visszacserélni az ajándékokat a három nap lejárta után. Kérdésünkre a következőt mondta egy butik tulajdonosa: "Nem vagyunk abban a helyzetben, mint a multik, akik vissza tudnak venni bármit. Egy olyan pulóvert, pólót, amit már felvettek, vagy esetleg ki is mostak, nem tudom eladni újként, mert nem használt ruha kereskedés vagyunk. Aki nem tudja, hogy tényleg jó ruhát vesz-e, az vegyen utalványt és nem lesz baj." A műszaki cikkek esetében is a multik vizsgáztak a legjobban. Míg a legnagyobb német üzletlánc még január végén is visszaveszi a december 24-ig eladott termékeket, addig a kisebb GSM boltok csak egy hétig várnak.

Ahogy a kereskedők is mondták, ha valaki nem biztos egy ajándék sikerességében, ugyanazt utalvány formájában is megvásárolhatja. Ha már túl vagyunk azon, hogy az ajándék nem tetszett, akkor a kereskedők jogosan mondhatják, hogy nem kötelesek visszavenni az aktuális ajándékot, hiszen minden az Ő jóindulatokon múlik.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Októberben jön a Call of Duty: Mobile
Százfős battle royale módot is kínál a free to play játék.
Rossz hírt közölt néhány influenszerrel az Instagram
Súlycsökkentés, plasztikai műtétek – ilyen reklámokkal is találkozni az Instagramon, a posztok ráadásul a fiatalokhoz is eljutnak. Nem csoda, hogy a képmegosztónak lépnie kellett.
Planet Zoo – Trailer mutatja be, mi lesz a bétában
Hamarosan kezdődik a novemberben érkező Planet Zoo bétatesztje, amely során két játékmódot is kipróbálhatunk.
A Sony is piacra dobja valódi LED kijelzőit
Minden képpont mögött egyedileg vezérelhető LED világít a Full HD, 4K, 8K és 16K felbontású megjelenítőkben.
Magyarország is felkerült az AWS térképére
Elsőként kapott a magyar piacon Amazon Web Services Advanced partneri minősítést egy magyar cég.

További tech hírek >>