Ellenzi a túlzott szigort a Google


Az új-zélandi kormány nyilvánosságra hozta a tavasszal elfogadott kalózkodási törvényéhez érkezett beadványokat. A Google helyi kirendeltségétől érkezett állásfoglalás szerint a kereső cég ellenzi, hogy a visszaeső jogsértőket esetleg internetkapcsolatuk felfüggesztésével szankcionálják.

Az új-zélandi parlament április folyamán fogadta el az ország szerzői jogi törvényének módosítását, amely bevezeti az ún. fokozatos válasz rendszerét. Ennek értelmében a jogtulajdonosoknak jogában áll kérni az internetszolgáltatókat, hogy az általuk azonosított IP címekre figyelmeztető üzenetet küldjenek ki. Háromszori eredménytelen figyelmeztetés esetén az érintett jogsértő ügyét a szerzői jogi kérdésekben hatáskörrel rendelkező bíróság elé utalhatják, amely dönthet a jogsértés szankcionálásáról.

A The National Business Review beszámolója szerint a gazdasági minisztérium a napokban hozta nyilvánosságra a szeptember elsején hatályba lépő törvényhez érkezett észrevételeket. A Google ausztráliai és új-zélandi képviselete is benyújtotta állásfoglalását a törvénnyel kapcsolatban, amelyben a jogszabály több passzusát is kritizálta.

A keresőóriás helyi képviselete kifogást emelt a törvény azon megfogalmazása ellen, amely már a figyelmeztetési szakaszban előfeltételezi az érintett fájlcserélők bűnösségét. A Google hangsúlyozza, a felelősség megállapítása a bíróság feladata, de bűnösnek csak azok a személyek minősíthetők, akik ellen megfelelő bizonyítékokat nyújtanak be a jogtulajdonosok. A cég javasolja továbbá, hogy a téves vagy rosszhiszemű vádaskodás esetén a jogtulajdonosok fizessenek bírságot.

Az amerikai székhelyű vállalat állásfoglalásában megerősítette, hogy nem támogatja a kalózkodó internetezők internetkapcsolat-megszakítással történő szankcionálását. A Google szerint az internetkapcsolat felfüggesztése soha nem lehet megfelelő megoldás a problémára, sőt könnyen nem kívánt következményekkel is járhat. A híroldal beszámolója szerint ez a szankció jelenleg nincs napirenden, mivel a helyi politikai erők közötti kompromisszum eredményeként a munkáspárti képviselők azzal a feltétellel szavazták meg a törvénytervezetet, ha ez az intézkedés kikerül a jogszabályból.

A hírportál más állásfoglalásokat is nyilvánosságra hozott. Egyes javaslatok szerint az illegális letöltők szankcionálása előtt meg kellene vizsgálni, hogy az érintett tartalom elérhető volt-e a letöltés időpontjában legálisan a helyi fogyasztók számára. A javaslattevő szerint, amennyiben nem, akkor a jogtulajdonosok nem állíthatják, hogy egy meghiúsított értékesítésről van szó, így az eset nem tekinthető vagyoni hátrányt okozó jogsértésnek.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Razziát tartott a német rendőrség gyűlöletkeltő internetes bejegyzések miatt
Országszerte házkutatásokat tartott a német rendőrség ma a közösségi portálokon közzétett gyűlöletkeltő bejegyzések miatt.
A nyílt forráskódú szoftverek használatát erősítené Hamburg
Erről született megállapodás az SPD és a Zöldek koalíciós tárgyalásain.
Luxus okosórát dobott piacra a Hublot
A svájci óragyártó igyekezett különleges készüléket alkotni, de kérdéses, hogy ez sikerült-e.
Egyre közeledik a Lenovo Legion gamermobilja
A kínai 3C már hitelesítette is a játékosoknak szánt okostelefont, így annak bemutatója egyre közeledik.
Valorant – A bétából kiszórt csalók kiakadtak, amiért a megjelenés után is ki vannak tiltva a játékból
A Valorant fejlesztése során a Riot nagy figyelmet fordított a csalás elleni harcra is, erre pedig most az ügyeskedők is rádöbbentek.

További tech hírek >>