Ellenzi a túlzott szigort a Google


Az új-zélandi kormány nyilvánosságra hozta a tavasszal elfogadott kalózkodási törvényéhez érkezett beadványokat. A Google helyi kirendeltségétől érkezett állásfoglalás szerint a kereső cég ellenzi, hogy a visszaeső jogsértőket esetleg internetkapcsolatuk felfüggesztésével szankcionálják.

Az új-zélandi parlament április folyamán fogadta el az ország szerzői jogi törvényének módosítását, amely bevezeti az ún. fokozatos válasz rendszerét. Ennek értelmében a jogtulajdonosoknak jogában áll kérni az internetszolgáltatókat, hogy az általuk azonosított IP címekre figyelmeztető üzenetet küldjenek ki. Háromszori eredménytelen figyelmeztetés esetén az érintett jogsértő ügyét a szerzői jogi kérdésekben hatáskörrel rendelkező bíróság elé utalhatják, amely dönthet a jogsértés szankcionálásáról.

A The National Business Review beszámolója szerint a gazdasági minisztérium a napokban hozta nyilvánosságra a szeptember elsején hatályba lépő törvényhez érkezett észrevételeket. A Google ausztráliai és új-zélandi képviselete is benyújtotta állásfoglalását a törvénnyel kapcsolatban, amelyben a jogszabály több passzusát is kritizálta.

A keresőóriás helyi képviselete kifogást emelt a törvény azon megfogalmazása ellen, amely már a figyelmeztetési szakaszban előfeltételezi az érintett fájlcserélők bűnösségét. A Google hangsúlyozza, a felelősség megállapítása a bíróság feladata, de bűnösnek csak azok a személyek minősíthetők, akik ellen megfelelő bizonyítékokat nyújtanak be a jogtulajdonosok. A cég javasolja továbbá, hogy a téves vagy rosszhiszemű vádaskodás esetén a jogtulajdonosok fizessenek bírságot.

Az amerikai székhelyű vállalat állásfoglalásában megerősítette, hogy nem támogatja a kalózkodó internetezők internetkapcsolat-megszakítással történő szankcionálását. A Google szerint az internetkapcsolat felfüggesztése soha nem lehet megfelelő megoldás a problémára, sőt könnyen nem kívánt következményekkel is járhat. A híroldal beszámolója szerint ez a szankció jelenleg nincs napirenden, mivel a helyi politikai erők közötti kompromisszum eredményeként a munkáspárti képviselők azzal a feltétellel szavazták meg a törvénytervezetet, ha ez az intézkedés kikerül a jogszabályból.

A hírportál más állásfoglalásokat is nyilvánosságra hozott. Egyes javaslatok szerint az illegális letöltők szankcionálása előtt meg kellene vizsgálni, hogy az érintett tartalom elérhető volt-e a letöltés időpontjában legálisan a helyi fogyasztók számára. A javaslattevő szerint, amennyiben nem, akkor a jogtulajdonosok nem állíthatják, hogy egy meghiúsított értékesítésről van szó, így az eset nem tekinthető vagyoni hátrányt okozó jogsértésnek.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

A Shovel Knight alkotói két új játékon dolgoznak
A Shovel Knightról híres Yacht Club Games bejelentette, hogy több projektjük is készülőfélben van, és egy vadonat új címre is számíthatunk.
61 évesen elhunyt a legendás Konami kód megalkotója
Bizonyára mindenki találkozott már Hasimoto Kazuhisa kódsorával, amely több tucat játékban bukkant fel.
Így kaphat vészhelyzeti értesítéseket a mobilján
Napokon belül megújul a katasztrófavédelem appja.
A NASA 4K-ban mutatja meg, mit láttak a legendás Apollo-13 űrhajósai, amikor megkerülték a Holdat
A NASA a korabeli adatok és frissebb felvételek felhasználásával 4K-ban újraalkotta a Holdról készült mozgóképet, hogy megmutassa, mit láttak égi kísérőnkből 50 évvel ezelőtt az...
Resident Evil 3 - ezért kapunk két játékot egy áráért
Eredetileg a Resident Evil 3 és a Resident Evil Resistance két külön játék lett volna, végül úgy döntöttek, egybegyúrják őket.

További tech hírek >>