Fotók a sztratoszférából házilag


A 38 éves Robert Harrison egy dolgot szeretett volna, légi felvételeket készíteni saját West yorksire-i házáról. Ám ahogy lenni szokott, ha az embernek sikerül valami, még többet akar. Cél a csillagos ég, vagy, ahogy Buzz Lightyear is mondta a Toy Storyban, „A végtelenbe és tovább!”.

Nos, a fiatalembernek sikerült mindössze 500 angol font befektetésével kijutni a sztratoszférába, már ami a kameráját illeti. Az amatőr brit tudós először egy távirányítós helikopterrel próbálkozott, ám az nem volt képes elérni a felhőket sem, így tovább agyalt és megszületett a héliumos ballon ötlete.

Először is elkészített egy polisztirol szigetelésű dobozt digitális pocket fényképezőjének és a kis „számítógépnek”, mely percenkénti automata expozíciót tett lehetővé. A kis dobozkába GPS nyomkövetőt is szerelt, mely a földre való visszatérést követően nagyban megkönnyítette a szerkezet megtalálását, illetve egy ejtőernyőcskét, mely megóvta az egész csomagot a huppanástól. Ezután már nem is volt más dolga, mint szabadon engedni a „madárkát”, mely a sztratoszféra eléréséig percenként elkészített egy fotót.

Robert úgy kalkulált, hogy miután a ballon elérte a légkör szélét, a nyomáskülönbségtől szétdurranjon, visszaeresztve a képekkel telt apparátust a Föld nevű bolygóra. S, hogy miért érdekes mindez? Számomra főleg azért, mert az űrkutató szervezetek milliókat, ha nem milliárdokat költenek arra, hogy feljuttassanak valamit a fejük fölé, Robertnek pedig mindössze 500 fontjába fájt az egész. Természetesen értem én, hogy a Nasa professzionális próbálkozásaival nem összeegyeztethető az angol „házitudós” eredménye, viszont vessetek csak egy pillantást az alábbi képekre! (A Flickr.com-on a szerelési fázistól kezdve megtekinthető a teljes „utazás” képanyaga)

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

BRÉKING – Mégse fog ezen a héten részletesebben bemutatkozni a PS5
Noha a Sony korábban már meghirdette a PS5 hivatalos bemutatását június 4-re, a jelenlegi események miatt ezt elhalasztották.
Öt ingyenes autós játék okostelefonra
Már nagyobb üzlet mobiltelefonra készíteni játékot, mint számítógépre. Sok a silány, de vannak nagyon izgalmasak is.
Van egy rejtett játék a Windows böngészőjében, így hívhatja elő
A Microsoft a SkiFree mintájára készített egy szörfös játékot, amit eddig csak néhányan láthattak, most már viszont bárki hozzáférhet.
Se a szivárgás, se az ezt követő botrány nem látszik meg a The Last of Us Part 2 előrendelésein
Noha a The Last of Us Part 2 kapcsán az elmúlt hetekben volt egy csúnya balhé, a Sony szerint ez nem látszik meg a játék eladásain.
Júniusban is rengeteget ér a segítségetek – Folytatódik a PC Guru támogatói programja
Továbbra is ESET kóddal háláljuk meg támogatóink bizalmát.

További tech hírek >>