Fotónyomtatás festék nélkül


Mai digitális világunkban már nem nagyon szorulunk a fényképelőhívás bonyolult és nem is olyan olcsó opciójára. Ám előfordulhat, hogy egy-egy képsorozatot papírra is vetne az ember, hiszen nem mindenhol leledzik számítógép, ahol képeket mutogatnánk.

A szaküzletek képelőhívási tarifái ma már talán nem annyira drágák, mint egykoron, így legtöbben a digitális képkidolgozást választják fotóik materializálására. Ám sokan biztos a saját kezükbe vennék a papírra való leképezést, aminek most egy igen csak érdekes módjára bukkantam. A Zink ugyanis olyan nyomtatási technológiát dolgozott ki, melynek köszönhetően teljes mértékben mellőzhető a festékpatronok használata. A cég által gyártott nyomtatók ugyanis hőkezeléssel jelenítik meg a papírra valót, ami főleg az általuk fejlesztett különleges papírnak köszönhető.

A Zink által gyártott nyomathordozó (papír) ugyanis három rétegből áll, mely rétegenként más és más színnel rendelkezik (cián, bíbor és sárga). A kép készítésekor a „nyomtató” hőáramlással oldja ki a megfelelő színeket a papírból (keveri is), mely később a hordozó felületén a képet alkotja majd. Láthattunk már hasonlót anno a hő-szublimációs nyomtatóknál, ám ott szükség volt a pigmenteket tartalmazó, viaszos alapú, szilárd festékanyagokra. Itt viszont semmire, csak a festékkristályokat tartalmazó rétegelt papírra.

 Szerintem nagyszerű a megoldás, hisz ha bele gondolunk nincs több beszáradt festékpatron, nincsenek eltömődött fúvókák és még sorolhatnám, hogy mi minden akadályozhatja a tökéletes fotónyomtatás élményét és nem utolsó sorban eredményét. A papír két változatban is kapható, méghozzá a kis formátumú 7,6 x 5, illetve a nagyobb 10,2 x 15,2 centis méretben. Szerintem az eljárás ára sem csillagos ég verő, hiszen míg a munkához szükséges „printerért” közel 150 dollárt kérnek, a hozzá való nagyobb méretű hő papír ára csomagonként (40 lap) megközelítőleg 20 dollárba kerül.

Ám engem nem is annyira az ára, mint inkább a technológia, az ötlet és a nyomtatók hordozhatósága fogott meg, hiszen a cég legnagyobb printere is kényelmesen elfér egy notebook táskában, vagy éppen egy kisebb hátizsákban, így aztán már tényleg bárhol nyomtathatunk velük. Arról nem is beszélve, hogy itt a tél, a hó is leesett, úgyhogy a fázósabbak akár melegedhetnek is egy ilyen gépecske mellett :o))

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra
A technológia úttörőinek mindig számolniuk kell azzal, hogy valami félresikerülhet. A Galaxy Folddal, a Samsung összehajtható telefonjával is valami ilyesmi történt. Kapóra jött ez a...
Mai mozipremierek
A Bosszúállók: Végjáték mellett ma debütál egy Északi-sarkon játszódó katasztrófathriller és a két NDK-s család szökési kísérletét feldolgozó Hőlégballon is.
Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták
Kamerás verzióról van szó, de aki nem elég óvatos, belefuthat pár kellemetlen képsorba, a kópiák ugyanis egyre több helyen bukkan fel.
Lecsapott az Intel Wi-Fi 6-os vezérlőjére a Killer
Az AX1650-es jelölésű fejlesztés komoly szolgáltatásokkal vértezi fel az érintett hardvert.
Nyomozott az iFixit: ezért van gond a Samsung összehajtható telefonjával
Elég nagy blama a Samsungnak, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott összehajtható telefonjának tesztpéldányai leszerepeltek. Az eszközök szétszedésében jeleskedő iFixit csapata az...

További tech hírek >>