Fotónyomtatás festék nélkül


Mai digitális világunkban már nem nagyon szorulunk a fényképelőhívás bonyolult és nem is olyan olcsó opciójára. Ám előfordulhat, hogy egy-egy képsorozatot papírra is vetne az ember, hiszen nem mindenhol leledzik számítógép, ahol képeket mutogatnánk.

A szaküzletek képelőhívási tarifái ma már talán nem annyira drágák, mint egykoron, így legtöbben a digitális képkidolgozást választják fotóik materializálására. Ám sokan biztos a saját kezükbe vennék a papírra való leképezést, aminek most egy igen csak érdekes módjára bukkantam. A Zink ugyanis olyan nyomtatási technológiát dolgozott ki, melynek köszönhetően teljes mértékben mellőzhető a festékpatronok használata. A cég által gyártott nyomtatók ugyanis hőkezeléssel jelenítik meg a papírra valót, ami főleg az általuk fejlesztett különleges papírnak köszönhető.

A Zink által gyártott nyomathordozó (papír) ugyanis három rétegből áll, mely rétegenként más és más színnel rendelkezik (cián, bíbor és sárga). A kép készítésekor a „nyomtató” hőáramlással oldja ki a megfelelő színeket a papírból (keveri is), mely később a hordozó felületén a képet alkotja majd. Láthattunk már hasonlót anno a hő-szublimációs nyomtatóknál, ám ott szükség volt a pigmenteket tartalmazó, viaszos alapú, szilárd festékanyagokra. Itt viszont semmire, csak a festékkristályokat tartalmazó rétegelt papírra.

 Szerintem nagyszerű a megoldás, hisz ha bele gondolunk nincs több beszáradt festékpatron, nincsenek eltömődött fúvókák és még sorolhatnám, hogy mi minden akadályozhatja a tökéletes fotónyomtatás élményét és nem utolsó sorban eredményét. A papír két változatban is kapható, méghozzá a kis formátumú 7,6 x 5, illetve a nagyobb 10,2 x 15,2 centis méretben. Szerintem az eljárás ára sem csillagos ég verő, hiszen míg a munkához szükséges „printerért” közel 150 dollárt kérnek, a hozzá való nagyobb méretű hő papír ára csomagonként (40 lap) megközelítőleg 20 dollárba kerül.

Ám engem nem is annyira az ára, mint inkább a technológia, az ötlet és a nyomtatók hordozhatósága fogott meg, hiszen a cég legnagyobb printere is kényelmesen elfér egy notebook táskában, vagy éppen egy kisebb hátizsákban, így aztán már tényleg bárhol nyomtathatunk velük. Arról nem is beszélve, hogy itt a tél, a hó is leesett, úgyhogy a fázósabbak akár melegedhetnek is egy ilyen gépecske mellett :o))

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Tökös csajok - heti játékmegjelenések
Hétindítóként összegyűjtöttük nektek, hogy milyen címek várhatóak a következő néhány napban. Lássuk a heti játékpremiereket!
Még jobban követi az úszást a Samsung Galaxy Watch
A fejlesztett úszáskövetés mellett újdonság, hogy kikapcsolja az ébresztők szinkronizálását a frissítés.
A középkategória királya lehet a Honor új telefonja
Majdnem tökéletes lett a Honor 20.
9000 éves települést találtak Jeruzsálem mellett, újraírhatja a történelmet a környéken
Izrael régészek kilencezer évvel ezelőtti, több ezer lakosú településre bukkantak Jeruzsálem mellett, a felfedezés újraírja ennek az ősi kornak a térségbeli történetét –...
Állj félre Fortnite, új seriff van a városban
Januárban indult a legújabb videójátékos őrület, de csak nyáron szabadult el igazán. Mi az az auto battler, és miért szeretik annyian?

További tech hírek >>