Füles böngészés profi módon


Az Internet hőskorában, az antitröszt perek előtt, amikor az Internet Explorer uralta a világot és a Netscape azt hitte, pénzt kérhet a böngészőjéért, a weboldalakat bizony nem "úri" módon, hanem egyenként, vagy pedig mindent külön ablakban megnyitva.

Amint a net a multimédiás tartalmak otthonává kezdett válni a korábbi, egymásra linkelt html oldalakból továbbfejlődve, és a gépek is elég izmosak lettek ahhoz, hogy párhuzamosan futtassanak akár gazdagabb tartalommal bíró oldalakat, a Firefox, azaz akkoriban Firebird volt az, aki elhozta a füles böngészést a széles közönség számára. Manapság ez annyira alapvető dologgá vált, hogy mindegyik böngésző támogatja, amelyik szélesebb réteget kíván meghódítani a piacból.

A kezdeti "fapados" füles böngészési módok után egyre több személyre szabhatóságot kapott a funkció, mindegyik böngésző a saját (fejlesztői) szájíze szerint. A testre szabhatóságban valószínűleg a Firefox jár élen, vagyis jobban mondva a hozzá íródott Tab Mix Plus kiegészítő, amely eddig csupán a Mozilla böngészőjéhez jelent meg.

No de mik azok a funkciók, amelyek ennyire népszerűvé teszik ezt jelenleg több, mint egymillió felhasználóval rendelkező kiegészítőt? A feltelepítését követően a Firefox gombra kattintva, az opciók menün keresztül a Tabs (Lapok) alatt megtaláljuk külön gombon a Tab Mix Plus opcióit is, amelyre kattintva olyan beállításhalmazzal találjuk magunkat szemben, hogy aki először látja, azzal a lendülettel ki is iktatja.

Pedig ezzel az eszközzel abszolút személyre szabhatjuk, hogyan viselkedjen és nézzen ki a böngésző, hogy valóban élmény, és ne bosszankodás legyen a YouTube-on az aktuális slágerlista levadászása.

Az Események / Lap megnyitás opció (Kép 1) például arra ad lehetőséget, hogy milyen fajta linkre kattintva szeretnénk, hogy új fülön nyisson meg, illetve be tudjuk állítani, mi legyen a kivétel (ha a beállítással ellentétben mégiscsak ugyanazon a lapon akarnánk a linket megnyitni, míg a Lap szolgáltatások fülön (Kép 2) akár azt is beállíthatjuk, hogy az F8 lenyomására X másodpercenként váltson a megnyitott fülek között. A Megjelenés / Stílus oldalon testre szabhatjuk azt, milyen betűtípussal jelenjen meg az aktuális lap (Kép 3), milyennel a háttérben megnyitott, de még nem olvasott lap, sőt, akár még külön háttérszínt is állíthatunk hozzá, valamint egy állapotjelző csíkkal (Kép 4) azt is nyomon követhetjük, hogy az adott weboldalból mennyi töltődött le (bár ha ezt huzamosabb ideig kell néznünk, akkor az inkább az Internet-kapcsolat minőségét jellemzi).

[caption id="attachment_8573" align="alignnone" width="600"]Kép 1 Kép 1[/caption]

[caption id="attachment_8574" align="alignnone" width="600"]Kép 2 Kép 2[/caption]

Kép 3

Kép 3

[caption id="attachment_8576" align="alignnone" width="600"]Kép 4 Kép 4[/caption]

Beállíthatjuk az Egér menüpont alatt (Kép 5), hogy az egér melyik gombjának melyik kattintására mi történjen (pl. középső gombbal való kattintására bezáródjon a fül, vagy a lapsoron való középső gombos kattintásra újból megnyíljon az előzőleg bezárt lap). Hasonlóképpen (Kép 6) részletekbe menően megadhatjuk, hogy melyik helyi vagy eszközmenüben (jobb kattintásra) miféle opciók legyenek elérhetők.

[caption id="attachment_8577" align="alignnone" width="600"]Kép 5 Kép 5[/caption]

[caption id="attachment_8578" align="alignnone" width="600"]Kép 6 Kép 6[/caption]

Bár korábban említettük, hogy az első látásra a szemünk elé táruló opciókban igen könnyen elveszhetünk, de a legszebb az egészben az, hogy miután minden beállítást elvégeztünk, a Tab Mix Plus lehetőséget ad arra, hogy ezeket exportáljuk és a kapott állományt elmentsük, így ha arra kerül a sor, hogy a korábban jól "belakott" kiegészítőt új gépre kell telepíteni, akkor azt pár kattintással el lehet végezni.

Screenshotok: csillagpor.hu

Kulcsszavak: firefox
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Nem, a neten keringő teljesen gagyi, helyesírási hibás levél nem Kásler Miklóstól származik
A levélben arról van szó, hogy a kórházak ne hozzák nyilvánosságra a koronavírusos halálozási statisztikákat, de ilyenről szó sincs.
Az új Half-Life nem vak, hanem bátor
VR-be költözött a legendás játék folytatása, de ugyanolyan úttörő és formabontó, mint az elődei.
Egyre terjeszkedik Európában a Disney+
Hét újabb piacon vált legutóbb elérhetővé a streamingszolgáltatás.
Okosmaszkokon dolgozik a Xiaomi
A szokatlan helyzetre való tekintettel úgynevezett Smart Mask arcmaszk fejlesztésébe kezdett a cég.
Tarantino filmek az HBO GO-n
Újabb tartalomfrissítés az HBO GO-n: április 1-től számos népszerű és kevésbé ismert Tarantino filmmel bővül a streamingszolgáltató kínálata.

További tech hírek >>