Ha rezeg, gáz van


Az autókban rengeteg passzív és aktív biztonsági eszközt találunk. Ezek jórésze vizuális kommunikációt használ. De vezetés közben szemünk és így agyunk is lassan túl van terhelve. Hogyan figyelmeztessenek akkor ezen eszközök veszély esetén? Mondjuk rezgéssel.

Az amerikai Yale egyetem mérnökei szerint sem szerencsés további vizuális védelmi eszközök használata. A legegyszerűbb ilyen a visszapillantó tükör, de az összes visszajelzőlámpa, a tolatóradar monitora stb., mind elvonhatják a figyelmünket ha tényleg „helyzet” van. Mivel a szenzorok azonban mindig éberek, ezért rengeteget segítenek már most is.

Az egyetem mérnökei egészen egyszerű, ám zseniális ötlettel álltak elő, ami elég jól vizsgázott a teszteken. Egy autó ülés háttámlájába húsz darab mobiltelefon rezgőmotort építettek be, amiket a (majdani gépjárműbe épített) szenzorokkal, kamerákkal kötötték össze. Így, ha például a szimulált vezetés közben balról egy böszme nagy IFA közeledett, akkor a háttámlába szerelt rezgő motorok, csak a bal oldalon stimulálták a sofőr hátát ezzel figyelmeztetve a veszély irányáról, ha pedig hátulról érkezik a veszélyes objektum, akkor az összes motor rezeg. Természetesen a veszély közeledtével a motorok rezgése is folyamatosan erősödik.

A laboratóriumi körülmények között végzett tesztek igen jó eredményeket hoztak, és még a tükrök holtterében lévő akadályokra is könnyebben felfigyeltek a tesztsofőrök. Személy szerint azért tartom zseniálisnak ezt a fejlesztést, mert tényleg létező problémára ad jó megoldást, úgy hogy egy egyszerű, a mobiltechnológiában már régóta használatos eszközt használ és nem kellett dollármilliókért hardvert fejleszteni. Reméljük mihamarabb találkozunk ezzel a megoldással, először nyilván a Mercikben és Audikban, de remélhetőleg pár év múlva már akár a Suzukikban is.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Megszólalt a YouTube a Pesti Srácok törléséről
Negyedévente több tízezer csatornát törölnek hasonló okból, mint most a Pesti Srácokét.
1160 évvel ezelőtt egy ember úgy gondolta, ő most bizony repülni fog
Ebben a pillanatban is legalább félmillióan repülnek a levegőben, de bő ezeregyszáz évvel ezelőtt még senki sem szárnyalt a levegőben – egy ötletes feltalálót kivéve, aki messze...
Ez történt: nehéz körülmények között szállt le egy Wizz Air-járat
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.
6000 éves sírokat tártak fel a Nílus deltájában
Hatezer éves, predinasztikus kori sírokra bukkantak egyiptomi régészek a Nílus folyó deltájának térségében, Dakahlíja tartományban.
Egy új gyorsteszt a légúti betegségek akár 40 kórokozóját is kimutatja
A fertőző légúti betegségek akár 40 kórokozóját, köztük az új koronavírust és a madárinfluenza vírusát is ki lehet mutatni egy órán belül egy új eszközzel, amelynek...

További tech hírek >>