Hogyan Facebookozzunk biztonságosan?


Egyre többen nyüzsögnek a világ legnépszerűbb közösségi oldalán, ami azzal jár, hogy nagyobb a zaj és több a veszély is. Pár egyszerű dologra odafigyelve elejét vehetjük, hogy feltörjék profilunk, vagy vírusos linkek kerüljenek a Timelineunkra.

A Time-Zone biztonságtechnikai cég infografikájával arra hívja fel a figyelmet, hogy a Facebook vált a kibertámadások és adathalász próbálkozások egyik elsőszámú célpontjává. Érthető, hiszen a Facebookozás életünk részévé vált, a több mint 800 millió felhasználó jelentős része napi rendszerességgel jelentkezik be fiókjába. Ráadásul Észak-Amerikában az internetezők több mint fele, Európában pedig közel fele használja a Facebookot.

A Time-Zone adatait böngészve látható, hogy 4 millióan találkoznak spammal az oldalon napi szinten, és a felhasználók 20 százaléka találkozott már valamilyen rosszindulatú kóddal. Naponta 600.000 alkalommal észlel a rendszer illetéktelenül belépni próbálókat, érdemes tehát odafigyelni és betartani néhány egyszerű szabályt, amikkel jelentősen csökkenthetjük a veszélyt.

1, Biztonságos jelszó. Banális dolog, de nemrég megint kiderült, hogy nem nagyon van előrelépés e téren, még mindig a password vagy az 123456 számít a legelterjedtebb jelszónak.

2, Ismeretlenek bejelölését érdemes visszautasítani, vagy legalább rákérdezni az illetőnél, hogy ki is ő és miért szeretne az ismerősünk lenni. Jó módszer a potenciális spammerek elkerülésére.

3, Ne kattintsunk mindenre, amit a hírfolyamunkban találunk. A gyanús linkeket kerüljük, mivel könnyen vírussal “jutalmazza” kíváncsiságunkat. A spammerek (is) előszeretettel használnak linkrövidítőket, de vannak nagyon hasznos kiegészítők már a jobb böngészőkhöz, amelyekkel gyorsan csekkolni tudjuk, hova mutat az adott link.

4, Váltsunk biztonságos böngészésre a Facebookon is (https://-re). Beállítás: Fiókbeállítások > Biztonság > Biztonságos böngészés.

5, Aki abszolút biztosra akar menni, az külön biztonsági szoftvert is letölthet. A Zone-Alarm infografikája példának okáért mindjárt ajánl is egyet, méghozzá (minő meglepetés) a sajátját.

Az infografikát a Mashable.com-on találtuk, teljes méretben megtekinthető ide kattintva.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

[Filmkritika] Vasember 3
A Marvel Moziuniverzum harmadik fázisát lezáró Pókember: Idegenben premierjéhez közeledve sorra vesszük a PC Gururól hiányzó Marvel filmeket. Most éppen a Vasember 3. részét.
Megérkezett az Előre magyar előzetese
Varázslatos univerzumot teremt a Pixar: befutott az Előre tündékkel, sárkányokkal, unikornisokkal, sellőkkel, trollokkal és törpékkel tömött magyar előzetese.
Csak 200 dollárba kerülne egy laptophoz plusz két kijelző
Már tart a Mobile Pixels TRIO nevű laptopmonitor közösségi finanszírozási kampánya.
Fontos változás jön a YouTube-ra, átalakíthatjuk vele az ajánlórendszert
A jövőben jóval nagyobb ráhatásunk lehet arra, hogy milyen videókat dobáljon be nekünk a YouTube a kezdőoldalon, vagy épp mi kerüljön be az ajánlott kontentek közé.
Wolfenstein: Youngblood –Az első Wolfenstein, amit nem cenzúráznak a németek
Nagyon úgy néz ki, hogy a nácik benne maradhatnak a Wolfenstein: Youngblood német verziójában, először a sorozat történelme során.

További tech hírek >>