Hogyan készítsünk Windows 10-es telepítőt egyszerűen?


Mostanában a Microsoft háza táján még a csapból is a Windows 10 folyik, és mivel még új a rendszer, nagyon kevesen kerültek abba a helyzetbe, hogy ne 7-esről vagy 8-asról frissítsenek, hanem tiszta alapokkal indítva kelljen újratelepíteni a rendszert.

A korábbi operációs rendszerek esetén is kínált a Microsoft olyan megoldásokat (Windows 7 USB Download Tool), amelyekkel - jogtiszta telepítőkulcsok birtokában - könnyedén újra lehet telepíteni a Windows-t, ezek azonban nem minden esetben működőképesek az újabb gépeken. Ennek az oka a BIOS utódjában, az UEFI-ben kereshető: a gyártók egy része a biztonságosabb, moduláris UEFI-vel szerelték fel az újabb gépeiket, lecserélve a már igen korosak mondható, ám a feladatát a mai napig elvégező BIOS-t.

Mi a különbség a BIOS és a UEFI között?

A BIOS és az UEFI is az alaplapon található chipekben tárolt firmware-kód.

A Basic Input/Output System (BIOS) felelős a rendszer által használt eszközök beállításáért, hogy az eszközök képesek legyenek az adatok küldésére és fogadására. A BIOS memóriája korlátozott, és más tervezési korlátok is jellemzik, amelyek megszabják azt, hogy mit tehet a számítógéppel, mielőtt betöltődne az operációs rendszer.

A Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) a BIOS-szal működik együtt és a BIOS képességeit bővíti ki, hogy olyan funkciókat is elérhetővé tegyen, amelyeket a BIOS önmagában nem biztosít. A UEFI több grafikus menüt és részletesebb diagnosztikát nyújt, és lehetővé teszi, hogy a BIOS gazdagabb funkcionalitással rendelkezzen: ilyen funkció például a biztonságos rendszerindítás. A még bővebb funkcionalitás érdekében az UEFI emellett más tárolóeszközökről – például merevlemezekről vagy USB-tárolóeszközökről – is képes EFI-kompatibilis szoftverek megnyitására. (forrás: support.hp.com)

 

A Windows 10 esetében hasonló megoldást a Media Creation Tool nevezetű eszköz kínál, amelyet innen lehet letölteni. A megfelelő (32/64 bit) verzió letöltése után, elindítva az exe állományt, az alábbi kép fogad bennünket:

setup01

Upgrade this PC now: a jelenlegi rendszer frissítése Windows 10-re.

Create installation media for another PC: telepítő eszköz létrehozása.

Az első lehetőség tiszta sor: letölti a gépre a szükséges állományokat, és frissíti a Windows rendszerünket. A második menüpont kiválasztásakor így folytatódik a művelet:

setup02

Itt azt kell kiválasztanunk, hogy a telepítőt milyen nyelven, melyik verzióval (Home vagy Professional) és milyen architektúrával (32 / 64 bit) akarjuk elkészíteni. Itt érdemes tájékozódni arról, mihez van jogtiszta kulcsunk, ugyanis ha a telepítőt nem annak megfelelően készítjük el, a telepítés sikertelen lesz (pl. Home helyett Professional verzióhoz készítünk telepítőt).

Ha ezzel is megvagyunk, újabb választás elé leszünk állítva:

setup03

USB flash drive: ha kéznél van egy pendrive, amely legalább 3 GB kapacitással bír és üres (ill. ha nem üres, akkor az azon tárolt adatok elvesznek a telepítő létrehozását követően), akkor a Windows egy USB-ről indítható telepítőt hoz létre számunkra.

ISO file: ezt az opciót választva egy több GB-os *.iso állományt kapunk, amelyet tetszés szerint másolhatunk, ill. írhatunk ki DVD-re.

Az utóbbi opció választásával sem estünk el attól a lehetőségtől, hogy a későbbiekben pendrive-ról telepíthessünk Windows-t, mindaddig, amíg megőrizzük (akár DVD kiírása után is) a letöltött iso állományt. Számos program létezik arra, hogy a megfelelő iso állományból telepítőt hozzunk létre, amelyek közül az egyik a Rufus.

A programot elindítva az alábbi opciók tárulnak elénk:

setup-rufus

Eszköz: a behelyezett pendrive-ot és annak kapacitását mutatja meg.

Partíció séma és fájlrendszer: ezt az értéket csak akkor érdemes megváltoztatni, ha a gépünk már UEFI-vel felszerelt, újabb gép.

Fájrendszer, Klaszter mérete: hacsak nincs valami konkrét célunk speciális telepítő-média létrehozásával, maradhatnak az (alap) értékeken.

Új kötetcímke: itt adhatunk nevet az USB meghajtónknak, amely a betűjel mellett jelenik meg az intézőben.

Bootolható lemez készítése: a lemez ikonra kattintva (pirossal jelölve) elnavigálunk a Media Creation Tool által létrehozott iso állományhoz.

Az "Indítás" gombra kattintva elkészül az USB telepítőnk.

Videó a Media Creation Tool használatáról:

https://www.youtube.com/watch?v=sSmANi2hTTc

Videó a Rufus használatáról:

https://www.youtube.com/watch?v=VmtRE9LTCOE

Kulcsszavak: rufus, telepítés, windows 10
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Megéri frissíteni az AMD-s laptopok Radeon driverét
Egyes Zen 2-alapú processzorokkal szerelt laptopoknál akadozhat a 4K-s lejátszás.
Ilyen lesz a következő Motorola Razr
Jobb kamerákat és 5G-támogatást is kap a Motorola következő összehajtható Razr mobilja.
Leverte a Szikla Kylie Jennert az Instagramon
Leverte a Szikla Kylie Jennert az Instagramon
Szokjunk hozzá, gyakran 30 fok fölötti hőség lesz az Alpokban
Az Alpok magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás. A nyár folyamán a hegyekben is egyre melegebb lesz: még ezer méteres magasság felett is gyakoriak lesznek a 30 Celsius-fok...
Vékony, két képernyője van és 7-8 órán át bírja: teszten az Asus új notebookja
A tajvani gyártó új felsőkategóriás hordozható számítógépe kompakt méretben vonultat fel komoly tudást, ráadásul kijelzőből – mondhatni, már tradicionálisan – kettő...

További tech hírek >>