Hogyan készítsünk Windows 10-es telepítőt egyszerűen?


Mostanában a Microsoft háza táján még a csapból is a Windows 10 folyik, és mivel még új a rendszer, nagyon kevesen kerültek abba a helyzetbe, hogy ne 7-esről vagy 8-asról frissítsenek, hanem tiszta alapokkal indítva kelljen újratelepíteni a rendszert.

A korábbi operációs rendszerek esetén is kínált a Microsoft olyan megoldásokat (Windows 7 USB Download Tool), amelyekkel - jogtiszta telepítőkulcsok birtokában - könnyedén újra lehet telepíteni a Windows-t, ezek azonban nem minden esetben működőképesek az újabb gépeken. Ennek az oka a BIOS utódjában, az UEFI-ben kereshető: a gyártók egy része a biztonságosabb, moduláris UEFI-vel szerelték fel az újabb gépeiket, lecserélve a már igen korosak mondható, ám a feladatát a mai napig elvégező BIOS-t.

Mi a különbség a BIOS és a UEFI között?

A BIOS és az UEFI is az alaplapon található chipekben tárolt firmware-kód.

A Basic Input/Output System (BIOS) felelős a rendszer által használt eszközök beállításáért, hogy az eszközök képesek legyenek az adatok küldésére és fogadására. A BIOS memóriája korlátozott, és más tervezési korlátok is jellemzik, amelyek megszabják azt, hogy mit tehet a számítógéppel, mielőtt betöltődne az operációs rendszer.

A Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) a BIOS-szal működik együtt és a BIOS képességeit bővíti ki, hogy olyan funkciókat is elérhetővé tegyen, amelyeket a BIOS önmagában nem biztosít. A UEFI több grafikus menüt és részletesebb diagnosztikát nyújt, és lehetővé teszi, hogy a BIOS gazdagabb funkcionalitással rendelkezzen: ilyen funkció például a biztonságos rendszerindítás. A még bővebb funkcionalitás érdekében az UEFI emellett más tárolóeszközökről – például merevlemezekről vagy USB-tárolóeszközökről – is képes EFI-kompatibilis szoftverek megnyitására. (forrás: support.hp.com)

 

A Windows 10 esetében hasonló megoldást a Media Creation Tool nevezetű eszköz kínál, amelyet innen lehet letölteni. A megfelelő (32/64 bit) verzió letöltése után, elindítva az exe állományt, az alábbi kép fogad bennünket:

setup01

Upgrade this PC now: a jelenlegi rendszer frissítése Windows 10-re.

Create installation media for another PC: telepítő eszköz létrehozása.

Az első lehetőség tiszta sor: letölti a gépre a szükséges állományokat, és frissíti a Windows rendszerünket. A második menüpont kiválasztásakor így folytatódik a művelet:

setup02

Itt azt kell kiválasztanunk, hogy a telepítőt milyen nyelven, melyik verzióval (Home vagy Professional) és milyen architektúrával (32 / 64 bit) akarjuk elkészíteni. Itt érdemes tájékozódni arról, mihez van jogtiszta kulcsunk, ugyanis ha a telepítőt nem annak megfelelően készítjük el, a telepítés sikertelen lesz (pl. Home helyett Professional verzióhoz készítünk telepítőt).

Ha ezzel is megvagyunk, újabb választás elé leszünk állítva:

setup03

USB flash drive: ha kéznél van egy pendrive, amely legalább 3 GB kapacitással bír és üres (ill. ha nem üres, akkor az azon tárolt adatok elvesznek a telepítő létrehozását követően), akkor a Windows egy USB-ről indítható telepítőt hoz létre számunkra.

ISO file: ezt az opciót választva egy több GB-os *.iso állományt kapunk, amelyet tetszés szerint másolhatunk, ill. írhatunk ki DVD-re.

Az utóbbi opció választásával sem estünk el attól a lehetőségtől, hogy a későbbiekben pendrive-ról telepíthessünk Windows-t, mindaddig, amíg megőrizzük (akár DVD kiírása után is) a letöltött iso állományt. Számos program létezik arra, hogy a megfelelő iso állományból telepítőt hozzunk létre, amelyek közül az egyik a Rufus.

A programot elindítva az alábbi opciók tárulnak elénk:

setup-rufus

Eszköz: a behelyezett pendrive-ot és annak kapacitását mutatja meg.

Partíció séma és fájlrendszer: ezt az értéket csak akkor érdemes megváltoztatni, ha a gépünk már UEFI-vel felszerelt, újabb gép.

Fájrendszer, Klaszter mérete: hacsak nincs valami konkrét célunk speciális telepítő-média létrehozásával, maradhatnak az (alap) értékeken.

Új kötetcímke: itt adhatunk nevet az USB meghajtónknak, amely a betűjel mellett jelenik meg az intézőben.

Bootolható lemez készítése: a lemez ikonra kattintva (pirossal jelölve) elnavigálunk a Media Creation Tool által létrehozott iso állományhoz.

Az "Indítás" gombra kattintva elkészül az USB telepítőnk.

Videó a Media Creation Tool használatáról:

https://www.youtube.com/watch?v=sSmANi2hTTc

Videó a Rufus használatáról:

https://www.youtube.com/watch?v=VmtRE9LTCOE

Kulcsszavak: rufus, telepítés, windows 10
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

DSLR kamera fotójával hamisította meg a Huawei a nova 3 reklámját
A Huawei nova 3 által készített szelfi fotó valójában egy DSLR kamera segítségével készült el. The post DSLR kamera fotójával hamisította meg a Huawei a nova 3 reklámját appeared...
Bemutatkozott a GeForce RTX sorozat
Háromféle VGA rendelhető elő, hatféle kialakításban, a leggyorsabbak szeptember második felében kerülnek a boltokba.
Mi folyik ott, Szegeden? Belestünk a lézerközpontba – videó
Bár a szegedi lézerközpont nagyjából csak fél év múlva kezd majd teljes kapacitással működni, már most is javában zajlik a munka. Nemrég ott jártunk, és megnéztük, mit is...
Eltűnőben vannak a madarak egy amerikai tájon a klímaváltozás miatt
43 százalékkal csökkent az amerikai Mojave sivatagban élő madárfajok populációja.
Augusztus 20. ott is magyar zászlót hozott, ahol nem is számítottam rá
Augusztus 20. ott is magyar zászlót hozott, ahol nem is számítottam rá

További tech hírek >>