Jelszólopás a Chrome böngészőn keresztül


A flexbeta.net portál cikke Elliot Kember szoftverfejlesztő blogján megjelent bejegyzése nyomán vetette fel a fenti témát, mely szerint a Chrome böngészőből könnyedén hozzá lehet jutni az eltárolt jelszavakhoz.

Való igaz, hogy a funkció nincs túlságosan elrejtve a Chrome böngészőben, hiszen a chrome:://settings/passwords útvonalon keresztül bárki, aki leül a böngésző elé, megtudhatja az eltárolt jelszavunkat. Az nem világos, hogy miért pont a Google böngészőjét "vették elő" ezért, hiszen a Firefox is rendelkezik egy hasonló funkióval: ott az opciók menüponton keresztül a biztonság részen lehet megtekinteni a jelszavakat, bár ott egyrészt a rendszer rákérdez, hogy valóban fel akarjuk-e azokat fedni, másrészt pedig be lehet állítani egy mester jelszót, amelynek ismerete nélkül a jelszók rejtve maradnak, sőt, egy kiterjesztés segítségével az összes jelszót egyszerre ki is lehet exportálni.

[caption id="attachment_8495" align="alignnone" width="620"]Így néz ki a Chrome-ban a jelszó felfedése funkció Így néz ki a Chrome-ban a jelszó felfedése funkció[/caption]

Justin Schuh, a Chrome biztonságáért felelős csapat főnöke válaszolt a felvetésekre: szerinte ha valaki túljut az adott operációs rendszer biztonsági rendszerén - magyarul be tudott jelentkezni - akkor onnantól kezdve különböző módszerekkel egyébként is megszerezheti a jelszavakat; a Google ezért nem is tervez semmiféle lépéseket a jelenlegi állapot megszüntetésére.

A jelszavak védelmére egyébként számos módszer létezik: egyszerűen kikapcsolhatjuk a jelszavak mentését, vagy pedig egy jelszótároló szolgáltatást vehetünk igénybe (pl. LastPass), hogy védve legyenek a belépési adataink. Akik gyakran elfelejtik a jelszavaikat, ugyanakkor nem szeretnék a böngészőre bízni azok tárolását, azoknak egy ilyen szolgáltatás sokat segít abban, hogy ne vágják földhöz a gépet, amikor egy elfelejtett jelszó következtében a sokadik próbálkozás után blokkolja valamely szolgáltatás a bejelentkezés lehetőségét.

Kulcsszavak: chrome, firefox, google
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Twin Mirror - Végre életjelet adott a Life is Strange alkotóinak új játéka
Új arcot kapott a kalandjáték főhőse, Sam.
Financial Times: Meggondolhatták magukat a britek, teljesen kizárhatják a Huaweit az 5G-ből
A brit kormány 2023-ra Huawei-mentesítheti az 5G-s mobilhálózatokat. Januárban még zöld lámpát villantottak a Huaweinek.
Az iOS 13.5-tel is bevethető az Unc0ver jailbreak
A hackercsapat szerint a megoldás gyors és biztonságos, de azért érdemes némi szkepticizmussal kezelni azt.
USA: a mobilok kijelzőire sem nézhetnek a nyomozók
Kutatási engedély kell a záróképernyő megtekintéséhez.
Mai HBO premierek
Május utolsó hete igazi műsoráradattal kezdődik az HBO Go-n. Szezonfináléjához érkezett a Futás. Összegyűjtöttük a streamingszolgáltató mai premierjeit.

További tech hírek >>