Jelszólopás a Chrome böngészőn keresztül


A flexbeta.net portál cikke Elliot Kember szoftverfejlesztő blogján megjelent bejegyzése nyomán vetette fel a fenti témát, mely szerint a Chrome böngészőből könnyedén hozzá lehet jutni az eltárolt jelszavakhoz.

Való igaz, hogy a funkció nincs túlságosan elrejtve a Chrome böngészőben, hiszen a chrome:://settings/passwords útvonalon keresztül bárki, aki leül a böngésző elé, megtudhatja az eltárolt jelszavunkat. Az nem világos, hogy miért pont a Google böngészőjét "vették elő" ezért, hiszen a Firefox is rendelkezik egy hasonló funkióval: ott az opciók menüponton keresztül a biztonság részen lehet megtekinteni a jelszavakat, bár ott egyrészt a rendszer rákérdez, hogy valóban fel akarjuk-e azokat fedni, másrészt pedig be lehet állítani egy mester jelszót, amelynek ismerete nélkül a jelszók rejtve maradnak, sőt, egy kiterjesztés segítségével az összes jelszót egyszerre ki is lehet exportálni.

[caption id="attachment_8495" align="alignnone" width="620"]Így néz ki a Chrome-ban a jelszó felfedése funkció Így néz ki a Chrome-ban a jelszó felfedése funkció[/caption]

Justin Schuh, a Chrome biztonságáért felelős csapat főnöke válaszolt a felvetésekre: szerinte ha valaki túljut az adott operációs rendszer biztonsági rendszerén - magyarul be tudott jelentkezni - akkor onnantól kezdve különböző módszerekkel egyébként is megszerezheti a jelszavakat; a Google ezért nem is tervez semmiféle lépéseket a jelenlegi állapot megszüntetésére.

A jelszavak védelmére egyébként számos módszer létezik: egyszerűen kikapcsolhatjuk a jelszavak mentését, vagy pedig egy jelszótároló szolgáltatást vehetünk igénybe (pl. LastPass), hogy védve legyenek a belépési adataink. Akik gyakran elfelejtik a jelszavaikat, ugyanakkor nem szeretnék a böngészőre bízni azok tárolását, azoknak egy ilyen szolgáltatás sokat segít abban, hogy ne vágják földhöz a gépet, amikor egy elfelejtett jelszó következtében a sokadik próbálkozás után blokkolja valamely szolgáltatás a bejelentkezés lehetőségét.

Kulcsszavak: chrome, firefox, google
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Jön Európába a Xiaomi legnagyobb tévéje
Hatvanöt hüvelykes és Ultra HD felbontású a termék.
A misztikus Tibet: DNS-elemzéssel tárták fel a tibetiek genetikai eredetét
Kínai kutatók eredményei szerint a Csinghaj-tibeti-fennsíkon 5200 éve élt ősi populációnak része van a modern tibetiek genetika örökségében.
Egy igazi klasszikus és több izgalmas újdonság – Heti PS Store megjelenések
Ezúttal is sűrű hetünk volt a PS Store-ban, ahol nem csak a friss címeknek örülhettünk, hanem egy igaz klasszikus felbukkanásának is.
A Wasteland 3 fejlesztője szerint jót tett nekik a Microsoft felvásárlása
Az inXile elmondása szerint több időt és forrást fordíthattak a Wasteland 3 fejlesztésére, hála a Microsoftnak.
Nem, a neten keringő teljesen gagyi, helyesírási hibás levél nem Kásler Miklóstól származik
A levélben arról van szó, hogy a kórházak ne hozzák nyilvánosságra a koronavírusos halálozási statisztikákat, de ilyenről szó sincs.

További tech hírek >>