Jelszólopás a Chrome böngészőn keresztül


A flexbeta.net portál cikke Elliot Kember szoftverfejlesztő blogján megjelent bejegyzése nyomán vetette fel a fenti témát, mely szerint a Chrome böngészőből könnyedén hozzá lehet jutni az eltárolt jelszavakhoz.

Való igaz, hogy a funkció nincs túlságosan elrejtve a Chrome böngészőben, hiszen a chrome:://settings/passwords útvonalon keresztül bárki, aki leül a böngésző elé, megtudhatja az eltárolt jelszavunkat. Az nem világos, hogy miért pont a Google böngészőjét "vették elő" ezért, hiszen a Firefox is rendelkezik egy hasonló funkióval: ott az opciók menüponton keresztül a biztonság részen lehet megtekinteni a jelszavakat, bár ott egyrészt a rendszer rákérdez, hogy valóban fel akarjuk-e azokat fedni, másrészt pedig be lehet állítani egy mester jelszót, amelynek ismerete nélkül a jelszók rejtve maradnak, sőt, egy kiterjesztés segítségével az összes jelszót egyszerre ki is lehet exportálni.

[caption id="attachment_8495" align="alignnone" width="620"]Így néz ki a Chrome-ban a jelszó felfedése funkció Így néz ki a Chrome-ban a jelszó felfedése funkció[/caption]

Justin Schuh, a Chrome biztonságáért felelős csapat főnöke válaszolt a felvetésekre: szerinte ha valaki túljut az adott operációs rendszer biztonsági rendszerén - magyarul be tudott jelentkezni - akkor onnantól kezdve különböző módszerekkel egyébként is megszerezheti a jelszavakat; a Google ezért nem is tervez semmiféle lépéseket a jelenlegi állapot megszüntetésére.

A jelszavak védelmére egyébként számos módszer létezik: egyszerűen kikapcsolhatjuk a jelszavak mentését, vagy pedig egy jelszótároló szolgáltatást vehetünk igénybe (pl. LastPass), hogy védve legyenek a belépési adataink. Akik gyakran elfelejtik a jelszavaikat, ugyanakkor nem szeretnék a böngészőre bízni azok tárolását, azoknak egy ilyen szolgáltatás sokat segít abban, hogy ne vágják földhöz a gépet, amikor egy elfelejtett jelszó következtében a sokadik próbálkozás után blokkolja valamely szolgáltatás a bejelentkezés lehetőségét.

Kulcsszavak: chrome, firefox, google
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Sokak által várt funkció érkezik az Instagramba: időrendben láthatjuk a képeket
A felhasználók régóta zúgolódnak, hogy az ismerőseik bejegyzését nem időrendi sorrendben jeleníti meg az Instagram. A képmegosztó alkalmazás androidos változatában most egy olyan...
Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók
Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.
0-ról 100-ra 58 perc alatt: ilyen gyorsan töltődik fel a Galaxy S20 Ultra
Bár a boltok polcaira csak márciusban kerül majd fel a Samsung Galaxy S20 Ultra (ahogy az S20-család többi tagja is), van, aki már most kipróbálta, hogyan dolgozik össze a készülékben...
Vagy a Huawei vagy az USA – Washington feltételeket szab
Az Egyesült Államok megszakíthatja a hírszerzési együttműködést azokkal az országokkal, amelyek együttműködnek a Huawei-jel.
Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel
Déjà vu érzésünk lehet: kiad a Samsung egy különleges összehajtható telefont, és néhány korai felhasználó arról panaszkodik, valami nincs rendben vele.

További tech hírek >>