Jöhetnek az átlátszó telefonok? - VIDEÓ


Jó hír a dizájnőrülteknek, hogy a Stanford Egyetem szakemberei sikeresen elkészítették az első átlátszó akkut, megnyitva ezzel a kaput a teljesen átlátszó ketyerék gyártása előtt.

“Ha nem készítesz átlátszó akkumulátort, nem készíthetsz átlátszó kütyüt sem” - summázta a projekt vezetője, Yi Cui a kutatás okait. Elmondása szerint hatalmas energiákat mozgósítunk annak érdekében, hogy tartósabb, hatékonyabb akksikat fejlesszünk, de annak már kevesebb figyelmet szentelünk, hogy ezek a telepek szebbek, látványosabbak legyenek. Itt jön a képbe a szóban forgó fejlesztés.

A gyártáshoz a PDMS nevű mesterséges polimert használtak fel. Az igazi nehézséget az elektródák okozták, mert bár ezeket akár 100 nanométeres nagyságrendben is le lehet gyártani, amit szabad szemmel nem látunk, ebben az esetben nagyon gyenge kapacitással számolhatunk.

A Stanford kutatói végül úgy oldották meg, hogy egy hálót préseltek a polimerbe, aminek szálai 35 mikrométeresek, így gyakorlatilag láthatatlanok. Ennek elkészítéséhez a hagyományos lítium ionos akksik gyártásához használt anyagokat vettek igénybe. A kész prototípus már működik is, valóban átlátszó, az alábbi videóban demonstrálják a működését egy LED segítségével.

Hogy mikor lesz ebből kereskedelmi forgalomban kapható termék, az jó kérdés, néhány évnek még biztosan el kell telnie. A kutatókra még igen sok munka vár, főleg az átlátszó akku hatékonyságát kell fokozni. Jelen állapotában ugyanis a kapacitása kb. fele a hagyományos verziónak, de Yi Cui szerint már tudják, hogyan javítsanak találmányuk teljesítményén.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Kitalálta a Huawei, hogyan lehet mindig feltöltve a telefon
Egy évvel ezelőtt nyújtotta be szabadalmát a Huawei, amelyben azt taglalja, hogyan lehet teljesen vezeték nélkül, távolról és automatikusan feltölteni egy eszközt, például egy...
Frissítés: új funkcióval bővül iOS-en az HBO GO
Frissült az iOS eszközökön az HBO GO applikáció. Egy régóta várt funkció, a letöltés vált elérhetővé a felhasználóknak.
2 nm-en ugrik GAAFET-re a TSMC
Ennek a gyártástechnológiának a fejlesztése a tervekhez képest jobb ütemben halad, de így is leghamarabb 2024-ben készülhet el.
Új, olcsóbb Galaxy S20 variánst jelentett be a Samsung
A Galaxy S20 FE alulról egészíti ki a csúcsmodell-szériát, néhány kompromisszum mellett.
Új koronavírusos funkciót kap a Google Térkép
A Google a világ 220 országában, így Magyarországon is elérhetővé tesz azt az új funkciót, ami megmutatja, hétnapos átlagban milyen arányban emelkedett egy országban a...

További tech hírek >>