Jöhetnek az átlátszó telefonok? - VIDEÓ


Jó hír a dizájnőrülteknek, hogy a Stanford Egyetem szakemberei sikeresen elkészítették az első átlátszó akkut, megnyitva ezzel a kaput a teljesen átlátszó ketyerék gyártása előtt.

“Ha nem készítesz átlátszó akkumulátort, nem készíthetsz átlátszó kütyüt sem” - summázta a projekt vezetője, Yi Cui a kutatás okait. Elmondása szerint hatalmas energiákat mozgósítunk annak érdekében, hogy tartósabb, hatékonyabb akksikat fejlesszünk, de annak már kevesebb figyelmet szentelünk, hogy ezek a telepek szebbek, látványosabbak legyenek. Itt jön a képbe a szóban forgó fejlesztés.

A gyártáshoz a PDMS nevű mesterséges polimert használtak fel. Az igazi nehézséget az elektródák okozták, mert bár ezeket akár 100 nanométeres nagyságrendben is le lehet gyártani, amit szabad szemmel nem látunk, ebben az esetben nagyon gyenge kapacitással számolhatunk.

A Stanford kutatói végül úgy oldották meg, hogy egy hálót préseltek a polimerbe, aminek szálai 35 mikrométeresek, így gyakorlatilag láthatatlanok. Ennek elkészítéséhez a hagyományos lítium ionos akksik gyártásához használt anyagokat vettek igénybe. A kész prototípus már működik is, valóban átlátszó, az alábbi videóban demonstrálják a működését egy LED segítségével.

Hogy mikor lesz ebből kereskedelmi forgalomban kapható termék, az jó kérdés, néhány évnek még biztosan el kell telnie. A kutatókra még igen sok munka vár, főleg az átlátszó akku hatékonyságát kell fokozni. Jelen állapotában ugyanis a kapacitása kb. fele a hagyományos verziónak, de Yi Cui szerint már tudják, hogyan javítsanak találmányuk teljesítményén.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

10 éve mutatták be az első iPadet, a "nagy iPhone-t"
2010. január 27-én olyat láthattak az Apple-rajongók, amit előtte soha: Steve Jobs kiállt színpadra és bemutatta a cég első – és sokak által nagyon furcsának tartott –...
Az iPhone 11 legyőzte fotózásban az iPhone XS Maxet
A DxOMark tesztjén jobbnak bizonyult a tavalyi csúcsmodellnél az idei alapmodell.
Innovációs díjat nyert Wi-Fi 6-os modellekkel erősített a TP-Link
A TP-Link három új AX-es Deco Mesh terméket mutatott be az idei CES-en, ezek közül az egyik még Innovációs Díjat is nyert.
Kobe Bryant-re emlékeznek az egyik legismertebb kosárlabdás videojátékban
Az egyik legismertebb és legnépszerűbb sportjáték, az NBA 2K20 töltőképernyőjén a vasárnap helikopter-balesetben elhunyt Kobe Bryant-re emlékeznek a szoftver fejlesztői.
NBA 2K20 – Kobe Bryant előtt tisztelegnek a játék fejlesztői és a játékosok egyaránt
Tegnap tragikus hirtelenséggel elhunyt Kobe Bryant, aki előtt most az NBA 2K20 fejlesztői is tisztelegnek, természetesen a játékon belül.

További tech hírek >>