Karcsú testű nagyágyú - Sony NEX-5


Ugye emlékeztek még a cserélhető objektíves Sony NEX-5 fényképezőre, amit a Bigyológus bácsi egy videóban mutatott be az NEX-3-assal egyetemben? Nos, volt alkalmam néhány napot eltölteni a társaságában. Na, nem a Bigyológuséban, hanem az NEX-5-ösében. Mit mondjak, fájt a szívem, amikor vissza kellett adni.

Kedves exfőnökünknek nagyon igaza volt (akkor is), amikor azt mondta, hogy ez a gép a profik érdeklődését is felkelti, de olyanoknak is jó lehet, akik még csak most kezdenek ismerkedni komolyabban a fényképezéssel. Tanulógépnek tulajdonképpen csak ezt ajánlanám. Az a szép benne, hogy profi teljesítményre képes, és egy profi is elégedett lehet a beállítási lehetőségek széles tárházával, ugyanakkor egy kevésbé hozzáértő is irdatlanul jó képeket készíthet vele az automata üzemmóddal, vagy az előre beállított “jelenetekkel”. Ha pedig van kedve, ideje és türelme, elkezdhet a “tanonc” azzal kísérletezni, milyen beállításokkal lehet még jobb képeket készíteni, mint az automatával.

Amint Bigyóbá is elmondta, különféle kiszerelésekben lehet kapni a NEX-5-öt: a kisebb, pancake 16mm F2.8 objektívvel, a nagyobb 18–55mm F3.5–5.6 OSS objektívvel, külön, illetve mindkét objektívvel együtt. Engem elkényeztettek, olyan csomagot kaptam, amiben mindkettő benne volt, természetesen főleg a nagyobbal kísérleteztem.

Meg kell mondanom, hogy elég nagy feltűnést keltettem a géppel mindenhol. A fotózásban alaposan elmélyült barátaim is álmélkodva nézték a karcsú testen csücsülő, nem éppen apróholmi objekívet, de a teljesen laikusok sem tudták hová tenni a látványt: Nagymama, miért olyan nagy az objektíved? Akkor ez most egy drága profi fényképező? De Nagymama, a fémtekercs mögött meg miért olyan pici a gép, mint az enyém? Most akkor ez mégse egy drága profi fényképező?

Nagymama pedig türelmesen (és büszkén) elmagyarázhatta, hogy ez a legkönnyebb és legkisebb, cserélhető objektíves fényképezőgép a világon. Ez a pihekönnyű súly (objektívvel együtt 357 gramm) egyébként át tudja verni az embert. Olyan könnyű ugyanis az egész szerkezet még a nagy objektívvel is, hogy simán fél kézzel kattintgatunk egy laza fél órát, mire észrevesszük, hogy sajog a csuklónk, mert végig egy kézzel fogtuk. De lehet, hogy ez csak az én gyönge csuklómnak tudható be.

Nagy pirospontot érdekel a logikus, áttekinthető és esztétikus menü. Egyesek ugyan hiányolták a gyorsmenüt, de nekem a tesztidőszak alatt soha nem volt arra szükségem, hogy villámgyorsan átállítsak valamit, egyébként pedig gyorsan meg lehet szokni az egészet. Kétszer hármas rácson látjuk a menüpontokat, ezekhez rövid magyarázó szöveg is felugrik, ha rájuk „tekerünk”. Ez is azt erősíti meg, hogy egy kezdő nem vágja a falhoz tíz perc után azzal, hogy ő ebből semmit nem ért.

Nem térnék ki mindenre, amit a menüben állítani lehet, de az fontos, ami a videóban is elhangzott: sokaknak jól jöhet az a funkció, hogy egyszerre JPG és RAW módban is tud fotózni a gép, aztán utána válogatunk.

Természetesen a menüben a felvételi módokat bogarássza az ember a legtöbbet a használat közben. Itt a profik variálhatnak a különféle módokkal, amiben a rekesznyílással és zársebességgel lehet operálni külön-külön vagy együtt is. A kezdők meg kezdhetik az intelligens automata beállítással, és folytathatják a jelenetekkel, amik segítenek például pöpec portrékat vagy tájképeket készíteni, külön éjszaka vagy nappal. Mi a helyzet a szürkülettel? Nos, naplementéhez is van külön fotómód, illetve az állvány nélküli esti felvételekhez is. Nem hiányozhat a makró, illetve a sportesemény (vagy gyerekek, esetleg gyors háziállatok) fotózásához szükséges beállítás sem.Szintén a felvételi módok között bújik meg a panorámapászta, amit már Bigyóbá is demonstrált egy videóban. Ennek az a lényege, hogy ebben az üzemmódban csak le kell nyomni a felvétel gombot, és körbeforogni a készülékkel, és máris kész a panorámafotó. Nem kell gépen képet szerkeszteni és összeragasztgatni a Fotóboltban a külön-külön lőtt képeket, hanem azonnal, villámgyorsan összerakja a panorámaképet a masina. Elég meggyőző volt már a videóban is, élőben viszont még impresszívebb.

Mi lehet még jobb az uborkás szendvicsnél? - kérdezte Bobo a régi képregényben, és el is árulta a választ: KÉT uborkás szendvics. Na, és mi lehet még impresszívebb az instant panorámafotónál? Nos, a 3D panorámafotó! Ez a gép ilyet is tud, ki is próbáltam. Sajna a visszanézéshez kéne egy 3D tévé is, ugyanis ezen jelenik meg szépen. Mindenesetre itt láthatjátok a 3D panorámaképet, amit én készítettem. Durva lehet így megmutatni a nyaraláson készített fotókat a családnak!

Meg persze a videókat, természetesen a HD videó alap, AVCHD formátumban 1920x1080-as full HD felbontásra képes, MP4 formátumban 1440x1080 a maximum.

Nagyon szerethető, és kategóriájához képest kiemelkedően jól használható gép lett az NEX-5: a kompakt test és a cserélhető objektívek összeházasítása egy méretében, kezelhetőségében egyaránt meglepően előremutató ötlet, ha pedig hozzávesszük azt, hogy bizony a masina által készített képek sok esetben még a nagy, tükörreflexes fényevők fotóinak minőségét is simán hozzák, abszolút “ide-nekem-most” kategóriává válik. Oké, az ára nem épp egy átlagos kis digi-kameráéval vethető össze, de itt ismét az átlag tükörreflexeseket kell példaként megemlíteni: ezekhez képest egész jól eltalált az összeg, amiért egy minőségi, formabontó, és irigykedő szemekkel kísért fényképezőgépet kapunk.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Felpörgött az okoshangszórók piaca
Az Amazon, a Google és még az Apple is örülhetett az idei második negyedéves eredményeknek.
Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?
Az Apple eszközeiből gyűjtött adatokat vizsgálták annak érdekében, hogy felderítsék az ezeket viselőknél a szellemi hanyatlással kapcsolatos korai jeleket.
Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.
Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket
Augusztus 19-én hivatalosan is lejár az amerikaiak Huawei ellen hozott szankcióinak felfüggesztése, de az ügyet jól ismerő informátorok szerint vasárnap újabb 90 nappal hosszabbíthatják...
Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót
Az iOS-esek már február óta használhatják a biometrikus (ujjlenyomatos) azonosítást a WhatsAppban. Végre Androidra is megérkezett ez a funkció, igaz, egyelőre csak a WhatsApp bétába.

További tech hírek >>