Karcsú testű nagyágyú - Sony NEX-5


Ugye emlékeztek még a cserélhető objektíves Sony NEX-5 fényképezőre, amit a Bigyológus bácsi egy videóban mutatott be az NEX-3-assal egyetemben? Nos, volt alkalmam néhány napot eltölteni a társaságában. Na, nem a Bigyológuséban, hanem az NEX-5-ösében. Mit mondjak, fájt a szívem, amikor vissza kellett adni.

Kedves exfőnökünknek nagyon igaza volt (akkor is), amikor azt mondta, hogy ez a gép a profik érdeklődését is felkelti, de olyanoknak is jó lehet, akik még csak most kezdenek ismerkedni komolyabban a fényképezéssel. Tanulógépnek tulajdonképpen csak ezt ajánlanám. Az a szép benne, hogy profi teljesítményre képes, és egy profi is elégedett lehet a beállítási lehetőségek széles tárházával, ugyanakkor egy kevésbé hozzáértő is irdatlanul jó képeket készíthet vele az automata üzemmóddal, vagy az előre beállított “jelenetekkel”. Ha pedig van kedve, ideje és türelme, elkezdhet a “tanonc” azzal kísérletezni, milyen beállításokkal lehet még jobb képeket készíteni, mint az automatával.

Amint Bigyóbá is elmondta, különféle kiszerelésekben lehet kapni a NEX-5-öt: a kisebb, pancake 16mm F2.8 objektívvel, a nagyobb 18–55mm F3.5–5.6 OSS objektívvel, külön, illetve mindkét objektívvel együtt. Engem elkényeztettek, olyan csomagot kaptam, amiben mindkettő benne volt, természetesen főleg a nagyobbal kísérleteztem.

Meg kell mondanom, hogy elég nagy feltűnést keltettem a géppel mindenhol. A fotózásban alaposan elmélyült barátaim is álmélkodva nézték a karcsú testen csücsülő, nem éppen apróholmi objekívet, de a teljesen laikusok sem tudták hová tenni a látványt: Nagymama, miért olyan nagy az objektíved? Akkor ez most egy drága profi fényképező? De Nagymama, a fémtekercs mögött meg miért olyan pici a gép, mint az enyém? Most akkor ez mégse egy drága profi fényképező?

Nagymama pedig türelmesen (és büszkén) elmagyarázhatta, hogy ez a legkönnyebb és legkisebb, cserélhető objektíves fényképezőgép a világon. Ez a pihekönnyű súly (objektívvel együtt 357 gramm) egyébként át tudja verni az embert. Olyan könnyű ugyanis az egész szerkezet még a nagy objektívvel is, hogy simán fél kézzel kattintgatunk egy laza fél órát, mire észrevesszük, hogy sajog a csuklónk, mert végig egy kézzel fogtuk. De lehet, hogy ez csak az én gyönge csuklómnak tudható be.

Nagy pirospontot érdekel a logikus, áttekinthető és esztétikus menü. Egyesek ugyan hiányolták a gyorsmenüt, de nekem a tesztidőszak alatt soha nem volt arra szükségem, hogy villámgyorsan átállítsak valamit, egyébként pedig gyorsan meg lehet szokni az egészet. Kétszer hármas rácson látjuk a menüpontokat, ezekhez rövid magyarázó szöveg is felugrik, ha rájuk „tekerünk”. Ez is azt erősíti meg, hogy egy kezdő nem vágja a falhoz tíz perc után azzal, hogy ő ebből semmit nem ért.

Nem térnék ki mindenre, amit a menüben állítani lehet, de az fontos, ami a videóban is elhangzott: sokaknak jól jöhet az a funkció, hogy egyszerre JPG és RAW módban is tud fotózni a gép, aztán utána válogatunk.

Természetesen a menüben a felvételi módokat bogarássza az ember a legtöbbet a használat közben. Itt a profik variálhatnak a különféle módokkal, amiben a rekesznyílással és zársebességgel lehet operálni külön-külön vagy együtt is. A kezdők meg kezdhetik az intelligens automata beállítással, és folytathatják a jelenetekkel, amik segítenek például pöpec portrékat vagy tájképeket készíteni, külön éjszaka vagy nappal. Mi a helyzet a szürkülettel? Nos, naplementéhez is van külön fotómód, illetve az állvány nélküli esti felvételekhez is. Nem hiányozhat a makró, illetve a sportesemény (vagy gyerekek, esetleg gyors háziállatok) fotózásához szükséges beállítás sem.Szintén a felvételi módok között bújik meg a panorámapászta, amit már Bigyóbá is demonstrált egy videóban. Ennek az a lényege, hogy ebben az üzemmódban csak le kell nyomni a felvétel gombot, és körbeforogni a készülékkel, és máris kész a panorámafotó. Nem kell gépen képet szerkeszteni és összeragasztgatni a Fotóboltban a külön-külön lőtt képeket, hanem azonnal, villámgyorsan összerakja a panorámaképet a masina. Elég meggyőző volt már a videóban is, élőben viszont még impresszívebb.

Mi lehet még jobb az uborkás szendvicsnél? - kérdezte Bobo a régi képregényben, és el is árulta a választ: KÉT uborkás szendvics. Na, és mi lehet még impresszívebb az instant panorámafotónál? Nos, a 3D panorámafotó! Ez a gép ilyet is tud, ki is próbáltam. Sajna a visszanézéshez kéne egy 3D tévé is, ugyanis ezen jelenik meg szépen. Mindenesetre itt láthatjátok a 3D panorámaképet, amit én készítettem. Durva lehet így megmutatni a nyaraláson készített fotókat a családnak!

Meg persze a videókat, természetesen a HD videó alap, AVCHD formátumban 1920x1080-as full HD felbontásra képes, MP4 formátumban 1440x1080 a maximum.

Nagyon szerethető, és kategóriájához képest kiemelkedően jól használható gép lett az NEX-5: a kompakt test és a cserélhető objektívek összeházasítása egy méretében, kezelhetőségében egyaránt meglepően előremutató ötlet, ha pedig hozzávesszük azt, hogy bizony a masina által készített képek sok esetben még a nagy, tükörreflexes fényevők fotóinak minőségét is simán hozzák, abszolút “ide-nekem-most” kategóriává válik. Oké, az ára nem épp egy átlagos kis digi-kameráéval vethető össze, de itt ismét az átlag tükörreflexeseket kell példaként megemlíteni: ezekhez képest egész jól eltalált az összeg, amiért egy minőségi, formabontó, és irigykedő szemekkel kísért fényképezőgépet kapunk.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Új alapokra helyezi GPU-it az Imagination
Az IMG A-Series jelentős, bizonyos szempontból megdöbbentő változásokat vezet be a Furian architektúrához viszonyítva.
Megnézték, mire képes a Qualcomm új csúcsprocesszora, a Snapdragon 865
A Geekbench a számok szintjén is megmutatja, mennyire lehet hinni a Qualcomm fejlesztőinek a Snapdragon 865-öt illetően. Spoiler: nagyon.
Úgy néz ki, a Control mégse lesz része az Xbox Game Pass-nak
Phil Spencer nemrég kijelentette, hogy a Control is része lesz az Xbox Game Pass-nak, de úgy tűnik, a fejlesztők más véleményen vannak.
Úgy fest, hogy lemondhatunk az 5G-s Samsung Galaxy Tab S6-ról
Hitelesítették az 5G-s változatot, de a modellszám arra utal, hogy kizárólag Dél-Koreában lesz kapható.
Bejelentették: visszatér a Motorola a csúcskategóriába
A Qualcomm december elejei rendezvényén jó pár partnere is részt vett. Köztük volt a Motorola is, új csúcskategóriás eszközöket ígérve a jövő év elejére.

További tech hírek >>