Készül a Mozilla OS telefonra


Ha esetleg valaki úgy érezte, nincs elég operációs rendszer a piacon, és kevesellte a választási lehetőségek számát, az örülhet. A Mozillának ugyanis erre a területre is vannak tervei, B2G néven új, részben Androidon alapuló mobil OS-t fejlesztenek.

A Boot to Gecko, illetve röviden B2G néven emlegetett rendszer a Firefox és a Thunderbird alatt berregő Gecko motorra épül és teljesen nyílt forráskódú lesz, ahogyan az el is várható talán a cégtől.

Ugyanígy nem meglepő, hogy webes alapokra szeretnék építeni a B2G-t. A készülő OS részben az Androidra is támaszkodik, a fő célkitűzés az, hogy minden hardveren működő rendszert alkossanak.

A Google oprendszeréhez képest eltérés, hogy amíg az Android esetében a cég jóváhagyása után kerülhetnek közzétételre az új fejlesztések, addig a B2G esetében folyamatosan publikálnák a kódokat. Így az alkalmazás fejlesztők illetve a projekt iránt érdeklődők naprakészek lehetnek.

Egyelőre konkrétum még szivárgott ki, látványtervek hiányában nem sokat tudunk a tervezett interfészről. Valószínűleg úgy érdemes elképzelni, mint a Chrome OS-t, csak azzal ellentétben nem laptopokra, hanem böngészőkre optimalizálják. Tehát gyakorlatilag egy böngészőablakból lesz majd menedzselhető egy rakás folyamat, a telefonhívástól a reggeli Facebookozásig.

És ha már a Mozilla mobilos terveinél tartunk, érdekességképpen emlékezzünk meg a Seabirdről, a Bluetoothos, projektoros, Androidos, rendkívül látványos telefon koncepcióról is. Erről részletesebben itt írtunk. >>

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Desperados 3 Early Access teszt
A nagysikerű Shadow Tactics után a Mimimi elkészíti annak a franchise-nak a folytatását, amelyből a szamurájos-nindzsás stratégiai játék is sokat merített. A Desperados 3 már a finis...
A Shovel Knight alkotói két új játékon dolgoznak
A Shovel Knightról híres Yacht Club Games bejelentette, hogy több projektjük is készülőfélben van, és egy vadonat új címre is számíthatunk.
61 évesen elhunyt a legendás Konami kód megalkotója
Bizonyára mindenki találkozott már Hasimoto Kazuhisa kódsorával, amely több tucat játékban bukkant fel.
Így kaphat vészhelyzeti értesítéseket a mobilján
Napokon belül megújul a katasztrófavédelem appja.
A NASA 4K-ban mutatja meg, mit láttak a legendás Apollo-13 űrhajósai, amikor megkerülték a Holdat
A NASA a korabeli adatok és frissebb felvételek felhasználásával 4K-ban újraalkotta a Holdról készült mozgóképet, hogy megmutassa, mit láttak égi kísérőnkből 50 évvel ezelőtt az...

További tech hírek >>