Laptopvásárlási egyszeregy + Top 9 laptop 2015-ben - I. rész


A legjobb mobiltelefonok és tabletek listája után íme egy hasonló összeállítás a hordozható számítógépek közül is. Először azonban nézzük meg, mik azok az alapvető tudnivalók, amelyekkel nem árt tiszában lenni egy laptop vásárlása előtt.

Persze amellett, hogy Magyarországon leginkább a pénztárca szabja meg azt, hogy milyen gépet tudunk vásárolni, érdemes tudni arról is, hogy milyen kategóriák állnak a rendelkezésünkre, ugyanis egy gép vásárlásának pozitív és negatív következményeit több éven keresztül "viseljük" majd.

Típusok

Ultrabook: azok a hordozhat gépek bírják ezt a jellemzőt, amelyek megfelelően vékonyak, könnyűek, illetve egy bizonyos mértékű teljesítményt is hoznak. A kategóriát az Intel dobta be a köztudatba, nem titkolva, hogy elsősorban a Macbook Air konkurenciát kereső vásárlókhoz szóljon. Az biztos, hogy igencsak prémium gépek az ultrabookok, amely leginkább az árcédulán látszik.

Workstation (munkaállomás): a nevében is benne van, mi volt a legfontosabb szempont: produktivitás. Rendszerint több csatlakozóval rendelkeznek - azok is elérhető helyen vannak, illetve könnyebb a belsejéhez hozzáférni. Jellemző rájuk a hagyományosabb beviteli eszközök alkalmazása (trackpoint, az a kis piros gomb a Lenovo gépeken), sőt, a legtöbbjük ujjlenyomat-olvasót is tartalmaz.

Chromebook: az újabb kategóriák egyike ez, amely erőteljesen a Chrome böngésző és az ahhoz tartozó operációs rendszer (Chrome OS) képességeire épít. Jellemzően minimális tárhellyel érkeznek, hiszen az operációs rendszer filozófiája az, hogy mindent a felhőben, azaz Internetes tárhelyeken tárol, sőt, gyakorlatilag minden, a gépen végezhető tevékenység a világhálón zajlik. Megelégszik gyengébb hardverrel is, viszont internet nélkül gyakorlatilag használhatatlan.

2-in-1 / hibrid: ha nem tudunk dönteni, hogy tablet, vagy laptop, akkor ezek a berendezések ideálisak lehetnek - a képernyő általában leválasztható, tabletként használható. A technika korlátai (és persze az ár) miatt igazából nem feltétlenül lettek népszerűek ezek a gépek, bár a Microsoft igyekezett a Surface vonallal úttörő munkát végezni ezen a téren.

Gamer: robosztus méret és erőműveket megszégyenítő teljesítmény, sőt, nem ritkán sci-fibe illő dizájn jellemzi a játékosoknak szánt hordozható gépeket. A legújabb processzorral, töménytelen mennyiségű RAM memóriával és bivalyerős videokártyával felszerelt laptopok ezek, amelyek nagyon sokszor simán verik az asztali munkaállomásokat is teljesítmény szempontjából.

Budget/középkategória: ezek azok a laptopok, amelyeket az átlag felhasználó végül megvesz magának: a mindennapi feladatokra (e-mailezés, böngészés, YouTube nézegetés, stb.) kifogástalanul alkalmasak, az intenzívebb, erőforrás-igényesebb feladatoknál azonban elvéreznek. Minőségük változó, rendszerint valamely tekintetben (képernyő, hangzás) kompromisszumot kell kötni megvételekor.

[caption id="attachment_47245" align="alignnone" width="584"]Munkahelyi csendélet, kávéval, géppel, telefonnal. / kép: pixabay.com Munkahelyi csendélet, kávéval, géppel, telefonnal. / kép: pixabay.com[/caption]

Méretek

A laptopok minden kategóriában általában 11-17" méret körüli képernyővel vannak felszerelve. Manapság már nem érdemes 1366*768-as felbontásnál alább adni, hiszen a weboldalak, különböző multimédiás tartalmak is legalább ilyen mérettel számolnak. A nagyobb képernyőméretnél (17, 18") pedig érdemes 1920*1080 felbontású gépeket nézegetni, ha elfogadható képernyőminőséget szeretnénk. A mérettel egyébként rendszerint együtt jár az is, hogy az eszköz tömege is megnövekedik, hacsak nem valami prémium kategóriás versenyzővel van dolgunk.

Mi legyen benne mindenféleképpen?

A szórólapokon rendszerint funkciók garmadájával jellemzik az eladásra kínált gépeket, azonban van pár dolog, amit nem érdemes kihagyni, hacsak nem akarjuk a saját életünket megnehezíteni.

USB 3.0 - az adatátvitel sebessége miatt nem mindegy, hogy a gép bírja-e ezt az USB szabványt - még ha nem is mindegyik csatlakozó, de legalább egy legyen ilyen benne, hogy ne kelljen fél napot ott ülni a gép előtt egy pendrive tartalmának átmásolásakor. Az új MacBook-ok és a Chromebook Pixel már egy USB 3.1-es szabványú csatlakozóval felszerelve érkezik, amely töltésre is használható, ez azonban még csak egy-két csúcskategóriás gépben van benne.

Wi-fi csatlakozó: mivel szinte elképzelhetetlen, hogy új gépeken ne legyen wi-fi csatlakozó, ezeket a számokat keressük: 802.11ac ill. 802.11n - az előbbi az újabb szabvány, amely gyorsabb tartalomátvitelt tesz lehetővé, úgyhogy ha hosszútávra tervezünk, érdemes ezt a funkciót is figyelni.

SD-kártya olvasó: fényképezőgépek, okostelefonok tárolóhelyét rendkívül egyszerűen átvihetjük a gépre - HA abból nem spórolták ki az SD-kártya olvasót, illetve  ha gépről szeretnénk a telefonon is magunknál tudni bizonyos tartalmakat (mp3, elektronikus könyvek, dokumetumok), ez az egyik legegyszerűbb módszere ennek.

Érintőképernyő: az újabb gépeknél egy bizonyos árhatár felett egyre inkább szabvány tartozék az érintőképernyő. Ízlés kérdése, ki hogyan tudja elképzelni a képernyő bökdösését a billentyűzet és az egér használata mellett, de a trendek jelenleg mindenféleképpen ezen irányba mutatnak.

A többi jellemzőről, úgy mint processzor, RAM, tárhely a régi igazságot lehet elővenni: minél nagyobb, gyorsabb, több, annál jobb. Kritikus pontja lehet a gép teljesítményének ezek mellett az SSD meghajtó jelenléte és / vagy hiánya - az SSD meghajtók a hagyományos merevlemeznél jóval gyorsabb adatátvitelre képesek, bár ez az áruk is ennek megfelelően alakul. A mostanában leginkább versenyben lévő és kelendő gépeknél rendszerint az Intel valamely "i" jelzésű processzora domborít (i3, i5, i7), memóriában már igencsak alap a 4 GB, (komolyabb munkára és teljesítményre már érdemes a 8 GB és afelett nézelődni), tárhelynél pedig legalább 500 GB az, ami elfogadhatónak mondható.

Cikkünk második részében konkrét laptop modellekkel fogjuk mindegyik kategóriát bemutatni.

Kulcsszavak: laptop, top 10, vásárlás
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Rise of Industry - Early Access teszt
A gazdasági szimulátorok szerelmesei mostanában örülhetnek néhány friss címnek, és a nemrég korai hozzáférésű állapotba került Rise of Industry is biztatónak tűnik. Kérdés persze,...
Vélemény - a lootboxok után is van élet
A lutridobozokat érő szabályozások előbb-utóbb azok kihalásához vezethetnek, na de mi lesz az ipar következő aranytojást tojó tyúkja?
Különös jelenségre bukkantak az Antarktiszon, és ez most kivételesen jó hír
Az antarktiszi anyakőzet meglepően gyors emelkedése, amely a nagymértékű jégolvadás számlájára írható, lassíthatja a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedést –...
Superman családfája – Krypton Pilot kritika
Mindenki tudja, hogy a Krypton bolygó el fog pusztulni, így a végkifejlet sem kérdéses, az első rész alapján mégis ígéretes a sorozat.
Hatékonyabb miniatűr drónok jöhetnek
A jövőben elterjedhetnek a méhekhez hasonló méretű robotrepülőgépek.

További tech hírek >>