Laptopvásárlási egyszeregy + Top 9 laptop 2015-ben - I. rész


A legjobb mobiltelefonok és tabletek listája után íme egy hasonló összeállítás a hordozható számítógépek közül is. Először azonban nézzük meg, mik azok az alapvető tudnivalók, amelyekkel nem árt tiszában lenni egy laptop vásárlása előtt.

Persze amellett, hogy Magyarországon leginkább a pénztárca szabja meg azt, hogy milyen gépet tudunk vásárolni, érdemes tudni arról is, hogy milyen kategóriák állnak a rendelkezésünkre, ugyanis egy gép vásárlásának pozitív és negatív következményeit több éven keresztül "viseljük" majd.

Típusok

Ultrabook: azok a hordozhat gépek bírják ezt a jellemzőt, amelyek megfelelően vékonyak, könnyűek, illetve egy bizonyos mértékű teljesítményt is hoznak. A kategóriát az Intel dobta be a köztudatba, nem titkolva, hogy elsősorban a Macbook Air konkurenciát kereső vásárlókhoz szóljon. Az biztos, hogy igencsak prémium gépek az ultrabookok, amely leginkább az árcédulán látszik.

Workstation (munkaállomás): a nevében is benne van, mi volt a legfontosabb szempont: produktivitás. Rendszerint több csatlakozóval rendelkeznek - azok is elérhető helyen vannak, illetve könnyebb a belsejéhez hozzáférni. Jellemző rájuk a hagyományosabb beviteli eszközök alkalmazása (trackpoint, az a kis piros gomb a Lenovo gépeken), sőt, a legtöbbjük ujjlenyomat-olvasót is tartalmaz.

Chromebook: az újabb kategóriák egyike ez, amely erőteljesen a Chrome böngésző és az ahhoz tartozó operációs rendszer (Chrome OS) képességeire épít. Jellemzően minimális tárhellyel érkeznek, hiszen az operációs rendszer filozófiája az, hogy mindent a felhőben, azaz Internetes tárhelyeken tárol, sőt, gyakorlatilag minden, a gépen végezhető tevékenység a világhálón zajlik. Megelégszik gyengébb hardverrel is, viszont internet nélkül gyakorlatilag használhatatlan.

2-in-1 / hibrid: ha nem tudunk dönteni, hogy tablet, vagy laptop, akkor ezek a berendezések ideálisak lehetnek - a képernyő általában leválasztható, tabletként használható. A technika korlátai (és persze az ár) miatt igazából nem feltétlenül lettek népszerűek ezek a gépek, bár a Microsoft igyekezett a Surface vonallal úttörő munkát végezni ezen a téren.

Gamer: robosztus méret és erőműveket megszégyenítő teljesítmény, sőt, nem ritkán sci-fibe illő dizájn jellemzi a játékosoknak szánt hordozható gépeket. A legújabb processzorral, töménytelen mennyiségű RAM memóriával és bivalyerős videokártyával felszerelt laptopok ezek, amelyek nagyon sokszor simán verik az asztali munkaállomásokat is teljesítmény szempontjából.

Budget/középkategória: ezek azok a laptopok, amelyeket az átlag felhasználó végül megvesz magának: a mindennapi feladatokra (e-mailezés, böngészés, YouTube nézegetés, stb.) kifogástalanul alkalmasak, az intenzívebb, erőforrás-igényesebb feladatoknál azonban elvéreznek. Minőségük változó, rendszerint valamely tekintetben (képernyő, hangzás) kompromisszumot kell kötni megvételekor.

[caption id="attachment_47245" align="alignnone" width="584"]Munkahelyi csendélet, kávéval, géppel, telefonnal. / kép: pixabay.com Munkahelyi csendélet, kávéval, géppel, telefonnal. / kép: pixabay.com[/caption]

Méretek

A laptopok minden kategóriában általában 11-17" méret körüli képernyővel vannak felszerelve. Manapság már nem érdemes 1366*768-as felbontásnál alább adni, hiszen a weboldalak, különböző multimédiás tartalmak is legalább ilyen mérettel számolnak. A nagyobb képernyőméretnél (17, 18") pedig érdemes 1920*1080 felbontású gépeket nézegetni, ha elfogadható képernyőminőséget szeretnénk. A mérettel egyébként rendszerint együtt jár az is, hogy az eszköz tömege is megnövekedik, hacsak nem valami prémium kategóriás versenyzővel van dolgunk.

Mi legyen benne mindenféleképpen?

A szórólapokon rendszerint funkciók garmadájával jellemzik az eladásra kínált gépeket, azonban van pár dolog, amit nem érdemes kihagyni, hacsak nem akarjuk a saját életünket megnehezíteni.

USB 3.0 - az adatátvitel sebessége miatt nem mindegy, hogy a gép bírja-e ezt az USB szabványt - még ha nem is mindegyik csatlakozó, de legalább egy legyen ilyen benne, hogy ne kelljen fél napot ott ülni a gép előtt egy pendrive tartalmának átmásolásakor. Az új MacBook-ok és a Chromebook Pixel már egy USB 3.1-es szabványú csatlakozóval felszerelve érkezik, amely töltésre is használható, ez azonban még csak egy-két csúcskategóriás gépben van benne.

Wi-fi csatlakozó: mivel szinte elképzelhetetlen, hogy új gépeken ne legyen wi-fi csatlakozó, ezeket a számokat keressük: 802.11ac ill. 802.11n - az előbbi az újabb szabvány, amely gyorsabb tartalomátvitelt tesz lehetővé, úgyhogy ha hosszútávra tervezünk, érdemes ezt a funkciót is figyelni.

SD-kártya olvasó: fényképezőgépek, okostelefonok tárolóhelyét rendkívül egyszerűen átvihetjük a gépre - HA abból nem spórolták ki az SD-kártya olvasót, illetve  ha gépről szeretnénk a telefonon is magunknál tudni bizonyos tartalmakat (mp3, elektronikus könyvek, dokumetumok), ez az egyik legegyszerűbb módszere ennek.

Érintőképernyő: az újabb gépeknél egy bizonyos árhatár felett egyre inkább szabvány tartozék az érintőképernyő. Ízlés kérdése, ki hogyan tudja elképzelni a képernyő bökdösését a billentyűzet és az egér használata mellett, de a trendek jelenleg mindenféleképpen ezen irányba mutatnak.

A többi jellemzőről, úgy mint processzor, RAM, tárhely a régi igazságot lehet elővenni: minél nagyobb, gyorsabb, több, annál jobb. Kritikus pontja lehet a gép teljesítményének ezek mellett az SSD meghajtó jelenléte és / vagy hiánya - az SSD meghajtók a hagyományos merevlemeznél jóval gyorsabb adatátvitelre képesek, bár ez az áruk is ennek megfelelően alakul. A mostanában leginkább versenyben lévő és kelendő gépeknél rendszerint az Intel valamely "i" jelzésű processzora domborít (i3, i5, i7), memóriában már igencsak alap a 4 GB, (komolyabb munkára és teljesítményre már érdemes a 8 GB és afelett nézelődni), tárhelynél pedig legalább 500 GB az, ami elfogadhatónak mondható.

Cikkünk második részében konkrét laptop modellekkel fogjuk mindegyik kategóriát bemutatni.

Kulcsszavak: laptop, top 10, vásárlás
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Megérkezett az első Pixar animáció, amelynek meleg főhőse van
Filmtörténeti jelentőségű kisfilmet mutatott be a Disneyhez tartozó Pixar Stúdió a napokban.
Új tévégyártó lépett piacra, ráadásul 9-20 naponta töltendő órát is ad a Realme
Az Oppótól elszakadó Realme egy okosórával és egy okostelevízióval állt elő.
Már a Spotify Premiumot is warezolják
Próbálja eltüntetni a Google találataiból a tört appjait.
A John Wick írója sorozatot szeretne készíteni 2019 egyik legelborultabb indie játékából
A John Wick írója kifejtette, mely játékokból csinálna sorozatot, a listáját pedig a My Friend Pedro vezeti toronymagasan.
Magyarországra is megérkezik a Sony új tévéje
A LED LCD XH90-be speciális háttérvilágítási eljárás került, amely állítólag sokat javít a képminőségen.

További tech hírek >>