Legalizálják a formátumváltást


A brit kormány várhatóan legalizálni fogja a magáncélú formátumváltást, és engedi a fogyasztóknak, hogy CD, DVD tartalmakat digitális médialejátszó eszközökre vagy számítógépekre helyezzenek át. A magáncélú másolás engedélyezése ellenére a másolt fájlok megosztása továbbra is tilos lesz.

Az elavult szerzői jogi szabályokat frissítené, és azokat a digitális kor igényeihez igazítaná a brit kormány. Vince Cable illetékes államtitkár a napokban fogja bejelenteni a kormány intézkedési terveit, amelyekről az ún. Hargreaves jelentés alapján döntött.

A tavasszal nyilvánosságra hozott jelentés kidolgozására a kormány adott megbízást, azonosítandó a szabályozás idejétmúlt és problémás elemeit. A BBC News szerint várható, hogy a kormány a tanulmány legtöbb javaslatát elfogadja, és több ponton is modernizálni fogja a szerzői jogi jogszabályokat.

Az egyik ilyen modernizációs lépés bizonyos fogyasztói korlátozások enyhítésének formájában valósulhat meg, azaz például megengednék az eddig törvénytelennek minősülő magáncélú formátumváltást. Cable BBC-nek adott nyilatkozatában közölte, a jövőben legálisnak minősül majd, ha a fogyasztók például CD-ről, DVD-ről más hordozóra másolják a fájlokat.

Az továbbra is jogsértés marad, ha ezeket a másolt fájlokat online, engedély nélkül megosztják. Az államtitkár közlése szerint a kormány olyan jogszabály-módosításokat tervez, amellyel jobban egyensúlyba hozzák a keresleti és kínálati oldal igényeit, és mindkét félnek nagyobb mozgásteret hagynak. Vince Cable szerint a jogszabályfrissítés akár nyolcmilliárd fontos többletbevételt is jelenthet majd a brit gazdaságnak.

A formátumváltás jelenlegi törvénytelensége olyan pontja a brit szerzői jognak, amellyel a fogyasztók többsége nincs tisztában: milliók másolják fizikai hordozóról digitális, hordozható formátumba a zenei és filmes tartalmakat. Épp ezért vélik úgy a szakértők, hogy egy olyan hatályos törvény, amit a fogyasztók 90 százaléka megszeg, nem lehet jó törvény.

Várható, hogy az enyhítő intézkedések között szerepel majd a szerzői jog által védett művek parodizálási céllal történő felhasználásának engedélyezése is. Szakértők szerint ez a lépés több mozgásteret hagyna azon művészeknek, akik mások munkáját inspirációként használják, egyúttal teret engedne és ösztönözné a kreativitást, valamint növelné a kulturális sokszínűséget.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Sokak által várt funkció érkezik az Instagramba: időrendben láthatjuk a képeket
A felhasználók régóta zúgolódnak, hogy az ismerőseik bejegyzését nem időrendi sorrendben jeleníti meg az Instagram. A képmegosztó alkalmazás androidos változatában most egy olyan...
Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók
Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.
0-ról 100-ra 58 perc alatt: ilyen gyorsan töltődik fel a Galaxy S20 Ultra
Bár a boltok polcaira csak márciusban kerül majd fel a Samsung Galaxy S20 Ultra (ahogy az S20-család többi tagja is), van, aki már most kipróbálta, hogyan dolgozik össze a készülékben...
Vagy a Huawei vagy az USA – Washington feltételeket szab
Az Egyesült Államok megszakíthatja a hírszerzési együttműködést azokkal az országokkal, amelyek együttműködnek a Huawei-jel.
Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel
Déjà vu érzésünk lehet: kiad a Samsung egy különleges összehajtható telefont, és néhány korai felhasználó arról panaszkodik, valami nincs rendben vele.

További tech hírek >>