Legalizálják a formátumváltást


A brit kormány várhatóan legalizálni fogja a magáncélú formátumváltást, és engedi a fogyasztóknak, hogy CD, DVD tartalmakat digitális médialejátszó eszközökre vagy számítógépekre helyezzenek át. A magáncélú másolás engedélyezése ellenére a másolt fájlok megosztása továbbra is tilos lesz.

Az elavult szerzői jogi szabályokat frissítené, és azokat a digitális kor igényeihez igazítaná a brit kormány. Vince Cable illetékes államtitkár a napokban fogja bejelenteni a kormány intézkedési terveit, amelyekről az ún. Hargreaves jelentés alapján döntött.

A tavasszal nyilvánosságra hozott jelentés kidolgozására a kormány adott megbízást, azonosítandó a szabályozás idejétmúlt és problémás elemeit. A BBC News szerint várható, hogy a kormány a tanulmány legtöbb javaslatát elfogadja, és több ponton is modernizálni fogja a szerzői jogi jogszabályokat.

Az egyik ilyen modernizációs lépés bizonyos fogyasztói korlátozások enyhítésének formájában valósulhat meg, azaz például megengednék az eddig törvénytelennek minősülő magáncélú formátumváltást. Cable BBC-nek adott nyilatkozatában közölte, a jövőben legálisnak minősül majd, ha a fogyasztók például CD-ről, DVD-ről más hordozóra másolják a fájlokat.

Az továbbra is jogsértés marad, ha ezeket a másolt fájlokat online, engedély nélkül megosztják. Az államtitkár közlése szerint a kormány olyan jogszabály-módosításokat tervez, amellyel jobban egyensúlyba hozzák a keresleti és kínálati oldal igényeit, és mindkét félnek nagyobb mozgásteret hagynak. Vince Cable szerint a jogszabályfrissítés akár nyolcmilliárd fontos többletbevételt is jelenthet majd a brit gazdaságnak.

A formátumváltás jelenlegi törvénytelensége olyan pontja a brit szerzői jognak, amellyel a fogyasztók többsége nincs tisztában: milliók másolják fizikai hordozóról digitális, hordozható formátumba a zenei és filmes tartalmakat. Épp ezért vélik úgy a szakértők, hogy egy olyan hatályos törvény, amit a fogyasztók 90 százaléka megszeg, nem lehet jó törvény.

Várható, hogy az enyhítő intézkedések között szerepel majd a szerzői jog által védett művek parodizálási céllal történő felhasználásának engedélyezése is. Szakértők szerint ez a lépés több mozgásteret hagyna azon művészeknek, akik mások munkáját inspirációként használják, egyúttal teret engedne és ösztönözné a kreativitást, valamint növelné a kulturális sokszínűséget.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Ezen a héten négy játékot ad ingyen az Epic Store, ezek közül kettő már tölthető is
Nem áprilisi tréfa: ezen a héten valóban négy játékot kapunk ingyen az Epic Store-tól, ráadásul kettőt már most is be lehet zsákolni.
Ingyen oszt lélegeztetőgépeket Elon Musk
A Tesla és SpaceX cégek első embere a szállításért sem kér pénzt. Elsősorban amerikai kórházaknak segít a nem mindennapi akcióval.
Mai HBO-premierek
Sorozatpremierek, kultfilmek, Tarantino művek és az amerikai egyetemi kosárbajnokságot átható korrupciót feltáró dokumentumfilm érkezik.
Guild Wars 2 – A fejlesztők óriási macskákkal ünneplik április elsejét
A mai napon új patch érkezett a Guild Wars 2-höz, mely természetesen április elsejének szellemében alakítja át a játékot ideiglenesen.
Már 12 ember videochatelhet a Google Duo segítségével
Bővítette a csoportos videohívásokra érvényes limitet a Google.

További tech hírek >>