Lesz-e valaha ingyenes a Windows?


A Microsoft jelenleg azon dolgozik, hogy a bevételeinek forrását leváltsa arról a modellről, mely szerint a felhasználó kifizeti a szoftver árát, és használja, amíg a számítógépe futtatni tudja egy olyanra, amelyet még maga a cég sem tud teljesen definiálni.

Korábban a Microsoft útjára indította azt az üzleti stratégiáját, mi szerint a hardvergyártóknak nem kell a gépükre telepített Windows után licenszdíjat fizetni, amíg azon gépek kijelzőinek mérete nem haladja meg a 9"-t. (Ez elsősorban az okostelefont, tabletet és a kismértű, tablet / laptop hibredet gyártó OEM-eknek volt ösztönzés.) A pletykák véget nem érően áradnak arról is, hogy a Windows 10 ingyenes lesz majd, pesze az apróbetűs részben ott is lesznek valószínűleg "finomabb" dolgok - mondjuk egy olyasmi, hogy a gépen már kell, hogy jogtisztán futkosson egy Windows 7 vagy 8.x-es rendszer.

[caption id="attachment_13734" align="alignnone" width="491"]A Windows telepítés egyik közkedvelt, méltán népszerű fordulópontja. A Windows telepítés egyik közkedvelt, méltán népszerű fordulópontja.[/caption]

A naivitást félretéve természetesen sejthetjük, hogy a Microsoft nem fogja meglépni azt, hogy minden felhasználójának ingyenesen adja a Windowst, hiszen az egy fenntarthatatlan üzleti modellt eredményezne; sőt, az sem véletlen, hogy az "olcsóbb" Windows beszerzését is feltételekhez kötik (pl.: előző Windows verzió megléte), és az "akciós" árak csak ideig-óráig élnek; a "használjál Linuxot, meg Libre Office-t, mert az ingyen van és mindent tud, amit emez" szintű érvek az alternatívák mellett pedig nem feltétlenül a legkonstruktívabb ötletek a témában. Érezhetően a redmondi cég sem szívesen nyilatkozik az ügyben, bár a Geekwire weboldal felfigyelt Kevin Turner szavaira (ő a Microsoft napi ügymenetének, tevékenységének felelőse) a Credit Suisse konferencián.

"...annyit tudok mondani a bevételi források kereséséről, hogy folyamatosan tanulunk, terjeszkedünk és minden egyes nappal ügyesebbek és bölcsebbek leszünk. Még mindig van tanulnivalónk e téren, de tartsanak velünk, hiszen az új üzleti modellünket már valószínűleg 2015 elején is élesben elindítjuk." - idézi a neowin.net Turner szavait, aki ezen kívül azt is kijelentette, hogy a platformon nem fogják veszteségesnek elkönyvelni, azaz bevételt remélnek és nem fogják ingyen osztogatni a jelenlegi piaci részesedés megőrzésének érdekében.

A fent említett pletykák olyanokról is beszámolnak, hogy a Microsoft egy alap Windows rendszert adna csak ingyenesen, míg a további, extrának számító funkciókért (mind például az Active Directory támogatás) már pénzt kérne. Nem elképzelhetetlen az sem, hogy az Office 365 sikerét látva a Windows is egy hasonló, havi / évi díjas konstrukcióban futna a továbbiakban, az viszont biztos: a jelenlegi modellről valami újfajta eljárást kell útjára indítania a Microsoftnak, ha eddig pozíciójukat továbbra is szeretnék megőrizni.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta
A kínai DU Group több alkalmazását is törölte a Play Store felületéről a Google, mert titokban olyan dolgot művelnek, ami sem a telefonnak, se a használójának nem tesz jót.
XIII – A kultikus, képregényre hajazó FPS idén remake-t kap
Még idén remake-t kap a kultikus XIII, mely eredetileg 2003-ban jelent meg, és a képregények világát vegyíti az FPS játékmenettel.
Szívesen hallgatna podcastot a hétvégén? Itt egy teches adás, érdemes belehallgatnia
Nemrég megjelent a kifejezetten technológiai hírekkel foglalkozó, Őrültech című podcast hatodik adása, ami ezúttal többek között a dán faluban felépülő 320 méteres...
Késik az LG V50 ThinQ 5G
A gyártónak több időre van szüksége ahhoz, hogy optimalizálja a hardver működését.
Transistor – Most ingyen a tiéd lehet
Az Epic Store következő ingyenes játéka a Transistor, a különleges hangulatú cyberpunk kalandot két hétig lehet bérmentve beszerezni.

További tech hírek >>