Lesz-e valaha ingyenes a Windows?


A Microsoft jelenleg azon dolgozik, hogy a bevételeinek forrását leváltsa arról a modellről, mely szerint a felhasználó kifizeti a szoftver árát, és használja, amíg a számítógépe futtatni tudja egy olyanra, amelyet még maga a cég sem tud teljesen definiálni.

Korábban a Microsoft útjára indította azt az üzleti stratégiáját, mi szerint a hardvergyártóknak nem kell a gépükre telepített Windows után licenszdíjat fizetni, amíg azon gépek kijelzőinek mérete nem haladja meg a 9"-t. (Ez elsősorban az okostelefont, tabletet és a kismértű, tablet / laptop hibredet gyártó OEM-eknek volt ösztönzés.) A pletykák véget nem érően áradnak arról is, hogy a Windows 10 ingyenes lesz majd, pesze az apróbetűs részben ott is lesznek valószínűleg "finomabb" dolgok - mondjuk egy olyasmi, hogy a gépen már kell, hogy jogtisztán futkosson egy Windows 7 vagy 8.x-es rendszer.

[caption id="attachment_13734" align="alignnone" width="491"]A Windows telepítés egyik közkedvelt, méltán népszerű fordulópontja. A Windows telepítés egyik közkedvelt, méltán népszerű fordulópontja.[/caption]

A naivitást félretéve természetesen sejthetjük, hogy a Microsoft nem fogja meglépni azt, hogy minden felhasználójának ingyenesen adja a Windowst, hiszen az egy fenntarthatatlan üzleti modellt eredményezne; sőt, az sem véletlen, hogy az "olcsóbb" Windows beszerzését is feltételekhez kötik (pl.: előző Windows verzió megléte), és az "akciós" árak csak ideig-óráig élnek; a "használjál Linuxot, meg Libre Office-t, mert az ingyen van és mindent tud, amit emez" szintű érvek az alternatívák mellett pedig nem feltétlenül a legkonstruktívabb ötletek a témában. Érezhetően a redmondi cég sem szívesen nyilatkozik az ügyben, bár a Geekwire weboldal felfigyelt Kevin Turner szavaira (ő a Microsoft napi ügymenetének, tevékenységének felelőse) a Credit Suisse konferencián.

"...annyit tudok mondani a bevételi források kereséséről, hogy folyamatosan tanulunk, terjeszkedünk és minden egyes nappal ügyesebbek és bölcsebbek leszünk. Még mindig van tanulnivalónk e téren, de tartsanak velünk, hiszen az új üzleti modellünket már valószínűleg 2015 elején is élesben elindítjuk." - idézi a neowin.net Turner szavait, aki ezen kívül azt is kijelentette, hogy a platformon nem fogják veszteségesnek elkönyvelni, azaz bevételt remélnek és nem fogják ingyen osztogatni a jelenlegi piaci részesedés megőrzésének érdekében.

A fent említett pletykák olyanokról is beszámolnak, hogy a Microsoft egy alap Windows rendszert adna csak ingyenesen, míg a további, extrának számító funkciókért (mind például az Active Directory támogatás) már pénzt kérne. Nem elképzelhetetlen az sem, hogy az Office 365 sikerét látva a Windows is egy hasonló, havi / évi díjas konstrukcióban futna a továbbiakban, az viszont biztos: a jelenlegi modellről valami újfajta eljárást kell útjára indítania a Microsoftnak, ha eddig pozíciójukat továbbra is szeretnék megőrizni.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Itt az Asus ROG Phone II gamermobil
Léghűtéses és gamepades periféria is van hozzá.
Csinált egy furcsa karkötőt a Facebook, mindent érezhetünk vele a virtuális valóságban
Tasbi néven mutatta be a Facebook Reality Labs annak a karkötőnek a prototípusát, ami a jövőben kényelmesebbé teheti a virtuális valóság "élvezetét".
Sub-Zero lett a népszerű DJ-ből, augusztusban ingyen megkapjuk
Egészen különleges DLC-t jelentett be a Warner és a NetherRealm a Mortal Kombat 11-hez: Dimitri Vegas skin érkezik.
A Biostar engedélyezi az PCI Express 4.0-át az AMD 400-szériás alaplapjain
Bár az öröm nem tart majd örökké, azért mindenképpen üdvözlendő a hír.
Nincs most ennél erősebb androidos mobil: megjött az Asus ROG Phone II
Az Asus mutatta be elsőként azt a készüléket, amibe a Qualcomm jelenlegi legerősebb processzora került. Az eszköz méltó utódja lett a tavaly ROG Phone-nak.

További tech hírek >>