Médialejátszók 2015-ben – a legjobb alkalmazások különböző platformokra


Az internet jó ideje a tartalomfogyasztás fő helyévé vált, főleg a szórakoztató-ipari termékek esetén: a korábbi, hagyományos áruházak, azol az emberek hozzájutottak a mindennapi betevő filmjeikhez, zenéikhez és egyéb művészeti termékekhez, már jócskán megszűnőfélben vannak; csak a legelvetemültebb zenerajongók (és a DJ-k) vásárolják meg például fizikai hanghordozón kedvenc zenéiket. Platformból sincs hiány, amelyen ezek a tartalmak elfogyaszthatóak – megnézzük, milyen lehetőségeink vannak a két legelterjedtebb részlegen, azaz Windows operációs rendszereken az asztali gépekre és laptopokra, valamint az Androidos eszközökre.

ZENE

Mindkét platform (sőt, a konkurrenciáik is) tartalmaznak egy alapértelmezett beépített lejátszót. Vannak, akiknek megfelel a Windows Media Player, vagy legújabb változata Windows 10 alatt, a Groove Music, illetve az Androidon is megkapjuk az alapértelmezett zenelejátszót, amely bírja a minimális funkciókat – ez azonban egy idő után kevésnek bizonyulhat.

Windows

Foobar 2000

Aki egy villámgyors, funkciókban gazdag zenelejátszóra vágyik, és nem bánja, hogy a “szépség” oltárán áldoznia kell, annak a Foobar2000-nél jobbat el sem tudunk képzelni. Moduláris felépítésének köszönhetően a végletekig testreszabható, így az alapértelmezet puritán felület is bőven lehet csinosítani.

Alapértezlmezetten az alábbi formátumokat támogatja: MP1, MP2, MP3, MPC, AAC, WMA, Ogg Vorbis, FLAC / Ogg FLAC, ALAC, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CD, Speex, és az Opus. Taggelési lehetőségeket, gapless lejátszást is biztosít, illetve zip, gzip és rar állományokban is tud olvasni – opcionálisan ezek a képességek tovább bővíthetők a kiegészítésekkel.

A 0.9.5-ös verziótól kezdve minimum Windows XP SP2 kell neki, jelenleg az 1.3.9-es a legfrissebb kiadás.

A Foobar2000 egy testreszabott, a legfontosabb elemeket tartalmazó megjelenése.

A Foobar2000 egy testreszabott, a legfontosabb elemeket tartalmazó megjelenése.

AIMP3

Egy orosz fejlesztő által megalkotott ingyenes lejátszóprogram, amely felülete az ős-Winamp felhasnálóknak ismerős lehet. Számos formátumot tud alapértelmezetten lejátszani, és rengeteg effekttel készen kapjuk a programot – érdekesség, hogy a lejátszás sebességét is nagyon egyszerűen tudjuk szabályozni zenehallgatást közben, amelyet más lejátszónál nem feltétlenül találunk meg. Egyszerre több lejátszási listát is kezelhetünk könnyedén, a keresés és a dalok megjelenítésének szervezett jellege nagy segítség lehet azoknak, akik jelentős mennyiségű offline zenével rendelkeznek.

Az alap külsőt rengeteg skinnel egészíthetjük ki, többek között egész képernyős, hi-fi dekkekre emlékezető megjelenést is varázsolhatunk a programnak.

Az Aimp3 egy alapértelmezett....

Az Aimp3 egy alapértelmezett….

... és egy kicsit felturbózott megjelenítése.

… és egy kicsit felturbózott megjelenítése.

JetAudio

A JetAudio shareware formában kipróbálható alkalmazás, amely zenét, videót játszik, CD-kről rippel zenét, írj aki CD-re, konvertál, felvesz és internetes rádiós-sugárzásra is használható – tehát egyfajta mindenesként könnyít meg annak életét, aki beruház a program megvásárlásra. Az ingyenes verzió sikerességét az (is) bizonyítja, hogy a CNET letöltőoldal zenerészlegében a JetAudio Basic jelenleg 21 millió letöltéssel az egyik legnépszerűbb programok között van. Pluszként automatikusan lekéri a lejátszandó audió CD adatait, illetve képes megjeleníteni és elmenteni a dalszöveget is. Nemcsak Windows-os, hanem Androdios és iOS-re írt változata is elérhető.

jetaudio

iTunes

Az Apple rajongók jól ismert és megkerülhetetlen médialejátszója Windows-ra is elérhető – akik iPhone telefont használnak, azoknak kötelező a telepítése, persze csak akkor, ha gépről szeretnének a telefonra másolni zenét. A beépített iTunes Store-on keresztül lehet (legálisan) zenéket beszerezni, amelyet a program profi módon tárol. Bár Magyarországon ezt minimum nehéz kihasználni, de a zenéken kívül sorozatok, filmek, könyvek és podcastokok, valamint sok egyéb extra tartalom is elérhető az iTunes rendszerén keresztül.

itunes

Songbird

A külsejével az iTunesra emlékeztető, freeware lejátszó nem annyira régi motoros – 2006-ban készült el az első verziója, azzal a céllal, hogy egy sokoldalú, ingyenes webes lejátszó álljon a felhasználók szolgálatára. Azóta elkészült az Androidos és iOS-es verziója is, sőt, a portolásoknak köszönhetően Nightingale néven már MacOSX-en és Linuxon is futtatható.

A szokásos formátumok mellett megbírkózik az Apple és a Windows DRM másolásvédelemmel ellátott zenéivel is, és automatikusan hozzáadja az újonnan beszerzett zenéket a médiakönyvtárához. A legutolsó verziója sajnos két évvel ezelőtt jelent meg, bár egyelőre nem érkezett hír arról, hogy ne készülne újabb verzió belőle.

songbird

Spotify

A Spotify kétségtelenül az egyik leggyakrabban használt szolgáltatás, amely ingyenesen biztosítja (reklámokkal tarkítva) az igen vaskos gyűjteményből való válogatást, amellett, hogy a saját zenei kollekciónkat is kezelhetjük vele. Néhány eurós havi díj ellenében prémium fiókkal már több mindent tudunk kezdeni – lementhetjük a zenéket, például, és a mobilos változat is engedélyes olyan apróságokat, mint a zenék meghatározott sorrendben lejátszása random számdobálás nélkül.

Az ingyenes fiók ezen hiányosságainak ellenére jelenleg ez a legegyszerűbb módja az ingyenes zenehallgatásnak, kivéve, ha Taylor Swift rajongók vagyunk. Elérhető a mobil platformokra és MacOSX-re is.

spotify

Winamp

Nem mehetünk el szó nélkül minden médialejátszók őse mellett, amelyet mindenki a 2000-es évek elején legalább egyszer elindított a gépén, hogy a fejhallgatóba / hangszóróba az első indítás után berobbanjon az automatikusan lejátszódó “it really whips the llama’s ass” szöveg. Az egy időben szinte egyeduralkodó program időről-időre újabb verzióval jelent meg, aztán egyszer csak ugrottak egy verziószámot (3-ról 5-re), aztán a fejlesztő Nullsoft cég eladta a Winampot az AOL-nak, akik még tovább rontottak rajta, leálltak a fejlesztéssel, majd 2014-ben ők is továbbadták a Radionomy nevezetű belga cégnek.

Jelenleg elérhető Androidra is, amely képes az asztali verzióval szinkronizálni a média könyvtár tartalmát, bár ez csak mérsékelt érdeklődést váltott ki az egykor sok-sok milliós felhasználói táborból. A hivatalos honlapon lévő szöveg szerint gőzerővel folynak a munkálatok azon, hogy újra meglegyen az internetes felhasználók mindennapi beteveő Winamp-ja.

..a klasszikus Winamp.

..a klasszikus Winamp.

Android

Google Play Music

Esélytelen, hogy ne találkozzunk a Google Music-ból átkeresztelkedett Google Play Music lejátszóval: akinek a zenei szolgáltatásra fizetnek elő havi 10 dollárért, azok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy kénytelenek ezt a programot is használni. Tavaly óta jóval több funkcióval bővült ki Magyarországon is a szolgáltatás, a filmeket kölcsönözni is lehet, nemcsak megvásárolni. Az árak kedvezőségéről megoszlanak a vélemények, de hazánkban a legkedvezőbb árképzések sem tudják felvenni a versenyt a torrent-kölcsönzők kínálatával.

googleplaymusic

Poweramp

Ingyenesen trial verzióként (két hétig) tudjuk kipróbálni a programot, amely egy rendkívül jól és részletesen kidolgozott felülettel várja a felhasználókat, és persze funkciók terén sincs miért szégyenkeznie. Aki ilyen-olyan forrásból szerzi be zenéit és nem taggeli, azok örömmel vehetik a lejátszó azon funkcióját, hogy mappák alapján is megjeleníti a zeneszámokat, nemcsak a szokásos előadó/album/műfaj szerint (amely aztán vagy jól sikerül, vagy nem). Nagyon jól együttműködik a legtöbb headsettel – programozhatóak a különböző gombnyomkodási funkciói, illetve egy nagyon jól használható hangszínszabályzót és nagyon sok lejátszóval ellentétesen egy basszus/magas tekerőgombot kapunk, ha valakinek esetleg nincs kedve a tízsávos equalizerrel bajlódnia. A különböző skinekkel teljesen belesimul az Androidos külsőben, és a számos konfigurációban érkező widget-ek is jól kiegészítik a program alapfunkcióit.

A "Material" skin nagyon jól illeszkedik az újabb Androidok látványvilágához.

A “Material” skin nagyon jól illeszkedik az újabb Androidok látványvilágához.

Aimp3

Megjelenésében az asztali verzióhoz képest jóval szerényebben érkezik Androidra, de tudásban és hangzásban igyekszik utolérni az asztali “nagy testvért”. Ingyenesen letölthető a Play áruházból.

aimp3-android

Mp3Player

Ennél beszédesebben nehezen lehetne a címben közölni az adott program funkcióját. Érdekesség, hogy a programba beépített vágó is van, így a zeneszámokat helyben, a telefonon is meg tudjuk dolgozni. A program készítője szerint a legjobb zenei élményt nyújtja Android platformra, amelyet a Play áruház értékelése is részben alátámasztani látszik.

mp3-player

VIDEÓ

Bár jelenleg Magyarországon elég nehéz hozzájutni úgy digitális tartalomhoz, hogy legális legyen ÉS valami emberi formátumban érkezzen, de tételezzük fel, hogy a megvásárolt DVD-inket nem szeretnénk folyton leemelni a polcról, és amúgy is mennyire 2010 már “lemezekkel” foglalkozni. Sorra veszünk majd olyan videólejátszó programokat, amelyek menedzselhetővé teszik az audiovizuális szabadidős élményeinket.

Windows / Android

VLC Media Player

Ingyenes, szinte minden médiaformátumot bír külső, beépített kodekek nélkül is működik, hordozható (másolással, telepítés nélkül használható) és már 14 éve a piacon van, Windows, Linux, Android, iOS és sok egyéb operációs rendszerre elérhető. Moduláris funkciójának köszönhetően az alapbeállítások (amik önmagukban is elég bőségesek) még további funkciókkal gazdagodnak.

vlcmediaplayer

BS.Player

A programnek ingyenes és pro változata is van – ez utóbbihoz havidíjas licensz formájában juthatunk hozzá. Windows-on a különböző skinekkel teljes mértékben testreszabható, és egy igen kitűnő, automatikus feliratkezelő / letöltő rendszert is kapunk, amely minden probléma nélkül keres adatbázisokban, és igen jó találati eredményt biztosít mind angol, mind pedig magyar nyelvű feliratok terén. Az ingyenes verzió tartalmazza a videólejátszáshoz szükséges alapfunkciókat, és a feliratletöltés is tökéletesen működik.

A BSPlayer egyik megjelenési formája: a Space Commander skin külön lejátszóablakkal.

A BSPlayer egyik megjelenési formája: a Space Commander skin külön lejátszóablakkal.

MXPlayer

Ennek az ingyenes lejátszónak egyelőre csak Androidos változata érhető el, felhasználói bázisát hardveres gyorsítás, többmagos videódekódolás és gyerekzár funkciókkal igyekszik elérni (ez utóbbi arra szolgál, hogy a gyereknek odaadva a telefont nem tud más alkalmazásokban “körülnézni”).

mx-player

Media Player Classic (Black Edition)

Ingyenes és nyilt forráskódú lejátszó, amely a Media Player Classic és a Media Player Classic Home Cinema projektekből nőtte ki magát – sőt, alapjában véve az utóbbinak egy skinezett verziójáról van szó. Gyakrabban frissítik, mint az eredeti verziót, így jó esély van rá, hogy mindig a legújabb kodekekkel érkezik és felismeri az újabb formátumokat is.

mpc-be

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Akkor és most: egymás mellett a Mass Effect eredeti és felújított változata
Videós összehasonlítás a Mass Effect Legendary Editionről.
Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns
A brazil kórházak intenzív részlegein már 52 százalékos a 40 év alatti betegek aránya.
Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcnia az összes vírusvariáns ellen
A gyógyszergyártó elkezdte az oltóanyag egy új változatának a tesztelését.
A szoftverekre és az intelligens járművekre összpontosít a Huawei
A szankcióktól sújtott kínai cég új területeken próbálkozik a túlélés érdekében.

További tech hírek >>