Megérkezett a renovált Firefox


A Mozilla két évnyi munka és számos előzetes kiadása után tegnap elérhetővé tették a Firefox legújabb, 29-es verzióját.

Amióta a Mozilla úgy döntött, hogy a Chrome-éhoz hasonló időtartamú frissítési és fejlesztési ciklusokra állnak át, a verziószámok úgy röpködnek, mint a sebességmérő mutatója egy jobbféle Codemasters játékban. A legtöbb esetben persze az új verziók nem túl látványos, cserébe a teljesítményt javító újításokat hoztak. A mostani frissítés / újraindítás kombót követően azonban nemcsak a kávé dobhatta fel a reggelünket.

[caption id="attachment_9279" align="alignnone" width="584"]Az új felület megjelenése a különböző (Ubuntu, Mac, Windows) platformokon. / fotó: mozilla.org Az új felület megjelenése a különböző (Ubuntu, Mac, Windows) platformokon. / fotó: mozilla.org[/caption]

A 29-es az első hivatalos verziója a Firefox-nak, ahol az új, Australis-ra keresztelt felület debütált. Jennifer Morrow, a felhasználói élményért felelős vezető tervező szavai szerint "ez nem csak egy interface kiigazítás vagy valami kiigazítás, nem is hibajavítás, hanem a Firefox felhasználói élmény teljes újragondolása, amely az elmúlt öt év során ért be jelenlegi formájává". A titulusát elnézve természetesen rögtön elfogadjuk a szavait. De mit is kapunk valójában?

Az első, ami szembetűnhet, az az, hogy az új külsőt némileg a Chrome felülete ihlette - a lekerekített fülek, illetve a menü jobb felső sarokba való átkerülése legalábbis erről árulkodik. A Mozilla jelleg azonban megmaradt, többek között az egy számmal nagyobb "vissza" gomb és a különálló keresőmező jelenlétének köszönhetően. A korábban szembetűnő, a bal felső sarokban helyt foglaló narancssárga, Firefox feliratot viselő téglalap eltűnt, a lekerekítés igazából az aktuális fülre korlátozódik, amely kicsit ki is emelkedik a sorból (az inaktív fülek a régi felállást tükrözik), az eszköztár testreszabása pedig külön menüpontot kapott.

[caption id="attachment_9278" align="alignnone" width="580"]Egy előtte / utána kép a PCWorld jóvoltából. / fotó: pcworld.com Egy előtte / utána kép a PCWorld jóvoltából. / fotó: pcworld.com[/caption]

A testreszabási lehetőségek továbbra is jelen vannak az oly sok embert megihlető témák személyében, így nem kell a kukába dobni a Hello Kitty-s felületünket.

Az elvégzett munka mennyiségére nem lehet panaszunk, újdonságból is akad bőven. Hogy mindez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a jelenlegi felhasználói arányokban jelentős változásokat hozzon, ahol is a Chrome még mindig masszívan vezet a felhasználók számát tekintve, az Internet Explorer-t pedig továbbra is elsősorban az alternatív böngészők letöltésére használjuk, kérdéses.

A Firefox legújabb verziója beszerezhető a szokásos csatornán.

Kulcsszavak: firefox, firefox 29, mozilla
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Egy igazi klasszikus és több izgalmas újdonság – Heti PS Store megjelenések
Ezúttal is sűrű hetünk volt a PS Store-ban, ahol nem csak a friss címeknek örülhettünk, hanem egy igaz klasszikus felbukkanásának is.
A Wasteland 3 fejlesztője szerint jót tett nekik a Microsoft felvásárlása
Az inXile elmondása szerint több időt és forrást fordíthattak a Wasteland 3 fejlesztésére, hála a Microsoftnak.
Nem, a neten keringő teljesen gagyi, helyesírási hibás levél nem Kásler Miklóstól származik
A levélben arról van szó, hogy a kórházak ne hozzák nyilvánosságra a koronavírusos halálozási statisztikákat, de ilyenről szó sincs.
Legalább a gép ne álljon le!
Tápegységek, PC-k, noteszgépek és kiegészítők kerültek zsákunkba a héten – irány az online vásár!
A vadon élő emlősök nőstényei sokkal tovább élnek, mint a hímek
Egy új tanulmány szerint a vadon élő emlősfajok nőstény egyedei hosszabb életűek, mint a hímek: átlagosan 18,6 százalékkal élnek tovább ugyanazon faj nőstényei. Ez az eredmény...

További tech hírek >>