Megjött az első nagyobb frissítés a Windows 8.1-hez


Magyarországi idő szerint tegnap este 19:00 tájban jelent meg az első nagyobb frissítés a Windows 8.1-es operációs rendszerhez, amelyet elsősorban Update 1 elnevezéssel illették.

A korábbi frissítéssel ellentétben (amikor Windows 8-ról Windows 8.1-re frissült a rendszer) ezt nem az Áruház alkalmazáson keresztül, hanem a Windows Update jóvoltából kaphatják meg az arra vágyó felhasználók. A Windows 8-as esetében - amelynek egyébként 2016 január 12-én jár le a támogatása - még nem volt kötelező a 8.1-re váltani azért, hogy biztonsági frissítések védjék a gépet, ezúttal a Microsoft nem ennyire "megengedő" - a 8.1-es felhasználók kénytelenek telepíteni az Update 1-t, ha azt akarják, hogy májustól kezdve folyamatosan jöjjenek a biztonsági javítások.

És melyek a legfontosabb újdonságok, amelyeket a tegnap érkezett frissítéssel kapunk? Miután lecsordogál a valamivel több, mint 2 GB-nyi adat, és a gép újraindul (vagy újraindítjuk frissítés után, vagy pedig egy finom kis üzenet keretein belül közli, hogy egy nap múlva ha akarjuk, ha nem, ő újraindul), az első, ami szembetűnik, az az, hogy a Windows Áruház csempéje (azaz most már ikonja) a tálcán csücsül. Alapértelmezett (amíg ki nem kapcsoljuk) lett a modern (metró) alkalmazásoknál az, hogy futtatásuk időtartama alatt, asztali alkalmazásokhoz hasonlóan a tálcán jelenik meg a csempéjük miniatürizált változata, sőt, a számunkra kedves modern alkalmazásokat ki is tűzhetjük a tálcára, és onnan indíthatjuk. Ezt követően a modern alkalmazások - szinte - ugyanúgy viselkednek, mint asztali társaik: jobb felső sarokban egy bezárógombbal be lehet zárni őket, le lehet kicsinyíteni az ablakot, illetve tetszés szerint át is lehet méretezni azt. Ebből pedig az is adódik, hogy az eddigiekkel ellentétben a tálcát a modern alkalmazások futtatása közben is elérhetjük.

[caption id="attachment_9070" align="alignnone" width="899"]A jobb egérgombbal kattintva kapjuk meg az asztali környezethez hasonló menüt. / fotó: neowin.net A jobb egérgombbal kattintva kapjuk meg az asztali környezethez hasonló menüt. / fotó: neowin.net[/caption]

Figyelembe véve azt, hogy a felhasználók többsége nem érintőképernyős eszközzel rendelkezik, a Microsoft a Start képernyőn is eszközölt néhány változást. Egy adott csempére való jobb kattintás után nem az alsó sávban jelenik meg a modern alkalmazásokra jellemző egységes opciósor, hanem - szintén az asztali ikonokhoz hasonlóan - egy, az adott alkalmazásra vonatkozó beállításokat kapjuk meg, például az átméretezést, a tálcára való kitűzés és az alkalmazás eltávolításának lehetőségét.

[caption id="attachment_9071" align="alignnone" width="511"]Nem kell sokat kutatni, hogy megtaláljuk a leállítás menüpontját. / fotó: neowin.net Nem kell sokat kutatni, hogy megtaláljuk a leállítás menüpontját. / fotó: neowin.net[/caption]

Egyszerűbbé vált a leállítás, újraindítás és alvás funkciók elérése is: a start képernyőn a felhasználó neve melletti ikonra kattintva könnyedén elérhető mindhárom opció; a Windows legújabb verziójában - főleg a 8-as esetében - ezek a lehetőségek igen el voltak rejtve. És végül némi "törődő gondoskodás" azok számára, akik a Windows 8.1 Update 1-et új telepítéssel teszik fel a gépre (a frissítésnél ez nem jön elő): a telepítő észleli, hogy érintéssel vezérelhető eszközzel van dolga, vagy sem, így az előbbinél a start képernyő az alapértelmezett bootolás után, az utóbbinál pedig közvetlenül az asztalra viszi a rendszer a felhasználót.

Ui.: A Start menü "megreformálása" egyelőre várat magára, de a BUILD konferencián ezzel kapcsolatban is kaptunk némi információ-morzsát:

 

Kulcsszavak: update 1, windows 8.1
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

300 Hz-es kijelzőt kapott az új Razer Blade Pro 17
Mindössze 8 hónap után ismét új opciók közül válogathatunk a Razer zászlóshajója esetében.
Júliusban Kína is elindul a Marsra
Az előzetes tervek szerint július lesz az a hónap, amikor Kína elindítja első marsszondáját a vörös bolygó felé. Az út várhatóan 7 hónapig tart.
44,2 Tbps sávszélességet hajtottak ki meglévő optikai hálózatból
Az ausztrál tudósok által felfedezett technológia bevethető a meglévő kábelekkel is.
Kiszivárgott az eredeti Xbox forráskódja
És a Windows NT 3.5 egyik verziójának kódja is. Egyelőre nem tudni, mennyit segít ez a modderek életén.
[Hardver] MSI GF65 Thin 10SER laptop teszt
A gamer laptopok piaca napról-napra bővül, a múlt heti MSI GS66 Stealth után most a kistesót, a GF65 Thint mutatjuk be nektek.

További tech hírek >>