Meglepő hely ez egy robotnak


Nem is az a fura, hogy "robotmunkásokat" alkalmaznak egy kórházban, hanem az, hogy a világ melyik részén teszik ezt! Nem Japánban, ott ez nem lenne rendkívüli.

Skóciában, a Forth Valley Royal kórházban fogják alkalmazni a fémből készült munkatársakat, amik egyébként úgy néznek ki, mint egy "raktáros béka". Olyan mindennapos feladatokat fognak végrehajtani, mint a kaja kihordása, szemétszedés, gyógyszerosztás, takarítás. Saját kis folyosórendszerük lesz a kórház alatt, amit használhatnak. Az orvosok PDA-kon keresztül utasíthatják a robotokat, ha valami feladatuk van a számára.

Külön robotok lesznek a "koszos" és a "tiszta" munkára, ez a sterilitás miatt fontos. A hírek szerint a fertőzések megelőzése a legsúlyosabb érv a robotok alkalmazására, de én más előnyöket is látok. Egy robotnak nincs rossz kedve, nem pikkel egyes betegekre, és nem is kell plusz borravalóval ösztönözni, hogy elvégezze a munkáját.

Persze azért felmerül több kérdés is, például mi van, ha meghibásodik a robot. Ilyen esetre állítólag mindig készen áll egy emberi munkatárs is. Az sem mellékes, hogy mennyibe kerülhet a robotok megvásárlása és üzemeltetése. Erről külön nem írtak, de a BBC hírei szerint 300 millió fontot (szerén számításaim szerint 100 milliárd forintnyi összeget) szántak a kórházra összesen, ami egyébként is tele lesz mindenféle high-tech kütyükkel. Augusztusban nyit ki a létesítmény, most folynak az utolsó tesztek.

Azt hiszem, nem akarom tudni, hogyan viszonyul a hazai éves egészségügyi költségvetéshez a skót kórházra fordított összeg...

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

[TGA 2019] Weird West trailer
Volt Dishonored- és Prey-fejlesztőktől érkezik ez a vadnyugati történet, mely a karakterek sorsáról fog szólni.
[TGA 2019] Godfall trailer
A Gearbox gondozásában készülő looter-slasher PS5-re és PC-re készül, a The Game Awardson az első trailert is láthattuk.
[TGA 2019] Naraka: Bladepoint trailer
Kelet és nyugat találkozásaként jellemezték ezt az online akciójátékot, mely egy kínai fejlesztőcsapattól érkezik.
Olcsó és ütős a Redmi K30 5G
120 Hz-es kijelzőt és 5G-támogatást hozott a készülék, 300 dollár alatti vételárral.
Ilyen lesz az új Xbox, a Sekiro lett az év játéka – The Game Awards 2019
Nem tarolt a Death Stranding, de a Disco Elysium több díjat is elvitt, és még Vin Diesel is tiszteletét tette a díjátadón.

További tech hírek >>