Meglepő hely ez egy robotnak


Nem is az a fura, hogy "robotmunkásokat" alkalmaznak egy kórházban, hanem az, hogy a világ melyik részén teszik ezt! Nem Japánban, ott ez nem lenne rendkívüli.

Skóciában, a Forth Valley Royal kórházban fogják alkalmazni a fémből készült munkatársakat, amik egyébként úgy néznek ki, mint egy "raktáros béka". Olyan mindennapos feladatokat fognak végrehajtani, mint a kaja kihordása, szemétszedés, gyógyszerosztás, takarítás. Saját kis folyosórendszerük lesz a kórház alatt, amit használhatnak. Az orvosok PDA-kon keresztül utasíthatják a robotokat, ha valami feladatuk van a számára.

Külön robotok lesznek a "koszos" és a "tiszta" munkára, ez a sterilitás miatt fontos. A hírek szerint a fertőzések megelőzése a legsúlyosabb érv a robotok alkalmazására, de én más előnyöket is látok. Egy robotnak nincs rossz kedve, nem pikkel egyes betegekre, és nem is kell plusz borravalóval ösztönözni, hogy elvégezze a munkáját.

Persze azért felmerül több kérdés is, például mi van, ha meghibásodik a robot. Ilyen esetre állítólag mindig készen áll egy emberi munkatárs is. Az sem mellékes, hogy mennyibe kerülhet a robotok megvásárlása és üzemeltetése. Erről külön nem írtak, de a BBC hírei szerint 300 millió fontot (szerén számításaim szerint 100 milliárd forintnyi összeget) szántak a kórházra összesen, ami egyébként is tele lesz mindenféle high-tech kütyükkel. Augusztusban nyit ki a létesítmény, most folynak az utolsó tesztek.

Azt hiszem, nem akarom tudni, hogyan viszonyul a hazai éves egészségügyi költségvetéshez a skót kórházra fordított összeg...

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Titokzatos oldalt kapott a Sega még be nem jelentett játéka
A Sega egy rejtélyes teaser-oldalt lőtt fel feltehetően a még le nem leplezett Humankind projektnek, a bejelentést a Gamescomra várjuk.
Borderlands 3 – megszűnt a szivárogtató Youtuber csatornája
A Take-Two magánnyomozókkal ment SupMatto után, aki törölte Twitterét, és most a Youtube csatornája is eltűnt.
[Képregénybörze] Szukits - Tótágas borzongás
Bár ezúttal „csak” három kötettel gazdagodtunk a Szukits jóvoltából, a hozzánk került képregényes kiadványok ezúttal is minőségi darabok.
Microsoft Flight Simulator – még mindig álleejtően gyönyörű
A Microsoft Flight Simulator már az első bemutatón sem volt ronda, a legújabb videók sem hazudtolják meg az eddig látottakat.
Tovább kapnak frissítéseket a Nokia-telefonok
A HMD egy évvel kitolja több eltérő típus támogatását, ezzel 2020-ig maradnak a frissítések.

További tech hírek >>