Megszüntetnék a zenék másolásvédelmét


A TorrentFreak beszámolója szerint az Európai Parlament zöldpárti képviselői megszüntetnék a DRM rendszert, csökkentenék a szerzői jogvédelem idejét és legalizálnák a magáncélú fájlcserélés protokollját.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség 57 tagú európai parlamenti képviselete a napokban tette közzé állásfoglalását arról, hogy véleményük szerint a szerzői jogrendszert milyen irányban kellene módosítani, hogy alkalmazható legyen a mai digitális korszakban. A Creation and Copyright in the Digital Era címet viselő dokumentum szerint a jelenlegi szerzői jogi rendszer nem tartható irány, épp ellenkezőleg, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva, egyszerűsíteni kellene a jogszabályokon.

A zöldek többek között a nem kereskedelmi céllal történő fájlcserélés teljes körű legalizálását javasolják a jelenlegi szabad felhasználások körének bővítésével. Javasolják továbbá, hogy szüntessék meg, a DRM (Digital Rights Management) rendszert, de legalábbis dekriminalizálják ennek feltörését.

Indoklásuk szerint ugyanis hiába alkotnak a törvényhozók kiegyensúlyozott szerzői jogi rendszert, ha a kereskedelmi szféra technikai korlátozások beépítésével a maga törvényeit alkalmazza.

A parlamenti párt, amelynek egyébként a svéd Kalózpártból érkező Christian Engstrom is tagja, drasztikusan lecsökkentené a szerzői jogi védelmi időt is. Mint írják, "a hatályos védelmi idő – a szerző élete végéig, plusz hetven évig – abszurd". Javaslatuk szerint a hetven évet elegendő lenne 5 évre, indokolt esetben húsz évre csökkenteni. Érvelésük szerint ilyen hosszú időtartam üzleti szempontból nem ideális, hiszen túl hosszú a megtérülési idő.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Cápa könyvajánló
Egy igazi klasszikus jelent meg a 21. Század könyvkiadónál, Peter Benchley kultikus műve, ami Spielberg számára is elhozta a világhírnevet.
Találtak egy mini szfinxet, de volt valami furcsa vele
Kis méretű szfinxet találtak egyiptomi régészek a dél-egyiptomi Minja tartományban, Tuna al-Dzsabal nekropoliszban - közölte a kairói régészeti minisztérium, amely szerint szokatlan...
Megtalálták a Nemesist a Resident Evil 2 új demójában
Apró, de annál ütősebb easter egget rejtett el a Capcom napokban fellőtt R.P.D. demóban, amely már a harmadik részre utal.
Kipróbáltuk a OnePlus 7T telefon fotós képességeit
Lenyűgöző fotók készíthetőek a gyártó telefonjával.
Sokan értékelik majd: hasznos funkciók érkeznek a OneDrive-ba
Három új, igen hasznos funkcióval bővíti internetes tárhelyszolgáltatását Microsoft. Az újdonságok a napokban kerülnek be a OneDrive-ba.

További tech hírek >>