Megszüntetnék a zenék másolásvédelmét


A TorrentFreak beszámolója szerint az Európai Parlament zöldpárti képviselői megszüntetnék a DRM rendszert, csökkentenék a szerzői jogvédelem idejét és legalizálnák a magáncélú fájlcserélés protokollját.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség 57 tagú európai parlamenti képviselete a napokban tette közzé állásfoglalását arról, hogy véleményük szerint a szerzői jogrendszert milyen irányban kellene módosítani, hogy alkalmazható legyen a mai digitális korszakban. A Creation and Copyright in the Digital Era címet viselő dokumentum szerint a jelenlegi szerzői jogi rendszer nem tartható irány, épp ellenkezőleg, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva, egyszerűsíteni kellene a jogszabályokon.

A zöldek többek között a nem kereskedelmi céllal történő fájlcserélés teljes körű legalizálását javasolják a jelenlegi szabad felhasználások körének bővítésével. Javasolják továbbá, hogy szüntessék meg, a DRM (Digital Rights Management) rendszert, de legalábbis dekriminalizálják ennek feltörését.

Indoklásuk szerint ugyanis hiába alkotnak a törvényhozók kiegyensúlyozott szerzői jogi rendszert, ha a kereskedelmi szféra technikai korlátozások beépítésével a maga törvényeit alkalmazza.

A parlamenti párt, amelynek egyébként a svéd Kalózpártból érkező Christian Engstrom is tagja, drasztikusan lecsökkentené a szerzői jogi védelmi időt is. Mint írják, "a hatályos védelmi idő – a szerző élete végéig, plusz hetven évig – abszurd". Javaslatuk szerint a hetven évet elegendő lenne 5 évre, indokolt esetben húsz évre csökkenteni. Érvelésük szerint ilyen hosszú időtartam üzleti szempontból nem ideális, hiszen túl hosszú a megtérülési idő.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Megérkezett az Android Studio 3.6
Google Maps integrációval, osztott szerkesztőnézettel és további újdonságokkal jön az új stabil kiadás.
A Google-t is elérte a koronavírus, erre keresnek rá a legtöbben
A Google statisztikája szerint Magyarországon ismét egyre többen keresnek rá a koronavírusra és az orvosi maszk kifejezésre, de az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet.
Tizennégy év után megjelenik az eredeti Half-Life újragondolt változata
A 2006 óta fejlesztett, a Valve által is jóváhagyott Black Mesa március 5-én lesz hivatalosan is kész.
Megindult a lavina: a CD Projekt Red sem utazik a PAX Eastre
Hiába van hátra már csak egy nap a rendezvény kezdetéig, továbbra is sorra mondják le a részvételt a komolyabb szereplők.
Lemondott posztjáról a Disney vezérigazgatója
15 év után távozik posztjáról a Disney vezérigazgatója, Bob Iger, akihez a Marvel vagy épp a Lucasfilm felvásárlása is köthető.

További tech hírek >>