Megszüntetnék a zenék másolásvédelmét


A TorrentFreak beszámolója szerint az Európai Parlament zöldpárti képviselői megszüntetnék a DRM rendszert, csökkentenék a szerzői jogvédelem idejét és legalizálnák a magáncélú fájlcserélés protokollját.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség 57 tagú európai parlamenti képviselete a napokban tette közzé állásfoglalását arról, hogy véleményük szerint a szerzői jogrendszert milyen irányban kellene módosítani, hogy alkalmazható legyen a mai digitális korszakban. A Creation and Copyright in the Digital Era címet viselő dokumentum szerint a jelenlegi szerzői jogi rendszer nem tartható irány, épp ellenkezőleg, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva, egyszerűsíteni kellene a jogszabályokon.

A zöldek többek között a nem kereskedelmi céllal történő fájlcserélés teljes körű legalizálását javasolják a jelenlegi szabad felhasználások körének bővítésével. Javasolják továbbá, hogy szüntessék meg, a DRM (Digital Rights Management) rendszert, de legalábbis dekriminalizálják ennek feltörését.

Indoklásuk szerint ugyanis hiába alkotnak a törvényhozók kiegyensúlyozott szerzői jogi rendszert, ha a kereskedelmi szféra technikai korlátozások beépítésével a maga törvényeit alkalmazza.

A parlamenti párt, amelynek egyébként a svéd Kalózpártból érkező Christian Engstrom is tagja, drasztikusan lecsökkentené a szerzői jogi védelmi időt is. Mint írják, "a hatályos védelmi idő – a szerző élete végéig, plusz hetven évig – abszurd". Javaslatuk szerint a hetven évet elegendő lenne 5 évre, indokolt esetben húsz évre csökkenteni. Érvelésük szerint ilyen hosszú időtartam üzleti szempontból nem ideális, hiszen túl hosszú a megtérülési idő.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Felpörgött az okoshangszórók piaca
Az Amazon, a Google és még az Apple is örülhetett az idei második negyedéves eredményeknek.
Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?
Az Apple eszközeiből gyűjtött adatokat vizsgálták annak érdekében, hogy felderítsék az ezeket viselőknél a szellemi hanyatlással kapcsolatos korai jeleket.
Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.
Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket
Augusztus 19-én hivatalosan is lejár az amerikaiak Huawei ellen hozott szankcióinak felfüggesztése, de az ügyet jól ismerő informátorok szerint vasárnap újabb 90 nappal hosszabbíthatják...
Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót
Az iOS-esek már február óta használhatják a biometrikus (ujjlenyomatos) azonosítást a WhatsAppban. Végre Androidra is megérkezett ez a funkció, igaz, egyelőre csak a WhatsApp bétába.

További tech hírek >>