Megúszható a kerékbilincs


Közel 10.000 megosztáson és több ezer like-on van túl egy budapesti fiatalember, akinek autóját a belvárosban lebilincselték a belvárosban. Utánajártunk a történetének.

 

Az érintett autó tulajdonos így emlékszik vissza a történtekre:

„Saját példámon felbuzdulva szeretnék veletek megosztani egy hasznos információt!

Miután e kellemesnek nem nevezhető látvány fogadott ebéd után a belvárosban, a munkájukat precízen és komoly ügybuzgósággal végző közterület felügyelő egy számunkra új és felettébb autósbarát infót mondott el nekünk! Ha vesszük a fáradtságot és az okmányirodában az autónk információink mellé rendeljük a mobil számunkat, akkor ők bírságolás előtt figyelmeztetnek minket a szabálytalanságra, és ha 15 percen belül megszüntetjük azt, akkor egy forintba sem került a figyelmetlenségünk!

Egyébként ez a "szolgáltatás" két éve működik, csak senkinek nem kötik az orrára!”

Az ügy elég érdekes, így utánajártunk. Első körben a BRKF sajtóosztályát kerestük meg, akik elárulták, hogy a témában nem minden esetben a Budapest Főváros Közterület-felügyelete az illetékes, de próbálkozzunk náluk. Természetesen egyből megkerestük őket, akiktől rekordidőn belül egy hosszú és tartalmas levelet kaptunk. Annyit szeretnénk megjegyezni, hogy az illetékesség egyértelműnek tűnhet, de mégsem az. A Főváros Közterület-felügyelete fedi le Budapest nagy részét, de vannak kerületek, amelyek önálló csapatot működtetnek, viszont nekik is egységes szabály szerint kell eljárniuk. Mi a BFKF-től kaptunk általános információkat, de valószínűsíthető, hogy az említett ügyben nem ők jártak el.

Megtudtuk, hogy 2010. január 01. óta jogszabály teszi lehetővé, hogy minden gépjármű-tulajdonos a Központi Adatnyilvántartóban rögzítse valamilyen elérhetőségét, tehát a facebookos úriembernek teljesen jó információkat adtak.

Abban az esetben, ha a közterületesek az autó elszállítását, vagy lebilincselését helyezik kilátásba, akkor a következő történik:

Amennyiben a tulajdonosnak rögzítve van az elérhetősége a nyílvántartásban, a közterület-felügyelők egyszer megkísérlik kiértesíteni, ami ha eredményesen zárul, akkor az intézkedést felfüggesztik.

Ha  az intézkedés alá vont sofőr 15 percen belül megérkezik, akkor az intézkedés állapotának megfelelő alkalmazási díjat kell a szabálysértőnek megfizetni.

Teljes kerékbilincs 11.500 Ft; részben megkezdett felszerelés a díj 50%-a. Amennyiben a kerékbilincs felhelyezése nem kezdődött meg, nincs ilyen típusú  díjfizetés.

Eddig minden nagyon szépnek tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy ezzel még koránt sem szűnik meg minden, ugyanis az elkövetett szabálysértés (KRESZ vagy közösségellenes magatartás) azonban minden esetben szankcionálásra kerül, ennek a büntetési díját (helyszíni bírság, vagy eljárásban kiszabott bírság) a vétkes autós köteles kifizetni.

Tehát leegyszerűsítve: Az előzőekben felvázolt "szolgáltatással" csak és kizárólag a kerékbilincs felhelyezésének anyagi terheitől menekülhetünk meg, ha időben odaérünk a helyszínre. Viszont az utóbbi nem egyenlő a szabálysértéssel. Ez azt jelenti, hogy a kerékbilincs díjától függetlenül a szabálysértési eljárás nem szűnik meg, vagyis annak terheit még vállalni kell.  (pl.: ha zöld területen, mozgássérült parkolóban, megállni tilos tábla alatt parkoltunk).

A BFKF már több helyen felhívta a figyelmet a rendszám mellé rendelhető telefonszám lehetőségére, így ez már eredményesen működik. A BFKF munkatársaitól megtudtuk, hogy januártól kezdve 22 esetben kellett telefonszámmal regisztrált autóst értesíteni a bilincselésről.

A 22 esetből 11 fő úszta meg a díjfizetést helyszíni bírsággal, illetve szintén 11 főnek kellett kifizetnie a kerékbilincs díját és a helyszíni bírságot.

 

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Víz és eső mindenütt - heti játékmegjelenések
Hétindítóként összegyűjtöttük nektek, hogy milyen címek várhatóak a következő néhány napban. Lássuk a heti játékpremiereket!
A Samsung hozhatja el az első középkategóriás 5G-s mobilt
A Galaxy R széria első modelljeként debütálhat a Samsung Galaxy A90, 45 wattos gyorstöltéssel.
A Szojuz sikeresen visszahozta a három űrhajóst
Földet ért Kazahsztán területén a Szojuz MSZ-11 űrhajó leszállóegysége három űrhajóssal a fedélzetén.
Nem készít több táblagépet a Google
A webes konszern leállította a saját készülékek fejlesztését, az androidos tábla PC-k készítését ugyanakkor továbbra is támogatni fogja.
A fapados gamer laptop
Az ár kedvező, a teljesítménye is jó, de találtunk kompromisszumokat. Az Asus TUF Gaming FX505-öt teszteltük.

További tech hírek >>