Mindig csak a sárga led-es úton járj!


A technika nem ismer határokat, ahogy az emberi kreativitás és elme sem, és ha e kettő párosul valami nagyon szép születik. A számtalan design lakberendezési termékek között végre a szőnyegek területén is fellelhető némi hi-tech vonal. Színek és formák egyedi kavalkádja, valami plusszal megfejelve. Esetünkben a szemet gyönyörködtető és testet (kifejezetten lábat) kényeztető szőnyegek szellemi anyja Brinkus Kata formatervező. 2007-ben szabadalmaztatta led-es implantátumokkal kiegészített érdekes formájú padlóra vagy falra valóját. Ám hosszú út vezetett idáig, s talán később is lépett volna erre a világító ösvényre, ha nem barátkozik össze Veress Péter belsőépítésszel, és ő nem említi meg neki a ’90-es évek nagy találmányát a mini égőket.

1992-ben a diploma után eleinte függönyöket és ágytakarókat tervezett és készített, majd szép folyamatosan bővült a termékskála és „belevágott” az első szövött szőnyegébe. Számos villanyszerelővel való konzultálás, szakboltba járás, kivitelezés és tesztelés után született meg az a technikai eljárás, mely biztonságos, tartós és nem utolsó sorban ízléses világító szőnyegkreációkhoz vezetett. Brinkus Kata elmondása szerint, kezdetben nehézkes volt még megértetni is egy-egy szakemberrel, hogy mit talált ki és minek a megvalósításához kéri segítségüket. Végül Felek Roland villamosmérnökkel találta meg a közös nevezőt és dolgozta ki a szőnyeg szálai közé süllyesztett led-es technikát, mely tűz és érintésvédelemből ötöst érdemel. Mára betéve ismeri a különböző led-ek paramétereit, azonban itt még nincs vége a találmányoknak és kreációknak.

Mire jó egy birkanyíró? Hát birkát és szőnyeget csupaszítani. Illetve utóbbit, szintekkel, mélységgel ellátni, formákat kialakítani, azaz plasztikázni. Brinkus Kata e technikával készíti „röpke” egy hét leforgása alatt csipkés szőnyegeit. A nyírógépnek kezdetben, az ollónak a végső simításokban van óriási szerepe, mert van az, hogy saját kezűleg kell valamit kialakítania, és nem hagyhatja a gépekre. A szőnyeg –véleménye szerint- már sokkal többet jelent, mint egy dekoratív padlódísz, vagy egy alárendelt szerepet képviselő lakberendezési tárgy. A Hand-tufting technikának köszönhetően (amit egyedül a szerb Sova szőnyeg cég hozott be Magyarországra immár 10 éve) a szőnyegek körvonala szabadon alakítható, felülete pedig a különböző szálhosszúságok miatt látványosan mintázható, formailag fantasztikus lehetőségek tárházát nyújtja, aminek csak a fantázia szabhat határt. De ez nem veszélyezteti a mesterdiplomás művésznőt, akit mindig is az újabb és újabb technikai megoldások foglalkoztatnak, hogy miként tudná azt egyesíteni a textillel.

Az alapvetően is technikai gondolkodású formatervező hölgy mindig szem előtt tartotta műveiben a használhatóságot, praktikusságot. Szeretné, hogy megrendelői magukévá tegyék, birtokba vegyék azt a csodás teret, amit a szőnyeg szolgáltat. Igen is járjanak rajta, heverésszenek, tévézzenek, játszanak rajta gyermekeikkel és élvezzék a hihetetlen látványt, és magát a szépséget testközelből is érezzék. Legyen az, színes vagy lyukas, fényt árasszon magából, vagy okozzon érzékcsalódást, legyen benne fém, fa a szőnyeg anyaga nagyon puha, finom és hívogató.

A szintén magyar találmány, az elektrolumineszcenciális fólia (két fólia közé behelyezett fluoriddal átitatott hihetetlenül vékony alumínium lemez), ami elektromosság hatására fényt bocsát ki, érdekessége, hogy bármilyen formára vágható és nagyobb területet is ki lehet vele pótolni a szőnyeg felületén, ellenben az apró led-es szőnyeggel ez még nem élvezhető vízszintesen, hanem a faliszőnyegként, szőrős műalkotásként csodálhatjuk függőlegesen. Egy másik metódussal; elektrolitos festékes mártással egy alumínium lemezt elektromosság hatására megszíneznek, ezáltal olyan selymes fényt kap, ami csillog és különös térbeli hatást nyújt. Így érhető el egy új dimenziójú élettér, egy szoba, ahol biztosan senki sem a kanapéra akar ülni.

Aki szeretné, látogasson el a Magyar Szabadalmi Hivatal oldalára, Brinkus Kata Használazbavételi mintaoltalmát a 3.443 szám alatt találja.

]]>

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Cápa könyvajánló
Egy igazi klasszikus jelent meg a 21. Század könyvkiadónál, Peter Benchley kultikus műve, ami Spielberg számára is elhozta a világhírnevet.
Találtak egy mini szfinxet, de volt valami furcsa vele
Kis méretű szfinxet találtak egyiptomi régészek a dél-egyiptomi Minja tartományban, Tuna al-Dzsabal nekropoliszban - közölte a kairói régészeti minisztérium, amely szerint szokatlan...
Megtalálták a Nemesist a Resident Evil 2 új demójában
Apró, de annál ütősebb easter egget rejtett el a Capcom napokban fellőtt R.P.D. demóban, amely már a harmadik részre utal.
Kipróbáltuk a OnePlus 7T telefon fotós képességeit
Lenyűgöző fotók készíthetőek a gyártó telefonjával.
Sokan értékelik majd: hasznos funkciók érkeznek a OneDrive-ba
Három új, igen hasznos funkcióval bővíti internetes tárhelyszolgáltatását Microsoft. Az újdonságok a napokban kerülnek be a OneDrive-ba.

További tech hírek >>