Negyven éves a világ első mikroprocesszora


Negyven éves az Intel 4004 mikroprocesszor. A világ első mikroprocesszorát 1971. november 15-én állították elő. A rendkívüli fejlődést jól mutatja, hogy ma a világ leggyorsabb processzora körülbelül 4 gigahertzes (GHz) frekvencián működik, ez pedig olyan gyors az elsőhöz képest, mint a rövidtávfutó Usain Bolt egy csigához viszonyítva.

Egy modern laptop átlagos évi fogyasztása 25 euróba kerül. Ha az energiafogyasztás 1971 óta nem változott volna, akkor a mai laptopok éppen négyezerszer többet fogyasztanának, ez pedig 100 ezer eurós költséget jelentene évenként. Kevesen tudnának ekkora összeget szánni otthoni számítógépük fenntartására.

A 4004-es processzor szilíciumlapkáján 2.300 tranzisztor fért el, a jelenlegi második generációs Intel processzorokon majdnem egymilliárdot képesek elhelyezni. Ez olyan, mintha egy nagyobb falut és Kína teljes lakosságát hasonlítanánk össze. Ha az aktuális, második generációs, 216 négyzetmilliméteres Intel Core processzor a már történelminek számító gyártástechnológiával készülne, akkor 21 négyzetméter lenne, amihez képtelenség lenne laptopot gyártani.

Az Intel 4004 mikroprocesszor 740 kilohertzen (KHz) futott, a jelenlegi, második generációs Intel Core processzor majdnem eléri a 4GHz-et. Ha az autók is ilyen nagyságrendben gyorsultak volna 1971 óta, akkor ma egy másodpercbe telne San Franciscóból New Yorkba, vagy Lisszabonból Moszkvába autózni, feltéve, hogy 1971-ben 60 mérföldes óránkénti sebességet és a San Fransisco-New York útvonalra 3.000 mérföldes távot számolunk.

A jelenlegi Intel Core processzor 995 millió tranzisztorral rendelkezik. Ha minden tranzisztor akkora lenne, mint egy szem rizs, akkor az ennek megfelelő mennyiségű rizst megfőzve lengyelországi Poznan városának vagy bármely más 567 ezres lakosú város - Stuttgart, Düsseldorf, Glasgow - teljes lakosságát meghívhatná az Intel belőle egy ebédre.

Az első mikroprocesszorhoz képest ötezerszer gyorsabb jelenlegi Intel-tranzisztor ötezerszer kevesebb energiát fogyaszt, miközben a tranzisztor ára az ötvenezredére csökkent. A legelső tranzisztor, amit a Bell Labs épített 1947-ben, olyan nagy volt, hogy egyszerűen, kézzel rakták össze. Ma egy gombostű hegyén több mint 100 millió darab 22 nanométeres (nm=10 a mínusz 9-en) háromkapus tranzisztor fér el.

A fejlődést mutatja az is, hogy a mondat végén lévő ponton 6 millió darab 22 nm-es háromkapus tranzisztor férne el. Egy pont írásjel körülbelül egy tized négyzetmilliméter. A mikroprocesszor, más néven központi feldolgozóegység (Central Processing Unit - CPU) a számítógép, illetve sok háztartási és elektronikus eszköz agya.

Az első mikroprocesszor nem rendelkezett túl nagy teljesítménnyel, elsősorban egy egyszerű matematikai műveletek elvégzésére szolgáló "Busicom" nevű számológépben teljesített szolgálatot.

A Forrester előrejelzése szerint 2015-re a Földön 2,25 milliárd PC lesz használatban, 2008. végén ez a szám 1 milliárd volt. A PC eladásokat tekintve a Gartner 2011-re 10,5 százalékos növekedést, összesen 387,8 millió darab eladását várja, míg 2012-re 13,6 százalékos növekedés mellett 440,6 millió PC értékesítését vetíti előre.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Ezek lehetnek a közeljövő legnagyobbat szóló bejelentései
Az elmúlt időkben több új játék bejelentéséről is pletykáltak, ezek közül szedtük össze azt az ötöt, ami jó eséllyel már a nyakunkon van.
A Bing erőszakolásába kezd a Microsoft
Egyes céges Office 365-előfizetők torkán próbálja lenyomni.
Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?
Tudósok szerint 2,2 milliárd éve történt a legrégebbi aszteroida-becsapódás, amelynek feltehetően egy jelentős éghajlatváltozás volt a következménye.
Közel 3000 milliárdot költöttünk játékokra decemberben
A Call of Dutynak jót tett a mikrotranzakciós modell, a Fortnite gyengül, és a Clash of Clans hét évesen is uralja a mobilpiacot.
Nem valószínű, hogy lesz jackcsatlakozó a Samsung Galaxy Note 20-on
Egy új szabadalom a Galaxy Note 20 tokjáról árulkodik: jackcsatlakozónak ezen sincs kivágás.

További tech hírek >>