Pandora szelencéje


Avatar technológia

Valóság a fikcióban, fikció a valóságban. 2154-ben már érintőképernyős-átlátszó monitorok, 3D-s kivetítők, gépember masinák és gondolatátvivő kapszulák lesznek. Lesznek? 2010-ben már láthatjuk a jövőt, hogy mire vagyunk és leszünk képesek.

Elengedhetetlen lesz a hibernálás technológiájának  tudása, ha képesek leszünk olyan űrhajót építeni, ami messzi-messzi univerzumokba viszi el az embert. A gépek külalakja is futurisztikus, mégis a jelen fejlesztéseknek köszönhető számos ketyere jövőbeli alakja.

  

Katonai terepasztalt, amióta világ a világ, mindig használtak a hadvezérek. Ez ebben a történetben sincs másként, csak teljesen hipermodern maga a berendezés.

Az Avatar projekt pedig feltételezni engedi, hogy nem csupán a klónozással, de a genetikával és a fajok keverésével is tisztában leszünk. Kellően képesek vagyunk kiaknázni az orvostudomány adta felfedezéseket, az agyműködés és génterápia területén. Így egy idegen bolygón nem is kell saját testi épségünket kockáztatni, csak egy a környezeti hatásokat elviselő gazdatestet kell előállítani, majd a gondolatainkkal irányítani egy zseléágyas kapszulából.

James Cameron és 2-300 millió dollárnyi munka, ami ebben benne van. Elhozza nekünk azt a látványt, amit eddig még elképzelni is nehéz volt a mozivásznon, nemhogy felrakni rá. Egy idegen világot könnyű megálmodni, de megvalósítani már macerásabb. Cameronnak és csapatának úgy tűnik a türelem az erényük, mert 1995 óta várták a technológia fejlődését, hogy ilyen mozifilmmel állhassanak elő, és az évek alatt a remény tartotta bennük az elkötelezettséget a történet iránt (lehet, hogy ezért lett Pandora a bolygó neve).

Az Avatar esetében a technológia alkalmazásának célja egy hátborzongatóan valósághű virtuális világ kialakítása volt. Az animált karakterek arányainak, testfelépítésének kialakítása és mozgatása miatt kellett a színészeknek sapkát húzniuk, és úgy beszélniük egymással, hogy csupa pötty az arcuk.

A Ford évek óta alkalmazza a minden idők legdrágább mozifilmje, az Avatar készítésekor felhasznált futurisztikus technológiát, azaz a mozgáskövető technológiát.

Az alaptechnológia évek óta ismert, ám a mozgás követésének, analizálásának és virtualizálásának, valamint az így nyert adatok rögzítésének folyamatos fejlesztése tette lehetővé, hogy egy az Avatárhoz hasonló film megjelenhessen a mozikban, ahogyan azt is, hogy a Ford még magasabb szintre lépjen autói belső terének kialakításakor. Miként a testre helyezett érzékelők nyomon követik a test mozgását a fejlesztőmérnökök optimalizálni tudják a padlólemezek kialakítását.

Remélem a jövőben csak kényelmes és környezetbarát, utasokat és nem katonákat szállító repülők kerülnek ki a futószalagról.

##182053##

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Kiterjesztett valóság szemüveget készít a Facebook
A társaság erősítheti a fejlesztéseit a területen, mert egy exkluzív partnerre tett szert.
Nanodrónokat vethet be a bűnüldözésben az EU
Retteghetnek a maffiózok: a mindössze 33 grammos apróságok akár 2 kilométerre is el tudnak repülni.
A szülők 28 százaléka aggódik a káros online tartalmak miatt
A 7–12 éves korú gyermeket nevelő szülők több mint egynegyede az erőszakos vagy szexuális tartalmaktól fél.
Az Androméda-törzs [filmkritika]
Újabb klasszikus vírusfilmet vettünk elő. Michael Crichton, a Westworld írójának látomása ma is érvényes kérdéseket vet fel.
Évtizedes mélypont felé száguld a mobilpiac
A CCS Insight szerint 250 millió okostelefonnal kevesebb fogyhat idén, mint tavaly.

További tech hírek >>