Sétálj és termelj áramot


Furának hangzik? Pedig ez lehetne szerintem a jövő elsődleges energiaforrása. Ezt kiegészítjük a nap-, szél-, vízenergiával, és el is felejthetjük a hagyományos kőolaj- és szénerőműveket.

Ha alkalmatok van, álljatok meg Pesten egy nagyon forgalmas téren és figyeljétek meg, hogy mennyi ember sétál el egy pici, mondjuk egy 1x1 méteres területre lefektetett járólapon. Főleg mondjuk a metró be- és kijáratoknál. Jó sokan, mi? Most képzeljétek el, hogy ezt 100 méter hosszan fektetjük le. Elméletben, ha a forgalom nagyjából állandó, akkor képesek lehetünk óránkénti 1 kW áramot termelni. Csupán azzal, hogy ezeken sétálunk. Csoda? Dehogy.

A működési elvet a piezoelektromosság adja. Egyes kristályos anyagok (legismertebb a kvarc) nyomás hatására elektromos áramot termelnek. Ha ilyen kristályokat belehelyezünk a járólapokba, akkor minden egyes ember, aki rálép, áramot termel. 1-5 W-ig terjed, amit egy ember képes leadni így. Ezt az energiát aztán gyűjthetjük akkumulátorokba és / vagy továbbíthatjuk az áramhálózatba közvetlenül.

Gondoljuk tovább. Képzeljétek el, hogy milyen lenne, ha az utak alapját is ilyen berendezések adnák? Súlyukból adódóan az autók több áramot termelnének, akár dugóban való araszolással is. Ezzel a módszerrel a közvilágítást 100%-osan meg lehetne oldani szerintem, mivel nap közben csak gyűjteni kell az energiát. Csak éjszaka kapcsoljuk fel a lámpákat. Ráadásul, ha LED alapú lámpákat használnánk, talán még maradna is némi energia, amit máshova át lehetne irányítani.

A gyártó még nincs kész a végleges verzióval. Jelenleg befektetőket keres, ahol tesztelhetnék a készüléküket. Nem tudom, hogy vagytok vele, de én egy ilyenekkel kirakott várost el tudnék képzelni. Pályaudvarok, BKV-megállók, közterek, autópályák, nagyon forgalmas helyek, ahol sok ember vagy autó fordul meg. Ha megnyerem a lottó ötöst, 100%, hogy szerzek nekik valami placcot Budapesten. Hátha megszereti kicsiny városunk és még gyártani is itt fogják. Budapest, a világ első városa, ahol a gyalogosok termelik az áramot. Jól hangzik, nem? :)

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Az orosz felhőpiacon is megvetné a lábát az Amazon
A kereskedelmi óriás módot talált arra, hogy megjelenjen Oroszországban.
Robottudóst készítettek Nagy-Britanniában
A távolról irányítható gép rendkívül nagy segítséget jelent a szakembereknek.
Megérkezett a Qualcomm eddigi legerősebb processzora, a Snapdragon 865+
A fejlesztők szerint 10 százalékkal sikerült növelni a Snapdragon 865+ teljesítményét az elődhöz képest.
A Fortnite játékosai összefogtak, hogy megmentsék a játék nem battle royale részét
Az Epic nemrég jelezte, hogy innentől kezdve lassabban frissítik majd a Fortnite PvE részét, de a játékosok felszólaltak a terv ellen.
The Dark Pictures Anthology: Little Hope – Pontos megjelenési dátumot kapott
A The Dark Pictures Anthology: Little Hope megjelenését nyár elején őszre tolták a fejlesztők, most pedig kiderült, pontosan mikorra.

További tech hírek >>