TV kábel nélkül


Lég-áramátvitel

Úgy látszik, sokak után a Sony is letette a garast a vezeték nélküliség mellett, de régi nevéhez méltón egyből egy új technológia széleskörű kidolgozását tűzte ki célul. Mit neki ilyen-olyan zsinórok, ő egyből a tápkábeleket kívánja ignorálni!

Olyan értelemben nem koncepció, hogy régóta létező átviteli technológiáról van szó, amit korlátozott lehetőségei miatt csak olyan ritka ágazatokban vetettek be eddig, mint például az űrkutatás. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a TV-hez egyáltalán nem csatlakozik vezeték, nincs audio, vagy videokábel, de egy fia tápkábel sem! A Sony bejelentette, hogy megkezdte egy olyan nagy hatékonyságú vezeték nélküli erőátviteli rendszer kidolgozását (Power Transfer), amely megszünteti a tápkábelek használatát az elektronikus termékeknél, mi több, már van egy ilyen elven működő TV-je is. A technológia természetesen nem holnap fog beköszönni az ablakon, de már ma is tökéletesen működik, igaz, még csak félméteres távolságban. Jelenleg mintegy 60W energiát lehet transzferálni ebbe a távolságba, sőt, passzív bővítő egységgel már 80 cm-en is működik, innen lehet tovább fejlődni.

A technikáról csak annyit árultak el, hogy hasonlít az Intel mágneses rezonancia elvén működőjéhez, aminek a lényege, hogy a gerjesztett energiát egymásnak adják át az azonos frekvencián rezgő eszközök. Vagy valami nagyon hasonló. Amin még dolgozni kell, az a 60-80%-os hatékonyság, ami drámaian csökken, ha a rezgésszámok különböznek, és egyéb nyalánkságok. A Sony két irányban fejleszt, egyrészt a transzfer-távolság növelésén, másrészt a nagysebességű átvitel hatékonyságán. További vizsgálatok tárgyát képezi az a nem mellékes kérdés, vajon ártalmas-e az emberi szervezetre a technológia, bár az elsődleges kutatások nem mutattak ilyen hatásokat. Bíztató, hogy a vállalat bejelentése alatt már láthattuk a TV-t, mely ily módon üzemelt, még ha gyermekcipőben is, az egyméteres távolságon belül. Mire öreg leszek, tán nem fogok napjában kétszer hanyatt vágódni a vezetékeken, ahogy most teszem, inkább élem életem egy megbízható mágnesburokban.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Sokak által várt funkció érkezik az Instagramba: időrendben láthatjuk a képeket
A felhasználók régóta zúgolódnak, hogy az ismerőseik bejegyzését nem időrendi sorrendben jeleníti meg az Instagram. A képmegosztó alkalmazás androidos változatában most egy olyan...
Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók
Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.
0-ról 100-ra 58 perc alatt: ilyen gyorsan töltődik fel a Galaxy S20 Ultra
Bár a boltok polcaira csak márciusban kerül majd fel a Samsung Galaxy S20 Ultra (ahogy az S20-család többi tagja is), van, aki már most kipróbálta, hogyan dolgozik össze a készülékben...
Vagy a Huawei vagy az USA – Washington feltételeket szab
Az Egyesült Államok megszakíthatja a hírszerzési együttműködést azokkal az országokkal, amelyek együttműködnek a Huawei-jel.
Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel
Déjà vu érzésünk lehet: kiad a Samsung egy különleges összehajtható telefont, és néhány korai felhasználó arról panaszkodik, valami nincs rendben vele.

További tech hírek >>