Vissza az Aknakeresővel - klasszikus játékok a Windows 8 alatt


Redmond legújabb operációs rendszerének Modern UI-val felszerelt játékai, bármennyire is megfelelnek a 21. század igényeinek, nem feltétlenül hozzák vissza a klasszikus érzést, amikor péntek délután a munkahelyen az utolsó félóránkat szeretnénk pasziánszozással ellébecolni. Valami hasonló gondolatok fordulhattak meg a MakeUseOf weboldal szerkesztőjének a fejében, aki úgy döntött, utánajár, hogyan tudná a kedvenc oldschool Windows játékait Windows 8 alá is belőni.

Egyszerű módszer

Mindössze egy Windows XP-vel rendelkező gépre van szükségünk, persze megteszi egy virtuális környezetben futtatott XP. A lényeg az, hogy a C:\Windows\System32 útvonalon keressük meg (vigyázva arra, hogy a többi állományt ne bántsuk, mivel az nem tenne jót az XP lelkivilágának) a következő állományokat

 • cards.dll
 • freecell.exe
 • mshearts.exe
 • sol.exe
 • spider.exe
 • winmine.exe

[caption id="attachment_7720" align="alignnone" width="580"]Ha ezeket látjuk, akkor jó úton haladunk. Ha ezeket látjuk, akkor jó úton haladunk.[/caption]

Másoljuk át ezeket az állományokat (Total Commander usereknek F5, nem F6!) egy tetszőleges mappába, amelyet később átmásolhatunk (elküldhetünk e-mailben, stb.) magunknak a Win8-as gépünkre. Ott aztán tetszőleges mappában tárolhatjuk őket, sőt, ha úri kedvünk úgy tartja, még rögzíthetjük is a Start képernyőn vagy a tálcán egy jobbkattintást követően a megfelelő menüpont kiválasztásával.

Kockáknak

Ha nincs Windows XP-s gép a közelben, semmi gond: egy Windows XP telepítőlemezzel (természetesen csakis jogtiszta forrásból) és némi parancssoros pötyögéssel hasonló hatást érhetünk el. Nyissuk meg a telepítőlemezen az i386 elnevezésű mappát, majd keressünk a fentiekhez hasonló nevű állományokat, annyi különbséggel, hogy az utolsó karakter egy _ jelzés lesz. Ha megvannak, másoljuk fel őket egy tetszőleges mappába.

 • CARDS.DL_
 • FREECELL.EX_
 • MSHEARTS.EX_
 • SOL.EX_
 • SPIDER.EX_
 • WINMINE.EX_

Izzítsuk be a parancssort Win8 alatt (a Start képernyőn kezdjük el bepötyögni a command szót, vagy az asztal bal alsó sarkában jobbkattintással előugró menüből is előugraszthatjuk) majd navigáljunk el abba a mappába, ahová ezeket az állományokat másoltuk (a jó öreg cd utasítás kiadásával átjárhat bennünket a "hacker" életérzés). Ha megérkeztünk a mappába, akkor az expand parancsot kiadva megkérjük a gépet, hogy legyen szíves futtathatóvá tenni a kérdéses állományokat, valahogy így:

expand sol.ex_ sol - egy sol.exe-vé való átnevezés után már meg is van a pasziánszunk.

[caption id="attachment_7718" align="alignnone" width="590"]Amint ezzel megvagyunk, jöhet a S.H.I.E.L.D. szerverének feltörése is. Amint ezzel megvagyunk, jöhet a S.H.I.E.L.D. szerverének feltörése is.[/caption]

Ezt az utasítást eljátsszuk az összes többi állománnyal is, egyedül a cards.dl_ fájllal vigyázzunk, hogy nehogy .exe kiterjesztést adjunk meg neki (expand cards.dl_ cards.dll). Ha kész vagyunk mindennel az _ jelre végződő állományokat megetethetjük a Lomtárral, a játékainkat pedig tetszés szerint másolhatjuk, rögzíthetjük a Start képernyőn vagy a tálcán. A lényeg az, hogy az új operációs rendszer alatt is maradéktalanul élvezhetjük a régi játékok hangulatát.

Persze azt ne felejtsük el, hogy az új, Metro külsejű játékok sem véletlenül vannak a rendszerben ezen formában: a Microsoft annak idején a pasziánsszal  - a szórakoztatáson kívül - azt a célt is szerette volna elérni, hogy a felhasználóik megismerkedjenek az adott operációs rendszer külsejével, illetve az ott alkalmazható műveletekkel és eljárásokkal.

(Az eredeti leírás szerzője Justin Pot, itt olvasható: http://www.makeuseof.com/tag/minesweeper-restoring-the-classic-windows-games-in-windows-8/)

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Rise of Industry - Early Access teszt
A gazdasági szimulátorok szerelmesei mostanában örülhetnek néhány friss címnek, és a nemrég korai hozzáférésű állapotba került Rise of Industry is biztatónak tűnik. Kérdés persze,...
Vélemény - a lootboxok után is van élet
A lutridobozokat érő szabályozások előbb-utóbb azok kihalásához vezethetnek, na de mi lesz az ipar következő aranytojást tojó tyúkja?
Különös jelenségre bukkantak az Antarktiszon, és ez most kivételesen jó hír
Az antarktiszi anyakőzet meglepően gyors emelkedése, amely a nagymértékű jégolvadás számlájára írható, lassíthatja a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedést –...
Superman családfája – Krypton Pilot kritika
Mindenki tudja, hogy a Krypton bolygó el fog pusztulni, így a végkifejlet sem kérdéses, az első rész alapján mégis ígéretes a sorozat.
Hatékonyabb miniatűr drónok jöhetnek
A jövőben elterjedhetnek a méhekhez hasonló méretű robotrepülőgépek.

További tech hírek >>