Vissza az Aknakeresővel - klasszikus játékok a Windows 8 alatt


Redmond legújabb operációs rendszerének Modern UI-val felszerelt játékai, bármennyire is megfelelnek a 21. század igényeinek, nem feltétlenül hozzák vissza a klasszikus érzést, amikor péntek délután a munkahelyen az utolsó félóránkat szeretnénk pasziánszozással ellébecolni. Valami hasonló gondolatok fordulhattak meg a MakeUseOf weboldal szerkesztőjének a fejében, aki úgy döntött, utánajár, hogyan tudná a kedvenc oldschool Windows játékait Windows 8 alá is belőni.

Egyszerű módszer

Mindössze egy Windows XP-vel rendelkező gépre van szükségünk, persze megteszi egy virtuális környezetben futtatott XP. A lényeg az, hogy a C:\Windows\System32 útvonalon keressük meg (vigyázva arra, hogy a többi állományt ne bántsuk, mivel az nem tenne jót az XP lelkivilágának) a következő állományokat

 • cards.dll
 • freecell.exe
 • mshearts.exe
 • sol.exe
 • spider.exe
 • winmine.exe

[caption id="attachment_7720" align="alignnone" width="580"]Ha ezeket látjuk, akkor jó úton haladunk. Ha ezeket látjuk, akkor jó úton haladunk.[/caption]

Másoljuk át ezeket az állományokat (Total Commander usereknek F5, nem F6!) egy tetszőleges mappába, amelyet később átmásolhatunk (elküldhetünk e-mailben, stb.) magunknak a Win8-as gépünkre. Ott aztán tetszőleges mappában tárolhatjuk őket, sőt, ha úri kedvünk úgy tartja, még rögzíthetjük is a Start képernyőn vagy a tálcán egy jobbkattintást követően a megfelelő menüpont kiválasztásával.

Kockáknak

Ha nincs Windows XP-s gép a közelben, semmi gond: egy Windows XP telepítőlemezzel (természetesen csakis jogtiszta forrásból) és némi parancssoros pötyögéssel hasonló hatást érhetünk el. Nyissuk meg a telepítőlemezen az i386 elnevezésű mappát, majd keressünk a fentiekhez hasonló nevű állományokat, annyi különbséggel, hogy az utolsó karakter egy _ jelzés lesz. Ha megvannak, másoljuk fel őket egy tetszőleges mappába.

 • CARDS.DL_
 • FREECELL.EX_
 • MSHEARTS.EX_
 • SOL.EX_
 • SPIDER.EX_
 • WINMINE.EX_

Izzítsuk be a parancssort Win8 alatt (a Start képernyőn kezdjük el bepötyögni a command szót, vagy az asztal bal alsó sarkában jobbkattintással előugró menüből is előugraszthatjuk) majd navigáljunk el abba a mappába, ahová ezeket az állományokat másoltuk (a jó öreg cd utasítás kiadásával átjárhat bennünket a "hacker" életérzés). Ha megérkeztünk a mappába, akkor az expand parancsot kiadva megkérjük a gépet, hogy legyen szíves futtathatóvá tenni a kérdéses állományokat, valahogy így:

expand sol.ex_ sol - egy sol.exe-vé való átnevezés után már meg is van a pasziánszunk.

[caption id="attachment_7718" align="alignnone" width="590"]Amint ezzel megvagyunk, jöhet a S.H.I.E.L.D. szerverének feltörése is. Amint ezzel megvagyunk, jöhet a S.H.I.E.L.D. szerverének feltörése is.[/caption]

Ezt az utasítást eljátsszuk az összes többi állománnyal is, egyedül a cards.dl_ fájllal vigyázzunk, hogy nehogy .exe kiterjesztést adjunk meg neki (expand cards.dl_ cards.dll). Ha kész vagyunk mindennel az _ jelre végződő állományokat megetethetjük a Lomtárral, a játékainkat pedig tetszés szerint másolhatjuk, rögzíthetjük a Start képernyőn vagy a tálcán. A lényeg az, hogy az új operációs rendszer alatt is maradéktalanul élvezhetjük a régi játékok hangulatát.

Persze azt ne felejtsük el, hogy az új, Metro külsejű játékok sem véletlenül vannak a rendszerben ezen formában: a Microsoft annak idején a pasziánsszal  - a szórakoztatáson kívül - azt a célt is szerette volna elérni, hogy a felhasználóik megismerkedjenek az adott operációs rendszer külsejével, illetve az ott alkalmazható műveletekkel és eljárásokkal.

(Az eredeti leírás szerzője Justin Pot, itt olvasható: http://www.makeuseof.com/tag/minesweeper-restoring-the-classic-windows-games-in-windows-8/)

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

100 filmmel gyújtja be a HDR10+ rakétát az Amazon
Az új formátumú filmek első körben a Samsung televíziókon érhetőek el, később jön a többi gyártó.
Hitman – Januárig ingyenes Párizs és a Holiday Pack
Az IO Interactive a mai naptól egészen január 5-ig ingyen adja a Hitman Holiday Packet, valamint az összes Párizshoz köthető tartalmat.
Ezekre a tünetekre és betegségekre keresünk rá a legtöbbször
A 18-39 éves korosztály közel fele kéri a Google segítségét.
5 km-es aszteroida száguld a Föld felé, szombaton ér közel, a tudósok már készülnek
A NASA kutatói szerint a most érkező kisbolygó a felelős a Geminidák meteorraj létezéséért. Ez a harmadik legnagyobb olyan aszteroida, amely viszonylag közel repül el mellettünk.
40 éve indított útnak a NASA két arany lemezt az UFO-k felé – most ön is meghallgathatja, mi van rajtuk
A Voyager-program két űrszondáját 40 éve lőtték fel, mindkettő egy-egy arany lemezt vitt magával, amely a Földről származó hangokat, zenéket és köszöntéseket (még magyar nyelven...

További tech hírek >>