Zenefelismerés interneten és mobilalkalmazáson


Szinte mindenkivel előfordult már, hogy hallott egy dalt a rádióban, a buszon, vagy csak nagyon kíváncsi lett egy filmben egy-egy zeneszám előadójára és címére. Régebben csak reménykedhettünk, hogy valahol később még hallani fogjuk, manapság azonban a hangfelismerésre is alkalmas eszközök világában már nem földöntúli igény az, ha az okostelenfonunkat arra akarjuk rávenni, ugyan mondja már meg, mi az, amit hallunk / hallottunk, és hogyan tudjuk magunkévá tenni.

Az elv sokféle lehet: dalszövegből, illetve egy-egy hangmintából is meg lehet tudni, ki az új kedvenc nótánk előadója és mi a szám címe. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány alkalmazást ill. webes szolgáltatást, amelyet – némi korlátozással – ingyenesen használhat bárki.

1. Online szolgáltatások

Bár kényelmesebb, ha kézreálló módon, mobilos alkalmazásokkal tudjuk elvégezni az azonosítást, az online megoldásoknak több előnye is van – platformfüggetlen, használható bármely eszközön, amely internet kapcsolattal rendelkezik, illetve előállhat az az elképzelhetetlen helyzet is, hogy nincs kéznél a mobiltelefonunk. Ez esetben egy online szolgáltatásra van szükségünk, amely elvégzi számunkra ezt munkát.

Midomi

midomi

Regisztráció nélkül is működik a Midomi webes szolgáltatás: a főoldalon lévő kis keresőikonra kattintva engedélyt kér a mikrofonhoz való hozzáféréshez, és már dúdolhatjuk is a felismertetni kívánt dalt (vagy esetleg a háttérben szóló zenét). Pár másodperces tekerés után kidobja a legvalószínűbb eredményt. A Midomi a tulajdonosa a SoundHound appnak (lásd lentebb, az alkalmazásoknál), és ez a webes szolgáltatás áll az abban lévő szoftver hátterében.

...és valóban jól ismerte fel a zeneszámot a szolgáltatás.

…és valóban jól ismerte fel a zeneszámot a szolgáltatás.

Audiotag

audiotag

Az Audiotag esetében az azonosítás kétféleképpen történhet meg: vagy feltöltöltünk egy állományt és az kerül azonosításra, vagy megadjuk az azonosítani kívánt hangállomány URL-jét. Mindkét esetben egy kis matekos feladvánnyel (két számot kell összeadni) bizonyítanunk kell, hogy nem vagyunk robotok, majd megkapjuk az eredményt, miután az Audiotag összehasonlította az általunk feltöltött állományt az adatbázisával. A feltöltött anyag javasoltan 15-45 másodperc hosszúsággal bírjon.

Kicsit puritán módon, de pontosan megkapjuk a keresett dal adatait.

Kicsit puritán módon, de pontosan megkapjuk a keresett dal adatait.

Tunatic

tunatic

Egy kicsit kakukktojás a Tunatic, mivel le kell töltenünk egy programot ahhoz, hogy használni tudjuk az online adatbázisát (internetkapcsolat szükséges a működéshez). A weboldal eléggé “retro”, sőt, a Windows-os program kompatibilitását is 2000/XP jellemzővel látták el, ami a Windows 10 megjelenése óta nem túl biztató, már kompatibilitás szempontjából, de cserébe a program MacOS-re is elérhető. Telepítés után egy kis widget-szerű valami ül ki az asztalra, amely a lejátszott zenét igyekszik beazonosítani.

Watzatsong

watzatsong

Itt a dalok azonosítása egyfajta közösségi hálózatként működik: a felhasználó kirakja a hangfájlt, amit nem tud beazonosítani, és az oldalt böngésző közösség tagja, aki felismeri, válaszolhat a kérdésre. Mivel emberi “munkán” alapszik az egész oldal, ezért a válaszok lassabban érkeznek, viszont a legnagyobb ritkaságot is jó esély van rá, hogy ismeri valaki.

Name My Tune

namemytune

A Watzatsong-hoz hasonlóan itt is a közösség erejével tudjuk beazonosítani a felénekelt / elhümmögött dallamokat, illetve kérhetünk mi is segítséget hasonlóképpen. A megoldanivaló feladványokat korokra, stílusokra bontva szelektálhatjuk.

Musipedia

Ez az online szolgáltatás egy Flash / JavaScript alapú zongorán kínálja fel a dallamkeresési szolgáltatásait, illetve még a billentyűzeten való “dobolással”, mármint a billentyűzetet ütemre való nyomkodás alapján is azonosítja a kérdéses dallamokat, bár, mint ahogy a leírásban is utalnak rá, ez jóval kevésbé pontosabb megoldásokat ad ki.

2. Alkalmazások

Nézzük most azokat a lehetőségeket, amelyek már a 21. század szellemében, az okostelefonok segítségével nyújtják a fenti szolgáltatásokat.

Shazam

shazam

Az ingyenes verzió havonta csupán öt dal azonosítását engedélyezi; a korlátlan verzióért havonta 4,99 dollárt kell fizetnünk. Hatalmas adatbázisával joggal tekintheti magát az effelé alkalmazások koronázatlan királyának: a felismert dalhoz egy Amazon, YouTube, Rdio, Spotify és / vagy iTunes linket is ad, ahol meghallgathatjuk és megvásárolhatjuk az adott dalt. Ha nem vagyunk éppen internetközelben, a keresést megcímkézi, és internetközelbe kerülve végzi el később az azonosítást. Elérhető mindegyik fő mobil platformra, iOS, Android, Windows Phone és még Blackberry-s verziója is van az alkalmazásnak.

Letöltés: Google Play | App Store | Mac | Windows Phone | Windows PC Desktop

SoundHound

soundhound

Amennyiben emlékszünk a dallamra annyira, hogy el tudjuk hümmögni, és még a szám szövegéből is emlékszünk néhány szóra, úgy a SoundHound pillanatok alatt azonosítja számunkra a kérdéses dalt. Amint megvan a zeneszám, az alkalmazás kikeresi nekünk a dalszöveget illetve a dalhoz tartozó album borítóját is.

Letöltés: Google Play | App Store | Windows 8 Phone | BlackBerry

TrackID – Music Recognition

trackid

A Sony jóvoltából az Android tulajdonosok használhatják ezt a dalfelismerő szoftvert – nemcsak előadót és számcímet kapunk, hanem biográfiát és zenei videókra mutató linket is. A kereséseket elmenthetjük, és később a kedvenc zenei stream-szolgáltatásunkon keresztül hallgathatjuk meg a dalokat.

Sound Search for Google Play

soundsearch

A Google Now kínálja az androidosok számára a legkézenfekvőbb megoldást a dalfelismerés problémájának megoldására – egyszerűen a mobiltelefon mikrofonját használva fel tudjuk ismertetni a kérdéses zeneszámot. A SoundSearch widget-jét akár a kezőképernyőre is kitűzhetjük, és onnan is indíthatjuk a keresést.

Spotsearch

A Spotsearch nem meglepő módon a Spotifyra linkel, amint megtalálja a dalt, bár ez csak a prémium fiókkal rendelkezőknek “jár” – ennek hiányában a program a dalszöveg nyomán csak a YouTube-ra fog linkelni.

Letöltés: Google Play | App Store

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Jeff Bezos 2024-ben nőt küldene a Holdra
Jeff Bezos 2024-ben nőt küldene a Holdra
Megmutatja a Google, hogy mi a trendi ajándék idén
Vásárlási tanácsadóban mutatja meg a Google, hogy mely termékek után kapkodnak az emberek.
Brazília arra kényszeríti az Apple-t, hogy adjon töltőt az iPhone-okhoz
A brazil versenyhatóság szerint nem állnak meg az Apple érvei, kötelező töltőt mellékelni az iPhone mobilokhoz.
Ezt a hidegháborút van, aki forrón szereti
A Call of Duty visszatér a legjobb hagyományaihoz és megfejeli az év videojátékos húzásával.
294 forintot fizet a NASA egy cégnek egy Földön kívül végzett munkáért
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy dollárt, vagyis 294 forintot fizet egy coloradói cégnek, hogy az egy kis adag kőzetmintát gyűjtsön be neki a Hold felszínéről.

További tech hírek >>