Zöld fény, avagy a LED világítás


Apróságnak tűnhet, de elemzők szerint, ha Angelina Jolie hazájában minden amerikai, csak egy darab energiatakarékos izzót használna, egy millió autónyi szmoggal lenne kevesebb évente a világon.

Ez picit elgondolkodtatott az energiatakarékos és LED izzókkal kapcsolatban.

De ne szaladjunk ennyire előre. Ha már zöldülünk, akkor elmondom az apropóját a dolognak. Mint azt már láthattátok, greenbox stúdió építésébe fogtunk itt a tech.hu-nál, hogy bigyóbának egyszerűbb dolga legyen a techTV-s videókkal és ne kelljen állandóan a helyszínekkel és a hatalmas áramszámlákkal bajlódnia. A zöldpapíros greenbox stúdió lényege, hogy gyakorlatilag bármilyen hátteret kitalálhatunk, így színesebb-szagosabb videókat tudunk Nektek készíteni. Igen ám, de ez korántsem előnyös sem a pénztárcánknak, sem pedig annak az eltökéltségünknek, hogy amennyire lehet zöldek legyünk. Na de itt a nagy probléma: egy normál greenbox stúdióhoz, minimum 3-4 ezer! wattnyi lámpa kell.

Mivel lehetne ezt a fényerőt kiváltani. Mondjuk fénycsővel! Háhá! Megvan! Ennyire egyszerű a dolog! Csakhogy a fénycső gyenge, mert max. harmincegynéhány wattnál megáll a tudomány, és mivel aránylag nagy területet kell ugyanolyan színű homogén fénnyel bevilágítani ez bizony kevés. Ekkor találtam rá a Landlite oldalára, ahol 2x58 wattos armatúrák is vannak. Na, gondoltam, elmegyek körülnézni. Bár biztos meg fogom kapni majd a kommentekben, hogy „reklám szaga van a dolognak” elmondom, hogy kis kutatásom során nem sok helyen vették komolyan, hogy több ezer wattot ki akarunk váltani pár százzal, úgy hogy az még működjön is. Érdekes módon itt nem röhögtek ki, hanem elkezdtünk gondolkodni, hogy legyen és lám pár hete áll a stúdió, sok-sok fúrás, faragás, ragasztás, kábelblankolás után bizony 696 wattal be tudjuk világítani a stúdiót, 4000 helyett. Amint Törökbálinton a boltban ténfergek látom, hogy itt bizony csak energiatakarékos és LED izzók vannak a neon csövek és armatúrák mellett.

Ez jó! Jó, mert a hagyományos energiapazarló izzókat (hiszen az áram nagy része hőként, és nem fényként távozik a régi körtékből) nem sokáig vehetjük meg a boltban (a 75 és 100 wattos izzókat már ki is vonták a forgalomból), és azt kell mondjam hogy az árak is rendben vannak. A LED izzók elképesztő formavilága, alacsony energiafelhasználása már régóta téma a tech.hu hasábjain, de igazából élőben most láttam egymás mellett ennyi féle-fajta ilyen égőt. Van itt dimmelhető (vagyis fényerőszabályzós) csúcskivitel, van sima foglalatba illő Star Wars fílinges izzó, és természetesen minden egyéb, amit csak az ember kívánhat.

Nem mondom, hogy olcsó mulatság otthon minden régi izzót LED-esre váltani, de ezen izzóknak sok előnye van még az energiatakarékosokkal szemben is. Egyrészt sokkal szabadabb formákba lehet kényszeríteni, akár több tucat LED-et, másrészt az élettartamuk bizony a LED-eknek a legjobb. És mivel a sajt szememnek hinnem kell, a felől is megnyugodtam, hogy bizony megfelelő LED izzóval komoly retinasérülést lehet okozni, ha épp a fényerő az elsődleges szempont. A LED izzók nem melegszenek, akár 40-45 ezer!!! óra az élettartamuk és már 600 forintért kicserélhetjük LED-re a hálószobai kislámpa izzóját, és akik a meleg „sárgás” fényt kedvelik, azok is megtalálják a megfelelő pénztárcakímélő megoldást.

Sok szó esik a globális felmelegedésről, az elektromos autókról, a zöld energiákról, pedig mi magunk is  sokat tehetünk ezért az egyre szürkülő kék bolygóért, ha lámpáink fényforrásait szép lassan (akár apránként) energiatakarékos, vagy LED izzósra cseréljük. Az pedig, hogy ezzel még spórolunk is a villanyszámlán, már csak a kandírozott cseresznye a torta habján.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta
A kínai DU Group több alkalmazását is törölte a Play Store felületéről a Google, mert titokban olyan dolgot művelnek, ami sem a telefonnak, se a használójának nem tesz jót.
XIII – A kultikus, képregényre hajazó FPS idén remake-t kap
Még idén remake-t kap a kultikus XIII, mely eredetileg 2003-ban jelent meg, és a képregények világát vegyíti az FPS játékmenettel.
Szívesen hallgatna podcastot a hétvégén? Itt egy teches adás, érdemes belehallgatnia
Nemrég megjelent a kifejezetten technológiai hírekkel foglalkozó, Őrültech című podcast hatodik adása, ami ezúttal többek között a dán faluban felépülő 320 méteres...
Késik az LG V50 ThinQ 5G
A gyártónak több időre van szüksége ahhoz, hogy optimalizálja a hardver működését.
Transistor – Most ingyen a tiéd lehet
Az Epic Store következő ingyenes játéka a Transistor, a különleges hangulatú cyberpunk kalandot két hétig lehet bérmentve beszerezni.

További tech hírek >>