Zöld fény, avagy a LED világítás


Apróságnak tűnhet, de elemzők szerint, ha Angelina Jolie hazájában minden amerikai, csak egy darab energiatakarékos izzót használna, egy millió autónyi szmoggal lenne kevesebb évente a világon.

Ez picit elgondolkodtatott az energiatakarékos és LED izzókkal kapcsolatban.

De ne szaladjunk ennyire előre. Ha már zöldülünk, akkor elmondom az apropóját a dolognak. Mint azt már láthattátok, greenbox stúdió építésébe fogtunk itt a tech.hu-nál, hogy bigyóbának egyszerűbb dolga legyen a techTV-s videókkal és ne kelljen állandóan a helyszínekkel és a hatalmas áramszámlákkal bajlódnia. A zöldpapíros greenbox stúdió lényege, hogy gyakorlatilag bármilyen hátteret kitalálhatunk, így színesebb-szagosabb videókat tudunk Nektek készíteni. Igen ám, de ez korántsem előnyös sem a pénztárcánknak, sem pedig annak az eltökéltségünknek, hogy amennyire lehet zöldek legyünk. Na de itt a nagy probléma: egy normál greenbox stúdióhoz, minimum 3-4 ezer! wattnyi lámpa kell.

Mivel lehetne ezt a fényerőt kiváltani. Mondjuk fénycsővel! Háhá! Megvan! Ennyire egyszerű a dolog! Csakhogy a fénycső gyenge, mert max. harmincegynéhány wattnál megáll a tudomány, és mivel aránylag nagy területet kell ugyanolyan színű homogén fénnyel bevilágítani ez bizony kevés. Ekkor találtam rá a Landlite oldalára, ahol 2x58 wattos armatúrák is vannak. Na, gondoltam, elmegyek körülnézni. Bár biztos meg fogom kapni majd a kommentekben, hogy „reklám szaga van a dolognak” elmondom, hogy kis kutatásom során nem sok helyen vették komolyan, hogy több ezer wattot ki akarunk váltani pár százzal, úgy hogy az még működjön is. Érdekes módon itt nem röhögtek ki, hanem elkezdtünk gondolkodni, hogy legyen és lám pár hete áll a stúdió, sok-sok fúrás, faragás, ragasztás, kábelblankolás után bizony 696 wattal be tudjuk világítani a stúdiót, 4000 helyett. Amint Törökbálinton a boltban ténfergek látom, hogy itt bizony csak energiatakarékos és LED izzók vannak a neon csövek és armatúrák mellett.

Ez jó! Jó, mert a hagyományos energiapazarló izzókat (hiszen az áram nagy része hőként, és nem fényként távozik a régi körtékből) nem sokáig vehetjük meg a boltban (a 75 és 100 wattos izzókat már ki is vonták a forgalomból), és azt kell mondjam hogy az árak is rendben vannak. A LED izzók elképesztő formavilága, alacsony energiafelhasználása már régóta téma a tech.hu hasábjain, de igazából élőben most láttam egymás mellett ennyi féle-fajta ilyen égőt. Van itt dimmelhető (vagyis fényerőszabályzós) csúcskivitel, van sima foglalatba illő Star Wars fílinges izzó, és természetesen minden egyéb, amit csak az ember kívánhat.

Nem mondom, hogy olcsó mulatság otthon minden régi izzót LED-esre váltani, de ezen izzóknak sok előnye van még az energiatakarékosokkal szemben is. Egyrészt sokkal szabadabb formákba lehet kényszeríteni, akár több tucat LED-et, másrészt az élettartamuk bizony a LED-eknek a legjobb. És mivel a sajt szememnek hinnem kell, a felől is megnyugodtam, hogy bizony megfelelő LED izzóval komoly retinasérülést lehet okozni, ha épp a fényerő az elsődleges szempont. A LED izzók nem melegszenek, akár 40-45 ezer!!! óra az élettartamuk és már 600 forintért kicserélhetjük LED-re a hálószobai kislámpa izzóját, és akik a meleg „sárgás” fényt kedvelik, azok is megtalálják a megfelelő pénztárcakímélő megoldást.

Sok szó esik a globális felmelegedésről, az elektromos autókról, a zöld energiákról, pedig mi magunk is  sokat tehetünk ezért az egyre szürkülő kék bolygóért, ha lámpáink fényforrásait szép lassan (akár apránként) energiatakarékos, vagy LED izzósra cseréljük. Az pedig, hogy ezzel még spórolunk is a villanyszámlán, már csak a kandírozott cseresznye a torta habján.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

The Division 2 – 15 perc is sok a Sötét Zónában
A The Division 2 egyik legikonikusabb helyszíne a Sötét Zóna, melyet a most megjelent videóban alaposan szemügyre is vehetünk.
Anthem – nem lesz meg a 60 FPS konzolokon
Az Anthem az ígéretek szerint mindkét konzolon konstans 30 képkocka/másodperces képfrissítéssel fog futni, felbontástól függetlenül.
Overwatch – idén is visszatér a holdújév
Ahogy arra számítani lehetett, az Overwatch idén is megünnepli a holdújévet, közel egy hónapon át tart majd az esemény.
Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?
Egyesek a bűnügyek megoldásának forradalmi eszközeként, mások adatvédelmi szempontból különösen aggályos fejleményként értékelik, hogy a rend őrei egyre többször kutakodnak...
LOL-ozással támadná be a tiniket a Facebook
Még szerencse, hogy az Instagram egyelőre menő a köreikben.

További tech hírek >>