25 milliárdnyi szoftvert loptak tavaly itthon

2011. 05. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
25 milliárd forint, érdekes szám. Majdnem napra pontosan három éve volt itt Steve Ballmer, és az emlékezetes tojásdobáló fiatalember ekkora összeget kért rajta számon a magyarok nevében. Most pedig azt mutatták ki, a magyar tolvajok összesen kábé ekkora értékben nyúltak le szoftvereket tavaly.

A Business Software Alliance közzétette az IDC-vel közösen készített felméréseinek adatait, amiből az derült ki, hogy globális szinten körülbelül 59 milliárd forintot tett ki a szoftverkalózkodás. Ehhez a magyar kalózok 131 millió dollárral, azaz 24,5 millió forinttal "járultak hozzá".Ezt a felmérést idén nyolcadjára végezték el, és most először közvéleményt is kutattak mellé, méghozzá a szellemi tulajdonjogról. Összességében a válaszadók 70 százaléka érzi úgy, hogy fizetni kell a szoftvergyártók termékeiért, mert csak akkor tudnak fejlődni a technológiák.

Az külön érdekes, hogy azokban az országokban támogatják a legjobban a szellemi tulajdon védelmét, ahol magas az illegális szoftverek aránya. Szóval tudják, hogy meg kéne becsülniük, csak mégsem teszik. Valószínűleg azért, mert nem tudják megfizetni, legalábbis arra utal az, hogy a fejlett országokban alacsonyabb a szoftverkalózkodás aránya, mint a fejlődő országokban.Mi a 41 százalékos kalózszoftver-aránnyal középmezőnynek számítunk, globális szinten 42 százalék az átlag. Grúzia az “első” 93 százalékkal, az “utolsó” pedig Japán, az USA és Luxemburg, 20-20 százalékkal.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top