Fukushima-tányér koncepció

2011. 05. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Intelligens tányér, ami különböző színekkel jelzi, radioaktív-e a ráhelyezett étel és ha igen, mennyire veszélyes az ránk nézve. Reméljük, hogy soha nem lesz szükségünk ilyesmire, de egyelőre a tények mást mutatnak. ..

Mikor először megláttam a Fukushima Plate terveket, azt gondoltam, na még egy cég, ami megpróbálja meglovagolni és anyagilag jól kihasználni a japán erőműnél történteket. Viszont egyrészt még csak koncepció fázisban tart az elképzelés, másrészt, ha jobban belegondolunk, a jövőben igenis lehet létjogosultsága a Niels Ferber által megálmodott terméknek.

A Fukushima tányér hagyományos kerámiából készül, de az alján egy sugárzásmérő egység kap helyet, a felső részén pedig három OLED gyűrű, amelyek világítanak, ha a tányérra helyezett étel radioaktív. A jelzésnek három fokozata van, ha mindhárom gyűrű világít, akkor bizony célszerű menüt váltani, méghozzá azonnal.

A jelzőgyűrűket mosogatáskor el lehet távolítani, így könnyen tisztán tarthatók a tányérok anélkül, hogy a technika sérülne. A sugárzésmérő egységnek pedig meg lehet adni, hogy mekkora dózisnál riasszon. Mint jeleztük, egyelőre csupán koncepcióról van szó, de egyáltalán nem lennék meglepve, ha egy gyártó lecsapna az ötletre és piacra dobná a tányérokat...



Szerző

tech.hu



Scroll to Top