Kijátszható az Androidos Face Unlock

2011. 11. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A fejlesztők szerint biztonságos az Android 4-et futtató telefonokon debütáló arcfelismerés, de egy videó tanúsága szerint mégis igen könnyű kijátszani, egy jó minőségű fotó is megteszi. Közben a Google kiadta a teljes Android 4 forráskódot.

Az egyelőre a Galaxy Nexuson kipróbálható Face Unlock funkcióval elvileg csak a tulaj férhet hozzá a készülékhez (illetve akinek az ábrázata be van állítva), ez az újdonság is az Ice Cream Sandwich névre hallgató Android 4.0-val együtt érkezett. A látványos promóvideók és a Nexus debütálása után sokakban merült fel a kérdés, hogy egy szimpla fotóval vajon nem verhető-e át?

A Google, pontosabban az Android fejlesztők képviseletében akkor Tim Bray sietett Twitteren jelezni, hogy nem ilyen egyszerű átverni a rendszert, bízzunk bennük kicsit. Nos, a jelek szerint mégis az a helyzet, hogy a Face Unlock könnyedén kijátszható egy, a tulajdonosról készült fénykép segítségével.

Egy indonéz blogger és társai Jakartában élesben tesztelték a funkciót, a Samsung Galaxy Note régiós bevezetése alkalmából tartott rendezvényen. Ahogy azt videón is rögzítették, a blogger arcáról egy jó minőségű kép is elég volt ahhoz, hogy feloldják a zárat.

A soyacincau.com címen elérhető blogon hosszan foglalkoznak a témával, leszögezve, hogy nem egy buherált készülékkel csinálták a tesztet, és még szemtanúkat is felsorolnak, akik igazolhatják, hogy nem valami trükk látható a felvételen. Posztoltak ugyanakkor egy fotót a készülékről, ami szerint a Face Unlock leírása is figyelmeztet arra, hogy aki nagyon hasonló arcberendezéssel bír, az kijátszhatja a védelmet, illetve ez a rendszer nem olyan biztonságos, mint a PIN kódos, jelszavas társai.

Az Android 4-hez kapcsolódó hír továbbá, hogy a Google feltöltötte a program forráskódját, amit immár mindenki elérhet. A 4.0.1-es kóddal a korábbi verziók is elérhetővé váltak, köztük a Honeycomb is. Mint ismeretes, ennek a kiadását a Google nem nagyon erőltette, mivel szerintük ez kifejezetten táblagépekre készült, és nem akartak belőle okostelefonos verziókat látni.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top