75 trillió dollárt követelnek a fájlmegosztótól a kiadók

2011. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Igen durva bírság elé néz a fájlcserélők egyik veteránja - azaz nézhetne, ha legalább egy kicsit is reális volna a jogvédők követelése. Szerintük ugyanis a 75 trillió dolláros kártérítési igény is megállja a helyét, márpedig ezt még a bíró is abszurdnak nevezte.

Bár meggyőződésem, hogy ide csak törvénytisztelő, felelősségteljes állampolgárok járnak tájékozódni, akik a kalózkodás minden formáját elítélik, feltételezem, hogy többeknek ismerősen cseng a LimeWire neve. Bár nem tegnap élte fénykorát, meglehetősen ismert oldalról van szó, ami különösen az Egyesült Államokban tett szert népes felhasználói táborra. Arrafelé népszerűbb módja lett a fájlcserélésnek, mint a Bittorrent.

A bíróság még tavaly májusban kimondta, hogy a LimeWire, vagyis a mögötte álló Lime Group jogsértő tevékenységet folytat, pontosabban felelős a felhasználók által elkövetett jogsértések miatt. A döntés után még sokáig működött az oldal, egyesek szemében már a túlélés lehetősége is megcsillant, de végül elmaradt a csoda és a szájt ősszel bezárta kapuit.

A történet azonban nem zárult le, az igazán érdekes rész, a kártérítés mértékének megállapítása csak ezután jött. Ez a perc is elérkezett: a felperesek arra jutottak, legkevesebb 400 milliárd, legfeljebb 75 trillió dolláros kárt okozott nekik a fájlcserélő, azaz ekkora bírságot szabatnának ki a Lime Groupra.

A jelek szerint abszolút komolyan gondolják a brutális összeget, bár a Crunchgear cikke szerint ez több, mint az egész világ GDP-je. Az ügyben eljáró bíró abszurdnak és tarthatatlannak nevezte a kárigényt, amivel egyet kell értenem. Még az alsó határként megszabott 400 milliárd is brutális túlzásnak tűnik, soha hasonló kaliberű bírságot nem szabtak még fájlmegosztás miatt. Arról nem beszélve, hogy egy haldokló cégecske nyilván a töredékét se tudná előteremteni egy ekkora összegnek.

Az oldal bezárásának hatására egyébként jelentősen visszaesett az illegális töltögetés a tengerentúlon, az Ars Technica adatai szerint a P2P rendszerek használóinak több, mint fele használta a LimeWire-t. 2007 vége és 2010 vége között 28 millióról 16 millióra esett vissza a töltögetők száma, emellett csökkent az egy személy által letöltött zeneszámok mennyisége is. (Természetesen becslésekről van szó.)

Az tehát borítékolható, hogy a jogvédő szervezetek perbe fogós, feljelentős, bezáratós kedve a továbbiakban sem fog lankadni, akkor sem, ha a felhasználók nyilvánvalóan megtalálják majd az új letöltési forrásokat. Akit részletesebben is érdekel a Lime Group históriája, a remek Szerzői jog a XXI. században blogon minden korábbi fő mozzanatról olvashat.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top