Zseniális LEGO robotok - VIDEÓ

2011. 10. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A terminátorok és gyilkos Cylonok egyelőre csak a filmvásznon hőzöngenek, a LEGO robotok viszont itt vannak körülöttünk és egyre durvább dolgokra képesek: sudokut fejtenek, látványosan mutatják a pontos időt és hamarabb kirakják a Rubik kockát mint az ember.

Oké, gyerekkorunk egyik kedvencével szemben hajlamosak vagyunk az elfogultságra, de tényleg elképesztő, mennyi dolgot lehet eszkábálni a dán építőkockákból és kiegészítőikből. Ha egy techőrült barkácsmester kezébe akad a LEGO Mindstorms NXT készlet, akkor aztán végképp keresgélhetjük az állunkat a végeredménytől.

Különösen igaz ez egy bizonyos Hans Andersson nevű úriemberre, aki igazi robotgyáros és előszeretettel fordul a Mindstorms pakkhoz, mikor új ketyeréket bütyköl. Mivel mindig érdekelték az órák, összehozta ezt újabb keletű szenvedélyével és megalkotta a Time Twistert. A LEGO órát két, egymással Bluetoothon keresztül kommunikáló NXT egység működteti.

Andersson nagy feltűnést keltett Tilted Twister nevű masinájával is. Az egyetlen Mindstorms NXT szettből épített ketyere külön számítógép és kamera nélkül, a LEGO színérzékelőjével dolgozik, és kettes verziója cirka 6 perc alatt önállóan kirakja a Rubik kockát.

A közelmúltban aztán felbukkant egy trónkövetelő, a szintén LEGO-alapú CubeStormer II. A négy NXT csomagból összeállított ketyerét egy Samsung Galaxy S II. vezérli egy speckó Android appal. Ez a gép már tényleg nem kispályázik, 5,352 mp alatt végez a kockával, amivel az emberiségre is ráver néhány tizedet.

Végezetül ismét visszakanyarodunk Anderssonhoz, akinek akad még a tarsolyában egy igazán figyelemre méltó munka, a Sudoku Solver. Ahogy azt a neve is jelzi, sudoku megoldással foglalkozik a kicsike és ezt igen nagy hatékonysággal űzi. Kamerára vagy külső PC támogatásra itt sincs szükség, a Mindstorms fényérzékelőjét használja, a kalkulációkat elvégzi az NXT egység, majd be is írja a gépezet a helyes számot a megfelelő rubrikába.

Aki érdeklődik a LEGO Mindstorms NXT rejtelmei iránt, sok hasznos infót, építési instrukciókat és letölthető jóságokat talál Andersson weboldalán. >>



Szerző

tech.hu



Scroll to Top