Érintésérzékeny textil

2011. 03. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A telefonok körében egyre általánosabb, de az élet és a háztartás egyéb területein is mind gyakrabban találkozni érintőképernyővel. Japánban természetesen rég továbbgondolták a koncepciót, már az érintésérzékeny textilt tökéletesítik.

Az AIST nevű nevű japán kutatóintézet nevéhez fűződő találmányt a Nano Tech 2011 expón mutatták be a nagyérdeműnek. A kiállított textíliára egy standard QWERTY billentyűzet került, ezzel ki is lehetett próbálni a gépelést a kiállításon.

A szövet 1 mikron átmérőjű szálait előbb egy vezetőképes polimerrel vonták be, majd 1.2 m széles lepedőt szőttek belőlük. Végezetül újabb, ezúttal nem vezetőképes réteget vittek fel a szövetre, ami így az érintőképernyőkhöz hasonlóan használhatóvá válik.

“Végső soron az a célunk, hogy hordható holmikat készítsünk belőle. Arra akarjuk használni, hogy megállapíthassuk, mi történik a viselőjével” –nyilatkozták a fejlesztők találmányuk hasznosíthatóságával kapcsolatban. Mielőtt azonban mindenki elképzelné, ahogy a pulóvere ujján, vagy éppen a nyakkendőjén gépel, jeleznénk, hogy az érintésérzékeny textíliákat először az egészségügyben vetik majd be.

##238236##

A tervek szerint például lepedőket készítenének ebből az anyagból, amik azonnal érzékelnék, ha mondjuk a beteg kiesik az ágyból, vagy engedély nélkül elkószál. A betegek rehabilitációjában is hasznosíthatónak tartják, szóval a nem is olyan távoli jövőbenelsősorban a kórházakban lehet majd találkozni a találmánnyal. Ha pedig ott bevált, később nyilván jöhetnek majd azok a vicces QWERTY zoknik és zsebkendők is.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top