Itt az új Explorer bétája

2010. 09. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Most már bárki próbálgathatja az Internet Explorer 9 béta verzióját. A Microsoft böngészője elég sok savazást kapott az utóbbi időben, de lehetséges, hogy a HTML5-tel (egyebek mellett) helyre tudják kalapálni a csorbát.

Itteni idő szerint tegnap este jelentették be, hogy elérhető az IE9 bétája. A Microsoft szerint az Internet Explorer 9 a letisztult alkalmazásokra, a Windows 7-integrációra, és a webhelynek jutó minél nagyobb képernyőfelületre helyezi a hangsúlyt. A böngésző vezérlőelemei kisebb helyet foglalnak, és átlátszóak, így könnyen megtalálhatók ugyan, de nem zavarják a tartalom megtekintését.

A webhelyek így a gyártó ígérete szerint sokkal inkább úgy néznek ki, mintha a számítógépen futó natív alkalmazások lennének. Ezt több különböző funkcióval igyekeznek segíteni, például a "rögzített webhelyekkel", amivel közvetlenül a tálcáról, a böngésző előzetes megnyitása nélkül elérhetjük a kedvenc oldalainkat (nyilván a tech.hu van az első helyen, ugyeee?). A közvetlen menükkel az ígéretek szerint gyorsan és könnyedén, a böngésző elindítása nélkül érhetők el a tálcára rögzített weboldalak gyakori műveletei. A leválasztható lapok segítségével pedig egyszerre két weblapot is nézhetünk egymás mellett, párhuzamosan. Csak meg kell fogni az egyik lap “fülét” az egérrel, és lejjebb húzni.

Az Internet Explorer új verziója a modern számítógépek minden erőforrását kihasználja, így teszi még élvezetesebbé a böngészést, legalábbis a Microsoft ígérete szerint. (Vistánál régebbi oprendszeren egyébként nem működik, a Vistából is SP2-es verzió kell. A többi rendszerkövetelményt itt tudod végignézni.) Ennek az ígéretnek a része az új parancsértelmező, amely a többmagos processzorok képességeit kihasználva jelentősen növeli a teljesítményt. Az Internet Explorer 9 egyben az első olyan böngésző, amely HTML5 hardveres gyorsítást alkalmaz: a videokártyák erejét kihasználva a grafikus feldolgozás nagy részét a központi processzor helyett a grafikus kártya processzorára hárítja. A grafikus feldolgozóegység használatának köszönhetően az Internet Explorer 9 számára elérhetővé válik a számítógép kapacitásának az a 90 százaléka, amelyet a böngészők korábban kihasználatlanul hagytak.A biztonságra is sokat adtak, már az előző verzióban is, illetve most is. Van például az IE9-ben egy olyan letöltéskezelő, amit a kártevő programok elleni védelmet kínáló SmartScreen technológiával láttak el. A letöltések SmartScreen megbízhatósági besorolása olyan új böngészőfunkció, amely a megbízhatósági adatok használatával a jól ismert, megbízható fájlok esetén kikapcsolja a felesleges figyelmeztetéseket, a nagyobb kockázatú letöltéseknél viszont az eddiginél nyomatékosabban figyelmeztet a veszélyre.A kiegészítőkre is jobban odafigyelnek: beépülő modulok betöltési idejét figyelő teljesítmény-tanácsadó értesíti a felhasználót, ha a beépülő modulok lassítják a böngészést. Ha az összes engedélyezett beépülő modul betöltése 0,2 másodpercnél tovább tart, figyelmeztetés jelenik meg, így a felhasználó könnyebben dönthet az egyes modulok engedélyezéséről vagy letiltásáról.A bétát a www.beautyoftheweb.com/ címről lehet letölteni, ha esetleg ki akarnátók próbálni.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top