Áruló nyomtatók – Mindent tudnak rólunk! VIDEÓ!

2010. 04. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A CBS News megdöbbentő oknyomozást folytatott a használt irodai nyomtatókkal kapcsolatban. Négy véletlenszerűen választott használt multifunkciós nyomtatóból évekre visszamenőleg szereztek meg minden adatot, többek közt egy rendőrőrs és egy biztosító társaság minden faxát, nyomtatását és szkennelését. És nem követtek el semmiféle bűncselekményt, „csak” kihasználták az emberi tudatlanságot.

2002 óta szinte minden irodai eszköz (az a kisebb szekrényméretű multifunkciós nyomtató/fax/szkenner, ami a folyosók végén áll) tartalmaz valamilyen merevlemezt. Mindez azért van, mert a flash memória (amiből nyomtathatna) mérete bizony véges, és egy nagyobb cégnél egyszerre akár több száz műveletet is el kell végeznie, melyekből természetesen egyet sem „felejhtet” el. Ezért került a gépekbe aPC-kből jól ismert,teljesen szabványos HDD, amin a dokumentumokat tárolja.

Ám ezeket a dokumentumokat bizony törölni kell, mert hamarabb dobják ki, selejtezik le ezeket az eszközöket, mint ahogy egy 80 gigás vinyó megtelik a többnyire pár kilobájtos adatokkal. És mint ahogy nálunk is, a jó öreg USA-ban is virágzik a használt nyomtatópiac. A New Jersey-ben található raktárban 6000! ilyen készülék várja új és gyanútlan gazdáját, így a CBS riportere, darabonként 300 dollárért vett négy nyomtatót. 12 órával és némi szereléssel, szoftverletöltéssel később, több tízezer dokumentum között böngészhetett a saját notebookján. Mindezt mindenféle komolyabb számítógépes ismeret nélkül. A szoftver, ami felismerte a dokumentumokat egy teljesen legális, ingyenes, a webről letölthető alkalmazás és mivel a merevlemezek teljesen PC kompatibilisek, egy külső vinyóházzal, vagy egy egyszerű IDE-USB kábellel pillanatok alatt hozzájutott olyan adatokhoz, mint rendőrségi körözések, bankszámlák, biztosítási adatok, vagy orvosi leletek, melyeket a gépeken fénymásoltak, nyomtattak, faxoltak, vagy szeknneltek.

Annyira megdöbbentőnek és hihetetlennek tartottuk ezt a félelmetes lehetőséget, hogy hazai szakértőhöz fordultunk és Szendi Horváth Ádámot, a Samsung Magyarország Nyomtató Divíziójának vezetőjét kérdeztük meg, mit szól a dologhoz. Sajnos nem nyugtatott meg! Bizony ez a jelenség létezik, itthon is és a világ minden pontján. És ezzel a gyártók és a forgalmazók sem tudnak sokat kezdeni, hiszen onnantól, hogy kikerül a gyárból/boltból a készülék, a rendszergazdák, IT szakemberek (illetve azok akik hálózatba/rendszerbe kötik a készülékeket) feladata lenne az adatok ellenőrzése, védelme. Ráadásul a céges eszközök leselejtezésének esetében sokszor meg sem fordul még az elméletileg hozzáértők fejében sem, hogy milyen titkokat visznek ki egy-egy bankfiókból, állami hivatalból az ilyen eszközökkel. Rengeteg hírt olvastunk leselejtezett PC-ken, HDD-ken talált szupertitkos dokumentumokról, MP3 lejátszón fellelt katonai adatokról világszerte. El se akarom képzelni mit találnánk, ha mondjuk a Magyar Nemzeti Bank, az APEH, de akár csak valamely multi cég irodájából „kidobott” gépek vinyóját kicsit tüzetesebben megnéznénk. Addig is ITT egy témába illő flash játék, hogy a selejtezésre felkészülhessen mindenki.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top