Atomtitkok szivárogtak ki egy Word baki miatt

2011. 04. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Elég csúnya hibát vétett valaki a brit Védelmi Minisztériumnál. Kicsit bénán használta a Wordöt és a PDF-et, aminek köszönhetően elég kemény titkok szivárog(hat)tak ki a brit atom-tengeralattjárókról.

Az ominózus doksit atomellenes szervezetek kérésére tették közzé az Egyesült Királyság parlamentjének weboldalán, de elég sok érzékeny információt tartalmazott, amit ki kellett takarni, hogy nehogy illetéktelenek kezébe kerüljön. Igen ám, de az illetékes dolgozó csak annyit csinált, hogy feketére változtatta a kritikus soroknak a hátterét. Így aztán elsőre valóban nem lehetett elolvasni a szöveget a közzétett PDF doksiban. Viszont aki kijelölte a szöveget, és átmásolta egy másik dokumentumba, az lazán elcsámcsoghatott a titkos részeken is.

Csak illusztráció...

Az esetre a Daily Star hívta fel a figyelmet, és azóta természetesen eltávolították a dokumentumot az oldalról. Az újság munkatársai nem osztották meg a kemény részleteket, de az azért kiderült, hogy a doksi "titkosított" részeiben hosszan kifejtették, hogyan lehet magolvadást előidézni a tengeralattjárókon. Illetve arról is napvilágot láttak bizonyos infók, hogy az amerikaiak hogyan védekeznek a fedélzeten történt katasztrófák esetén a saját tengeralattjáróikon.Valószínűleg nem kell részletezni, mennyire veszélyesek az ilyen infók, ha illetéktelenek férnek hozzájuk, biztos mindenki nézte a 24-et...A Daily Star szerint nem csak az az aggasztó, hogy ilyen hozzáértő emberek kezében van a védelem, de az is eléggé para, hogy a fentebb leírt magolvadási folyamatot akár egyetlen ember is képes elindítani az említett tengeralattjárón.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top