Az Apple az új Nagy Testvér?

2010. 06. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Sokakat meglepett vagy felháborított az Apple új ötlete, miszerint valós idejű tartózkodási adatokat gyűjt a felhasználóiról. Természetesen azért, hogy javítsa a szolgáltatásait. Legalábbis szerintük.

Az Apple "privacy policy"-jének legfrissebb verziójában szerepel, hogy az Apple, sőt, a partnerei is jogosultak valós idejű tartózkodási adatokat gyűjteni az iTunes store vásárlóiról, felhasználóiról. Első körben semmiféle kibúvó nem volt az adatgyűjtés alól, aki ugyanis az utóbbi napokban le akart tölteni valamit az iTunes-ból, annak muszáj volt elfogadnia a megváltozott feltételeket.

Azóta változtattak a feltételeken, és lehetőséget adnak arra, hogy a júzer kikapcsolja ezt a "lehetőséget", de egyesek szerint ez még nem garancia, hogy tényleg nem fogják ezentúl gyűjteni az ilyen jellegű adatokat. (Ezt elvileg itt találod az iTunes-on belül, ha téged is érintene a dolog: Location Services -> Settings -> General.)Az Apple azzal védekezett, hogy egyrészt csak anoním módon gyűjtik az adatokat,másrészt csak a hollétünkre vonatkozó infókra kíváncsiak. Arra is csak azért van szükségük, hogy fejleszthessék a szolgáltatásaikat, tartalmaikat és hirdetéseiket.Tulajdonképpen egész kedves dolog tőlük, csak nem biztos, hogy mindenki ilyesmire vágyik...



Szerző

tech.hu



Scroll to Top