Google nyert a szerzői-jogi perben

2010. 06. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Ha nem hallottál volna még az ügyről, akkor felvázolom neked gyorsan. A Google lett a peres ügy központja, ugyanis a ViaCom beperelte a keresőcéget a YouTube miatt. A ViaCom szerint a YouTube lett az új Napster.

A Napster zenei szolgáltatás az ilyen perek miatt állt le pár évvel ezelőtt, lényegében a torrent elődjének tekintik. De visszatérve a mostani perre:

Egy jelentésben AllThingsD Today-tól az áll, hogy a Google megnyerte azt a szerzői jogi pert, amelyet a ViaCom indított, ám a cég megígérte, hogy tovább viszi az ügyet:

„Úgy gondoljuk, hogy ez a döntést az alacsonyabb szintű bíróságra bízni hiba, és ellentétes a Digital Millennium Copyright Act-al, és reméljük, hogy a Legfelsőbb bíróság majd követi eddigi döntéseit. … Bízunk benne, hogy a következő szakasza a tárgyalásoknak sikeresebb lesz.”

A jelentés szerint a Google azért nyerte meg a pert, mert „a DMCA (Digital Millennium Copyright Act) 1998-ban létrehozott törvény biztosította számukra a „biztonságos kikötőt”, mert (a Google) „nem tud konkrét szerzői jogok megsértéséről”, és megkértek minket (a tartalom tulajdonosait) hogy szóljunk, amennyiben ilyenről tudomást szereznénk. A YouTube főként a felhasználói tartalmakra épít, és vegye le (a későbbiekben is) az adott klipeket amennyiben a szerzői jogok tulajdonosai jeleznek ez ügyben” mondta az amerikai körzeti bíróság bírája Louis Stanton.

Ez egy hatalmas győzelem, és fricska a médiaóriásoknak.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top