Így néz ki a Nokia és az Intel oprendszere! VIDEÓ!

2010. 06. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az Intel és a Nokia összebútorozott. Legalábbis arra az időre, amíg készítenek együtt egy operációs rendszert, ami képes futni kéziketyeréken (PDA/mobil), de akár táblapécéken, vagy netbook-okon, a Google Android-jához hasonlóan. Mint mondjak? Nem lett rossz!

Egyre inkább elveszek az új operációs rendszerekben, amik több féle platfromon is futnak. Itt van az Android, ami már tévéken/tévékben is fut, táblapécékről és mobilokról nem is beszélve. Itt van a Chrome OS, amit nem is értek, hiszen így a Google házon belül csinált magának saját konkurenciát (bár ez sokszor igen hasznos tud lenni). Ott van az iOS, ami az iPad-en, iPhone-on fut (bár ez ugye teljesen zárt cucc). És ne felejtsük el a különböző remek, bár a nagytömegek számára kevéssé ismert tisztán Linux alapú, nem márkázott és (sajnos) nem marketingelt oprendszereket. És akkor tuti kihagytam még valamit!

Most meg itt a MeeGo, ami ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni a Nokia Maemo és az Intel Moblin rendszerének egybeolvasztása. És nem néz ki rosszul elsőre! Egyáltalán nem! Van itt huzigálható desktop, amin az egyes oszlopokban látjuk a videóinkat, zenéinket, weboldalainkat, közösségi tevékenységünket, e-könyveinket, stb. De van (és sokan ezt fogják többet használni) egy rendes applikáció indító asztalunk is, ami átláthatóbb a PC-hez szokott szemnek. A MeeGo képes a multitask-ra, bár pontosan nincs taglalva, hogy van-e valamiféle korlát az egymás mellett szimultán futtatható alkalmazások terén.

##208654##

Képes egyszerre akár öt érintést is érzékelni, simán viszi a HD videókat (mondjuk az nem derül ki hogy 720p, vagy FullHD az a videó) és amúgy az egész cucc kellemesen folyékonynak, felhasználóbarátnak tűnik. És van a most már elmaradhatatlannak tűnő applikációs szoftverbolt az AppUp Store az Intel-től. Itt már nincs az a kérdés, hogy vindózos vagy vagy mekkes? Esetleg linuxos? Itt túl sokan vannak. És valakinek el kell véreznie, mert ennyi új szoftverkörnyezetet a vásárlók nem fognak megtanulni, az biztos, de ez a nagyon-nagyon korai (pre-alpha) kiadású MeeGo elég morgonc srácnak tűnik, így a csatába indulás előtt.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top