Ingyen, legálisan tölthető sci-fi

2010. 06. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Lehet, hogy ez a jövő? Töltsd le a sorozat első részét, aztán, ha tetszett, adakozz, hogy lehessen folytatás?

Nagyon érdekes ötletről olvastam a Kalózpárt oldalán. Megjelent a Pioneer One sci-fi sorozat pilot epizódja, ami Creative Commons License alatt szabadon letölthető, megosztható és terjeszthető. A pilotot hatezer dollárból készítették, amit adományokból gyűjtöttek össze. A további részeket is adományokból tervezik finanszírozni, ezeket ugyanott gyűjtik, ahol magát a filmet is le lehet tölteni.

Összesen hét részesre tervezik a sorozatot, és egyelőre 20 ezer dollárt gyűjtenek a következő három epizódra, ebből 10 580 van meg. Aki adakozik, az mindenféle extrákat kap, attól függően, mennyi pénzt dobott be a kalapba. Hozzájuthatnak a támogatók a főcímzenéhez MP3 formátumban, törölt jelenetekhez, extra kommentárokhoz... De a legkeményebb, hogy aki száz dollárral, vagy annál többel járul hozzá a projekthez, annak a következő epizód végén megköszönik a támogatást a stáblistában.

Elismerésre méltó a kezdeményezés. Ez aztán tényleg megmutatná, mire kíváncsiak az emberek. Vannak olyan tévéshow-k (-ka, -ke végű névvel, például), amiket az emberek azért néznek/néztek, hogy szörnyülködjenek rajtuk, de valójában egy lyukas garast nem adnának értük. A csatornák meg csak nyomják le az emberek torkán az "elrettentősókat", mert nagy a nézettségük. Egy ilyen üzlet modellben viszont a selejt behal, és csak az marad meg, ami tényleg ad annyi értéket az embereknek, hogy fizessenek érte. Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a Pioneer One-nal.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top