Kinect-vezérelt robot vakvezető - VIDEÓ

2011. 11. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már a Kinect kiadása után nem sokkal elkezdtek érkezni a legkülönfélébb módon meghekkelt eszközök, a fejlesztői csomag nyilvánossá tétele óta pedig végképp egymást érik a kreatívabbnál kreatívabb megoldások. Egy japán cég most egy négylábú robot irányításához használta fel a Microsoft által gyártott érzékelőt.

Az NSK nevű vállalat által fejlesztett robot a környezete feltérképezéséhez a Kinectet használja, sima felületen kerekeken gurul, ha pedig valami tereptárgy kerül az útjába, akkor lábai segítségével cammog át rajta. A végtagjaiba is beépítettek pár szenzort, így a lépcsők és emelkedők nem okoznak neki gondot.

Egy lehetséges hasznosítási mód az alábbi videón is látható, a teszt során egy vakot vezet át egy lépcsőn a robotblöki, nem túl gyorsan, de legalább botlás nélkül. Az emelkedőnél először kellemes női hangon figyelmezteti az alanyt, hogy vigyázzon. A jövőbeni fejlesztések során GPS-szel javítanák a tájékozódást, amit egy Siri-jellegű hangfelismerő rendszerrel is megtoldanának, hogy a “gazdi” hangos utasításokkal tudja irányítani a robotot, ha szükséges.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top