Luxus lesz a telefon és az internet?

2012. 04. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Magyar Kormány által kiadott Széll Kálmán-terv 2.0 komolyan átszabhatja a szolgáltatók tarifacsomagjait és a benne foglalt perc, illetve SMS díjakat. A végleges adatok ismeretében számoljunk utána, hogy számszerűen mennyire lesznek megterhelőek bevezetésre kerülő adók.

A Széll Kálmán terv tartalmáról már korábban is lehetett hallani egy-két dolgot, többek között a netadót, mely a leforgalmazott mennyíség arányában került volna kiszámolásra. Jó hír azonban, hogy ez szerencsére nem került bele a tervezetbe. Viszont ami maradt, az legalább annyira meg fogja terhelni az előfizetőket, mint a netadó, ez pedig az un. mobiladó.

Sokan amikor ezt az eddig nem látott adónemet felfedezték egyből hangot adtak felháborodásuknak, ami nem baj, de számszerűen még sehol nem lett kiszámolva, hogy ez milyen valós terhet fog jelenteni. Annyi szinte borítékolható, hogy egy ilyen adónemet a szolgáltatók át fognak hárítani az ügyfeleikre, de az, hogy ezt teljes, vagy részleges mértékben teszik e még nem tisztázott.

Egy 2011 év végi felmérés értelmében kijelenthetjük, hogy a magyar emberek fejenként átlagosan 3-5 ezer forintot költenek mobiltelefonjaik előfizetésére. Ebben a számban már benne van minden SMS, vagy MMS, a telefonbeszélgetések és esetleg a mobilinternet is. A felmérés adatainak, illetve a bevezetendő új adók ismeretében kiszámoltuk, hogy egy átlagos előfizetés esetében milyen árnövekedésre lehet számítani.

Számításaink alapját egy



Szerző

tech.hu



Scroll to Top