Szabadalmi jogvita a LED technológia körül

2011. 07. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Peres eljárás dönthet a Samsung és az Osram LED technológiát érintő szabadalmi vitájáról. A két cég kölcsönösen pereli egymást; ha a bíróság a Samsung keresetét fogadja el, bizonyos Osram termékek importját kitilthatják az Egyesült Államokból.

A német Siemens leányvállalataként működő Osram ez év júniusában indított peres eljárást szabadalombitorlás miatt az LG Electronics és a Samsung LED ellen. A LED technológiát érintő szabadalmi jogvitára mindkét koreai gyártó viszontkeresettel reagált – írja a BBC News.

A Samsung két eljárást is indított a LED szabadalmak kapcsán. Egyrészt az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságánál (US International Trade Commission, ITC) tett panaszt az Osram és két alvállalata ellen szabadalma megsértése miatt. Ha a panasznak az ITC helyt ad, bizonyos Osram termékek importját betilthatják az Egyesült Államokban. Ennél valószínűbb azonban, hogy a két gyártó közötti vitát a technológia használata után fizetendő licencdíjak kiszabásával rendezik.

Egy második keresetet Delaware államban nyújtott be az elektronikai termékgyártó. Ebben nyolc szabadalombitorlást nevez meg a Samsung, és kéri a bíróságtól, hogy tiltsa el az Osramot a jogsértő termékek forgalmazásától.

A viszontkeresetekre reagálva mindkét fél hangsúlyozta, készek megvédeni saját érdekeiket és saját szellemitulajdon-jogaikat.

A Samsungnak nem ez az egyetlen szabadalmi jogvitája, az év folyamán az okostelefonokban és a táblagépekben alkalmazott technológiákat érintő szabadalmak kapcsán indított egymás ellen kölcsönösen eljárást az Apple és a Samsung.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top