Szemvezérlés működés közben - VIDEÓ

2011. 06. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Élőben demózták a Tobii szemvezérlésen alapuló technológiáját egy kaliforniai konferencián. A rendszer egyelőre nem tud sokat, és még évek kellenek az elterjedéséhez, de pár dolog már működik.

Korábban hírt adtunk már arról, hogy a Tobii nevű, szemkövetéses (eye-tracking) eszközök fejlesztésével foglalkozó cég már javában kalapálja össze a szemmel vezérelt laptopok első kereskedelmi forgalomba kerülő generációját. A technológia lehetővé teszi, hogy pusztán a tekintetünkkel váltsunk a futó alkalmazások között, illetve a szemünkkel tudjuk mozgatni az egérkurzort is.

A fejlesztés még javában zajlik, de egy működő prototípust már be tudtak mutatni a D9 nevű konferencián. A masina érzékeli, ha a felhasználó odaül elé, ezután tényleg a tekintetünkkel lehet végrehajtani néhány egyszerűbb mozdulatsort, utasítást. Jelenleg igen messze van még a történet a teljeskörű vezérléstől, de azért az egérkurzor mozgatása, vagy egy galéria képei közötti tallózás már működik.

Egyelőre úgy tűnik, a szemvezérlés leginkább fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak számára jelent majd óriási segítséget, bár a jelek szerint még mindig az út elején jár a fejlesztőcsapat. A gyártó képviseletében a rendszer tudását demonstráló hölgy szerint néhány évet kell még várni, hogy szélesebb körben elterjedjen a technológia. Jelenleg még inkább a fejlesztők számára érdekes a dolog, hiszen hamarosan olcsó lesz annyira a rendszer, hogy megjelenjen a mindennapjainkban.

Az All Things Digital felvételén meg lehet nézni, mit tud most a prototípus. Hasra esni egyelőre nem kell, de néhány apróság már egész jól működik. A menüben navigálás például ügyes (bár kattintani itt még szükséges) és egy térképpel, valamint galériával is jókat bűvészkedik az előadó.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top