Tarolt a kamu-vírusirtó

2011. 06. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Összesen egymillióan installálhatták számítógépükre azt a scareware-nek is nevezett ál-vírusirtó szoftvert, amelynek terjesztői nem létező számítógépes problémák elhárításáért kértek pénzt a fogyasztóktól.

A BBC News beszámolója szerint az FBI által koordinált nemzetközi akció keretében buktattak le egy hamis vírusirtó szoftvert terjesztő bandát, akik a fogyasztók átverésével mintegy 72 millió dollárt kereshettek.

A scareware-nek nevezett program nem létező problémára figyelmezteti a felhasználókat, amelynek elhárításáért a banda tagjai közel 130 dolláros díjat kértek. Azokat, akik nem fizettek, a program ún. pop-up típusú figyelmeztető üzenetekkel bombázta. A hatóságok szerint közel egymillióan eshettek áldozatul a csalóknak.

A banda működését megszüntető akciókra az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és további hat országban került sor. Letartóztatás ez idáig nem történt, de a nyomozás folytatódik, 40 számítógépet lefoglaltak, amelyekről a hamis víruskereséseket indították, és amelyeket a weblapok üzemeltetéséhez használtak. Lettországban az ügy kapcsán öt bankszámlát is zároltak, amelyeket a befizetések továbbítására használhattak.

Az akcióra egy 12 ország közreműködésével indított hatósági kampány keretében került sor. Az Operation Trident Tribunal fedőnevű program keretében egy másik ál-vírusirtókat terjesztő bandát is lelepleztek. Ennek két vezetőjét Lettországban vették őrizetbe.

Ők marketingügynöknek adták ki magukat, és egy amerikai online újság weboldalára értékesítettek hirdetési felületet. Miután az eladott hirdetési helyekre a reklám kikerült, átállították, hogy arra kattintók gépére a hamis víruskeresőt telepítse. Ahogy a másik banda, úgy ők is díj ellenében oldották meg az ál-víruskereső által jelzett állítólagos problémákat.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top