A Rubik-vándorkiállítás nyílhat meg Amerikában

2012. 07. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A tervek szerint az Egyesült Államok-beli Jersey Cityben, a Liberty Science Centerben indul útjára a Rubik-vándorkiállítás 2014-ben.

Rubik Ernő kiemelte, hogy jelenleg a kiállítás tartalmi, koncepcionális előkészítése zajlik, reményei szerint jövőre kezdődhet meg a kiállítandó grafikák, tárgyak gyártása. A Rubik-kocka születésének 40. évfordulója alkalmából nyíló kiállítás a legtovább Jersey City-ben lesz látható, ezt követően Amerika több nagyvárosában mutatkozik be. A tervek szerint a turné érinteni fogja Dél-Amerikát, Ázsiát, majd Európában fejeződik be. Budapesten az anyagnak a felépítendő, Rubik-kockát formázó új múzeumépület ad majd végleges otthont.

 

A kiállítás a Rubik-kocka legizgalmasabb "mutánsait" is bemutatja majd. Például szerepelni fog a gyémántokkal borított változata is, amelyet Fred Cuellar, az amerikaifutball-liga bajnoki gyűrűit és más különleges ékszereket készítő Diamond Cutters International cég alapítója készített, aki gyerekkora óta rajongója a játéknak. Rubik Ernő elmondta, hogy a kiállítás miatt kezdett el a kocka történetével foglalkozni, és őt magát is megdöbbentette mekkora gazdagságra bukkant. Volt, aki gyufaszálból, mások legóból, jégből, édességből készítették el a játékot. Akadtak precíziós eljárást alkalmazó cégek, amelyek tudásukat a Rubik-kocka gyártásával demonstrálták: egy fémöntő cég például acélból készítette el egy centiméternyi nagyságban. Hasonló célból gyakran felbukkan a robottechnikában, a programozásban is - tette hozzá a feltaláló.

 



Szerző

tech.hu



Scroll to Top