Cenzúrától fél a Google

2011. 11. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A keresőcég ügyvezető elnöke, Eric Schmidt szerint az Egyesült Államok által bevezetni tervezett kalózkodás ellenes internet-szabályozás drákói szigort hozna.

Az amerikai törvényhozás szeretne gátat vetni az online kalózkodás áradatának, és saját szórakoztatóiparának bevételeit védi az új törvényjavaslattal. Az Állítsuk meg az online kalózkodást! törvényt (Stop Online Piracy Act) jelenleg a Képviselőházban vitatják meg.

A készülő szabályozás szerint a szellemi tulajdonjogok jogosultjai és a hatóságok számára több eszköz állna rendelkezésre az egyes, jogsértő honlapok letiltására, a keresőcégek és a pénzügyi műveleteket biztosító szolgáltatók is kötelezhetőek lennének rá, hogy ne jelenítsék meg a szerzői jogot sértő weboldalakat, illetve függesszék fel üzleti kapcsolataikat ezen weboldalakkal – számolt be a The Register hírportál.

– Ez a megoldás drákói szigort jelent – idézte a Reuters hírügynökség Schmidtet. – A törvény kötelezné a netszolgáltatókat, hogy egyes URL-eket eltávolítsanak a világhálóról, ez pedig legjobb tudomásom szerint a cenzúra megfelelője – fogalmazott a Google vezetője.

Schmidt elismerte, hogy a szerzői jogi jogosultak joggal vannak felháborodva, mivel üzleti modelljüket alapvetően fenyegetik az illegális felhasználások, és hozzátette, hogy a Google természetesen nem támogatja e jogsértéseket. Ugyanakkor olyan szabályokat sürgetett, amelyek inkább a jogsértő oldalaknak utalt pénzek mozgását tennék követhetővé.

A Google elnökének szavai pár nappal azután hangoztak el, hogy a legnagyobb online cégek, a Google, az AOL, az eBay, a Facebook, a LinkedIn, Mozilla, Twitter, Yahoo! és a Zynga levélben adtak hangot aggodalmuknak a törvénytervezettel kapcsolatban.

Írásukban célzottabb fellépést kértek a jogsértő oldalak ellen, féltve az internet működését, az internetes iparág dinamikus fejlődését, valamint a Digital Millennium Copyright Act szerinti mechanizmust, amely szerint az internetszolgáltatók nem voltak felelősek a felhasználók által megosztott jogsértő tartalmakért, amennyiben a jogtulajdonosok értesítésére azokat eltávolították.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top