Facebook-on büntetnek a zsaruk

2010. 08. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
665 büntetést osztott ki az új-delhi-i rendőrség facebook-os jelentések következtében. Úgy néz ki, a 12 milliós város lakói élvezik, ha Facebookon keresztül “jelenthetik fel” a szabálytalanul közlekedőket.

Az egész úgy indult, hogy a rendőrség létrehozott egy Facebook oldalt, ahol az emberekkel kommunikálhatnak, meghallgathatják a javaslataikat, ötleteiket, észrevételeiket. Az oldalnak 17 ezer rajongója lett két hónap alatt, de valószínűleg nem csak az “eszmecserének” köszönhető a népszerűség.

Az emberek elkezdték beküldeni a saját készítésű fotóikat és videóikat a Facebook oldalra, amin szabálytalanul közlekedő egyének láthatók: buszsávban randalírozók, gyalogosokat zaklatók, piroson áthajtók, satöbbi. A rendőrség pedig elkezdte kivizsgálni az ügyeket a rendszámok alapján, így sikerült kiosztani a 665 büntetést. (Poén, hogy ebből kábé ötvenet maguk a rendőrök kaptak, akik szintén nem tartották be a szabályokat.) A képek egyébként nem számítanak bizonyító erejűnek, a sofőrök fellebbezhetnek.A gigavárosban, ahol 12 millió lakóra jut 5000 rendőr, jól jön a civilek segítsége. Már négy rendőri egység figyeli 0-24-ben az oldalt, ahol egyébként a forgalmi információkat, lezárásokat is közzéteszik.Mindamellett, hogy üdvözlik a kezdeményezést, a zsaruk arra is figyelmeztetnek mindenkit, hogy óvatosan bánjanak a fotózással, videózással a forgalomban. Az már ugyanis önmagában kihágás, ha valaki vezetés közben a mobiljával babrál.Természetesen akadnak ellenzői az oldalnak, de alapvetően pozitív a fogadtatása. Őszintén szólva én is úgy érzem, hogy az egyik szemem sír, a másik meg üveg. Az árulkodás alapvetően gáz, az viszont jó érzés, ha a genyó vezetők megkapják a magukét. Nyilván mindenkivel történt már olyan eset, amikor elmaradt a jól megérdemelt igazságszolgáltatás.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top